Cacio e Pepe met uitzicht over het Gardameer

Nóg vijf Europese toprestaurants voor de culinaire liefhebber

Eerder schreef Reisman Lars al over een vijftal restaurants in Europa dat absoluut de moeite (en pecunia) waard is om een bezoekje te brengen. Tijd voor een aantal toevoegingen die de culinaire liefhebber zeker niet mag overslaan. Deze keer twee restaurants in Italië, eentje in het hoge noorden van Noorwegen en eentje in Estland. Wederom geen uitgebreide recensies, maar wat tips om het wellicht iets betaalbaarder te maken. En als klap op de vuurpijl de ultieme tip voor de vleeseter!

1. Lido 84 – Gardone Riviera, Italië

Laten we beginnen op één van de meeste toeristische plekken van Italië: het Gardameer. Vooral aan de oostkust van het meer vind je vele toeristische attracties, zoals Gardaland. Aan de wat rustigere en ruigere westkust, vind je echter één van de beste restaurants van Italië en misschien wel ter wereld. Lido 84 is het culinaire paradijs van de gebroeders Giancarlo en Riccardo Camanini. Je kunt hier heerlijk lunchen of dineren aan de oever van het Gardameer met een prachtig uitzicht, als het weer dat toelaat tenminste. Verwacht hier echte Italiaanse smaken, maar dan op fine dining niveau. De menu’s zijn zeker in vergelijking met Nederlandse sterrenzaken nog redelijk betaalbaar, dus ook dat spreekt voor een bezoekje. Hoogtepunt van de maaltijd is de Rigatoni Cacio e Pepe en Vessie, die bereid wordt volgens traditioneel recept in een varkensblaas.

2. Reale – Castel di Sangro, Italië

Wat verder naar het zuiden, in de regio Abruzzo, vind je dit superchique restaurant. Een prachtig gelegen klooster uit de 16e eeuw met tuinen en een wijngaard is omgebouwd tot het moderne paradepaardje van chef Niko Romito. De chef staat erom bekend met weinig ingrediënten te werken en per gerecht staat dan ook één product in de schijnwerpers. Vlees en vis hoef je ook niet te verwachten, het menu is helemaal vegetarisch (zelfs bijna vegan). Vooral een aanrader voor de culinaire liefhebber die ook van kunst houdt, want de hele ervaring doet erg artistiek aan. Hier geen menudeals of iets dergelijks, dus altijd de volle mep betalen. Gelukkig is het dus Italië, dus zijn de prijzen aanzienlijk lager dan in Nederland. Slapen kun je in Castel di Sangro ergens doen, om de kosten nog wat te drukken. Je kunt lopen naar het klooster (dus ook geen taxikosten). In ons geval mochten we zelfs met een personeelslid terugrijden naar onze slaapplek.

Mocht je nou toch iets van chef Romero willen proeven, dan kun je in Castel di Sangro ook terecht bij ALT Stazione del Gusto. Hier kun je in het decor van een Amerikaanse diner genieten van fastfood, maar dan net iets beter. Specialiteit van het huis zijn de bomba’s en foccacia’s.

Focaccia - ALT

Focaccia – ALT

3. Kvitnes Gård – Kvitnes, Noorwegen

In het hoge noorden van Noorwegen vind je dit pareltje op de eilandengroep Vesterålen. Over de magnifieke natuur en prachtige wandelingen die je hier kunt maken, schreef Reisman Tinus eerder al dit blog. Ik kan alleen maar bevestigen dat dit werkelijk één van de mooiste plekken op aarde is waar ik ooit geweest ben. In mei was het weer echter niet al te best, maar dat doet niks af aan de schoonheid van dit stukje wereld. We richten ons nu even op deze boerderij, waar chef Halvar Ellingsen ons het allerlekkerste voorschotelt dat deze eilanden te bieden hebben. Wat een ervaring!

Absoluut hoogtepunt van deze maaltijd was de tarbot die na verschillende bereidingen (waaronder de BBQ) op ons bord verscheen. Beste vis die ik ooit gegeten heb. Maar ook de rest van het menu was top. Puntje van aandacht voor ons is dat hier ook walvis op het menu staat. De Noren in dit gebied vinden het meest duurzame stukje vlees dat bestaat, maar daarover bestaan wereldwijd (en bij mij persoonlijk) toch wel de nodige twijfels. Heb je dan toevallig nog een budgettip? Nee, helaas. Het is Noorwegen dus alles is duur. Ogen dicht en pinnen!

4. SOO Restaurant – Rapla, Estland

Een vrij onbekend en daarmee wellicht onbemind land, maar ook in Estland kun je heerlijk eten. En niet alleen in de hoofdstad Tallinn, maar ook op een uurtje rijden bij SOO Restaurant. Behoorlijk in de middle of nowhere worden hier heerlijke gerechten bereid met lokale ingrediënten. In het koetshuis van een oud landhuis zijn een paar tafeltjes waar je kunt genieten van de Estse keuken. Het personeel is erg vriendelijk en de sfeer is ongedwongen. Tel daar nog wat lekkere wijnen bij op en je hebt een topavond!

Na het eten werden we uitgenodigd voor een rondleiding door het inmiddels al jaren verlaten landhuis. Erg interessant om wat meer te leren over Estland. Mocht je nog wat geld over hebben, dan kun je overnachten in één van de natuurvilla’s. Wij mochten in onze camper voor het landhuis overnachten, dus dat scheelde weer voor het budget.

5. Officina della Bistecca, Panzano, Italië

Jullie denken vast: “Eet die jongen wel genoeg vlees?”. Laten we die vraag beantwoorden met deze laatste dikke tip. Bij slager Dario Cecchini kun je in drie restaurants terecht voor een avondje onbeperkt koe eten en wijn drinken. Dat klinkt toch als muziek in de oren! En het mooie is, dat dit ook nog kan voor bijna niks! Voor € 30,00, € 40,00 of € 50,00 kun je hier aanschuiven, afhankelijk van het restaurant dat je kiest. Als je wilt genieten van de duurste stukken rund, waaronder de Florentijnse steak, dan moet je voor de duurste variant kiezen. Uit eigen ervaring kan ik meedelen, dat dit zeker de moeite waard is, maar mocht dit restaurant nou vol zijn, dan zijn ook de andere twee opties echte aanraders.

Na de aflevering van Chef’s Table op Netflix heeft de populariteit van de restaurants een vlucht genomen, dus dat betekent dat er ook veel toeristen komen. Je eet met andere gasten aan lange tafels, dus verwacht geen romantisch diner voor twee, maar een gezellige avond met andere vleesliefhebbers. Nog een groot pluspunt is dat Panzano midden in de Chianti ligt, dus je kunt ook nog genieten van het Toscaanse leven.

Meer inspiratie

Ik houd een Google Maps kaart bij van door mij bezochte toprestaurants die een bezoek meer dan waard zijn. Hier vind je de beste restaurants en hun exacte positie. In mijn blogs geef ik ook meer tips over culinaire uitspattingen! Lees bijvoorbeeld zeker ook de verhalen over Catalonië en Spaans Baskenland.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *