Tips voor een topweek in het Zwarte Woud

Eerder berichtten de Reismannen al meerdere malen over hun avonturen bij onze oosterburen. Reisman Lars verbleef deze zomer een weekje in het Zwarte Woud. Ook voor deze regio heeft hij een aantal tips voor jullie in petto.

Waar ligt het eigenlijk?

Dit middelgebergte vind je in het Zuidwesten van Duitsland, tegen de Franse grens aan. Het begint grofweg bij Karlsruhe en eindigt bij de Zwitserse grens. Vanuit Eindhoven is dat zo’n 4,5 uur rijden, dus dat is prima te doen.

Net als de Harz, heeft ook het Zwarte Woud niet de meest hippe uitstraling, maar dat wil zeker niet zeggen dat een bezoekje niet de moeite waard is. Het prachtig glooiende, vooral door naaldbomen en weides groengekleurde landschap zorgt voor een uiterst prettige omgeving voor een vakantie dichtbij Nederland. Tel daar nog wat leuke dorpjes met vakwerkhuizen en de nodige vertiermogelijkheden bij op, en je zit gebeiteld.

Overschatte toeristische hoogtepunten

Zoals veel regio’s, kent ook het Zwarte Woud een aantal gekende toeristische attracties, die in sommige gevallen beter te omschrijven zijn als tourist traps.  De grootste koekoeksklok ter wereld bijvoorbeeld. Geloof me lieve mensen, dat is echt niet iets dat je gezien moet hebben voordat je gelukkig kunt sterven. En als het dan ook nog in het Chinees aangeprezen wordt, dan weet je voldoende. Nog een twijfelachtig teken aan de wand: er zijn meerdere klokken die beweren de grootste te zijn, dus sla over, sla over.

Ook in de onderstaande tips komen nog een aantal toeristische trekpleisters voorbij die je in mijn ogen beter links kunt laten liggen.

Watervallen: Todtnau vs. Triberg

Waar een dorp als Triberg volledig ingericht is op toeristen die er de hoogste watervallen van Duitsland komen bezoeken, is dat bij de watervallen van Todtnau anders. Zijn de watervallen in Triberg, die in ieder lijstje met hoogtepunten van het Zwarte Woud genoemd worden, niet mooi? Op zich wel, maar je betaalt zo’n 6 euro om ze te zien en je zit in zo’n toeristenoord. Bezoek dan de watervallen bij Todtnau. Die zijn net zo indrukwekkend, minder toeristisch en kosten je slechts 2 euro.

Houd er bij beide watervallen rekening mee dat de wandelingen die naar het hoogste dan wel laagste gedeelte van de watervallen gaan, erg steil zijn. Extra tip, maar die geldt eigenlijk bij alle enigszins toeristische plekken die je bezoekt: Ga vroeg! De meeste mensen hebben geen zin om vroeg uit te veren te gaan tijdens hun vakantie, dus maak hier gebruik van.

Meren: Schluchsee vs. Titisee

Veel minder bekend dan zijn kleinere broertje de Titisee, maar daarom niet minder mooi is de Schluchsee. Waar de gehele Titisee omgeven wordt met campings, zwembaden, een reuzenrad en hotels, kent de Schluchsee veel meer rustige stukken. Ook dit meer is omgeven door prachtig heuvelland en nodigt erg uit voor een wandeling. Daarbij is alles in en rondom Titisee aanzienlijk duurder, zoals het huren van een bootje.

Extra tip als je een stukje wilt wandelen langs de Schluchsee: maak gebruik van de trein die hier langs loopt. Bij bijna alle hotels en andere verblijfsaccomodaties in het Zwarte Woud krijg je een Konuskarte. Met deze kaart kun je gratis gebruik maken van het OV in het Zwarte Woud. Zo kun je bijvoorbeeld een stukje met de trein gaan (in ons geval van Schluchsee naar Aha) en dan terugwandelen.

Wandelen: Genießerpfade

Het Zwarte Woud is bij uitstek geschikt om heerlijke wandelingen te maken. Met bordjes en allerlei routes is het geen probleem om een lekker rondje te hiken. Of pak zoals eerder gezegd het OV om op je beginpunt terug te geraken. Een aanrader zijn de Genießerpfade. Deze routes hebben verschillende thema’s en wij kozen gezien onze voorliefde voor eten en drinken uiteraard voor de categorie Kulinarik. Ons oog viel op de Harmersbacher Vesperweg.  Dit bleek een uitstekende keuze te zijn. Het is een prachtige, niet te zware route van zo’n 14 kilometer, met onderweg enkele rustpunten. Bij de start kom je langs een hobbitwoning, waar de plaatselijke boer al zakjes heeft klaar hangen met worstjes, Schwarzwalder ham, een mes en een snijplank. Zo komt de inwendige mens onderweg niets tekort. Bij de rustpunten vind je vaak een deurtje met daarachter wat te drinken (ook alcoholische versnaperingen), zodat het je ook op dat gebied aan niets ontbreekt.

Europa-Park voor de pretparkliefhebbers

Bij veel Nederlanders niet bekend, maar in het Zwarte Woud kun je ook het grootste attractiepark van Duitsland vinden: Europa-Park. Met meer dan 50 attracties (waarvan 13 achtbanen!) talloze shows en een apart indoor waterpark heeft dit park voor ieder wat wils. Eigenlijk is het te veel om op één dag te doen, dus ik raad je aan om er minimaal twee dagen voor uit te trekken en in de buurt van het park te overnachten.

Een bezoek brengen aan Disneyland in Parijs doen Nederlanders vaker, maar wat mij betreft doet een bezoek aan Europa-Park daar zeker niet voor onder! Daarbij is het ook nog eens een stuk goedkoper, dus denk eens aan Europa-Park een volgende keer!

Extra tip: Zoals al eerder gemeld, loont het bij een pretparkbezoek om op tijd te komen! Het park opent officieel om 9:00 haar deuren. Toen wij echter aan de poort stonden om 8:30, was deze al open en was een klein gedeelte van het park ook al te bezoeken! Zo kun je de eerste attractie al doen voordat de grote menigte op komt draven.

Twee culinaire tips

Ter afsluiting van deze blog nog twee eettips, zodat ook de inwendige mens niet vergeten wordt.

Ten eerste kun je bij Hirsch in Berghaupten  de beste Cordon bleu ooit eten, althans dat vond ik! Niet gevuld met van die plakkaas en een vierkant plakje ham, maar met Münsterkäse en Schwarzwälder Schinken. Heerlijk!

De beste Cordon bleu ooit!

De tweede tip is wat meer voor de fijnproever. Bij Gasthaus zum Kreuz in St. Märgen kun je naast de gebruikelijke Duitse keuken (eveneens top trouwens!) ook kiezen voor het seizoensmenu. Heerlijke moderne Duitse gerechten met daarbij uitstekende Duitse wijnen geserveerd.

MS Genussmenü bij Gasthaus zum Kreuz

Beide Gasthausen bieden ook uitstekende kamers aan met een heerlijk Duits ontbijt, dus ook om goed te overnachten kun je hier terecht! Kijk dan ook zeker naar de arrangementen (inclusief eten).

Zum Wohl!

Zoals ze zouden zeggen in het Zwarte Woud. Dus pak de wagen, gooi je wandelschoenen achterin en geniet van de Duitse gastvrijheid in dit prachtige natuurgebied.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *