6x een hondenwandeling in Noord-Brabant

Ik heb dus toevallig de allerschattigste en vrolijkste hond ooit. Kan hij en ik ook niks aan doen. Als je het tegendeel beweert lieg je dat je barst en de foto’s bij deze blog bewijzen mijn punt. Maar deze blog gaat niet over hoe tof mijn hond wel niet is (antwoord: heul), maar over waar je nou eens een fijne zondagse hondenwandeling in Noord-Brabant met hem (of haar) kunt maken. Dus daarom 6 tips voor natuurgebieden voor een middagje plezier voor mens en dier…

Hondenwandeling 1:  De Regte Heide – Goirle

Ik koester weinig trots voor die laatste zin, dus laat je daar niet door uit het veld slaan. Door met de tips! Net voorbij Goirle, aan de N630 richting België, vind je de Regte Heide. Dit is, je raadt het nooit, een nogal uitgestrekt heidegebied. Helaas vind je hier geen uitspanning, maar dat maakt het, in tegenstelling tot de andere wandeltips in deze blog, wel lekker rustig. Bijkomend voordeel; herten en ander normaal gesproken schuw wild springen zo nu en dan voor je voeten! Je trouwe viervoeter mag hier ook een groot gedeelte vrij rondlopen en dat is voor iedereen leuker. Ook leuk; door het gebied verspreid liggen zeven grafheuvels uit de Bronstijd!

Hondenwandeling 2: Loonse en Drunense Duinen – Loon op Zand

Een stuk drukker, maar da’s ook met reden. De naam van de Loonse en Drunense Duinen is redelijk zelfverklarend; het is een 3.500 hectare groot natuurgebied met afwisselend zandduinen en naaldbossen. Dit levert een uniek natuurgebied op, met fantastische uitzichten. De Brabantse Sahara, zoals Brabanders het gebied volgens Wikipedia noemen, is bij uitstek geschikt voor een rondje met je hondje (sorry weer) door de aanwezigheid van een loslooproute. Rond het park liggen een aantal drukbezochte uitspanningen en een bezoekerscentrum, dus ook voor de baasjes is er genoeg te beleven. Let wel: parkeren is, vooral op mooie zondagen, een ware crime.

Hondenwandeling 3: Oisterwijkse bossen en vennen – Oisterwijk

De naam van dit derde natuurgebied laat zelfs nog minder aan de verbeelding over. Zowel plaats als functie zijn in één oogopslag duidelijk. Het is een uitgestrekt gebied met vele uitspanningen (Oisterwijk is ook een mooie plaats om na afloop een terrasje te pakken) waar je prima een paar uur kunt volbrengen. De verschillende vennetjes geven een schitterend aanzicht waar je goeie lobbes/fikkie/’s mans beste vriend verkoeling kan vinden. Hij/zij mag hier helaas niet vrij rondlopen, al kom je genoeg honden tegen die dat wel degelijk doen. Het is een heerlijk afwisselend gebied, maar (helaas) wel erg druk.

Hondenwandeling 4: Huis Ter Heide – De Moer

Dit fraai stukje heide-bos-vengebied net ten noorden van Tilburg kun je via een aantal verschillende parkeerplaatsen bereiken. Het heeft een aantal wandelroutes die je kunt volgen of je kunt lukraak wat door het uitgestrekte gebied banjeren. Het is een bijzonder afwisselend gebied en heeft een aantal bijzondere features, zoals een plankier door een vennetje. En kikkers. Daarnaast lopen in een gedeelte van het park Schotse Hooglanders rond. Jeweetwel, van die enorme rooie koeien met grote hoorns. Deze beesten lopen hier vrij rond, dus je hondje los laten lopen is niet het allerbeste idee ooit. Maar omdat goed staat aangegeven waar ze wel en niet zijn, kun je goed inschatten wat wel en niet gaat en hem dus zoveel mogelijk vrij laten lopen!

Hondenwandeling 5: De Leemputten – Rijen

Een mooi bos met verschillende vennetjes en Schotse Hooglanders. In tegenstelling tot bij Huis Ter Heide, lopen deze fraaie beesten overal vrij rond. Dus houd je kleine vriend aan de lijn!

Hondenwandeling 6: De Duiventoren/Boswachterij Dorst – Dorst/Dongen

Hier mag je kleine vriend dan weer wel vrij rondploeteren. Deze bossen kenmerken zich door hele lange rechte paden, wat een mooi uitzicht geeft door het gebied. Ook zijn er wat zandverstuivingen, willen er in de lente nog wel eens een hoop ooievaars broeden én zijn er een aantal uitspanningen te vinden om even bij te komen na je wandeling.

Een hondenwandeling in de herfst heeft als extra voordeel dat je hondje in iedere mogelijke bladerberg kan duiken!

Een hondenwandeling in de herfst heeft als extra voordeel dat je hondje in iedere mogelijke bladerberg kan duiken!

Wandeltips in Noord-Brabant: Nog meer?

Aangezien de natuurgebieden in Noord-Brabant waar je hond vrij mag op één hand te tellen zijn, ben ik benieuwd of jullie nog andere wandeltips hebben. Reisman Lars vond deze in ieder geval in de buurt van Eindhoven. Heb je nog andere: laat ze gerust achter in de comments!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.