Mirazur

Culinair genieten op sterniveau: 5 Europese toprestaurants

Geïnspireerd door onder andere de Netflix-serie Chef’s table en the World’s 50 Best Restaurants combineerde ik vakanties en weekendjes weg met etentjes bij de beste restaurants ter wereld. Ik ga hier geen uitgebreide culinaire recensie geven, daarvoor is de ervaring té persoonlijk. Maar ik geef je wél tips zodat je een goeie keuze kunt maken in het gigantische aanbod toprestaurants. En tips die je etentje net zo goed, maar misschien net ietsje draaglijker maken, financieel gezien…

1. Vendôme – Bergisch Gladbach, Duitsland

Prachtig gelegen in een oud kasteel boven op een berg vind je driesterrenrestaurant Vendôme. Het ligt net over de grens en is makkelijk per tram vanuit Keulen te bereiken. Het is een redelijk klassiek restaurant met een moderne twist die de Duitse keuken als basis gebruikt. Dat betekent geen bock- of weißwurz, maar ze maken wel veel gebruik van orgaanvlees en varken. En zeker niet alleen dat; de gerechten zijn ook duidelijk beïnvloed door andere culturen.

Top Tip:

  • Kies voor een lunch op zaterdag of zondag voor een goede deal! De vier ‘amuses’ (Auftakt) zijn eigenlijk gewoon complete gangen.
  • Zoek een hotel in Keulen, zodat je nog een lekkere Kölsch als afzakkertje kan nemen.

2. Dinner by Heston – Londen, Verenigd Koninkrijk

Bij Dinner by Heston in Londen hoef je je, voor de afwisseling, eens niet door weet ik veel hoeveel gangen te werken. Je kunt hier gewoon à la carte een voor-, hoofd- en nagerecht bestellen, wat een welkome afwisseling is! Dit tweesterrenrestaurant bevindt zich aan de rand van Hyde Park en heeft een redelijk informele sfeer.

Meat Fruit - Dinner by Hestion

Meat Fruit – Dinner by Hestion

Top Tip:

  • Zorg dat je zeker Meat Fruit probeert en de Triple Cooked Chips (Da’s gewoon friet, maar dan wel de lekkerste friet ooit!).
  • Bestel drie gangen van de kaart en doe rustig met de wijn (die is behoorlijk aan de prijs namelijk).
  • Er zijn lunchdeals beschikbaar die de ervaring net iets overzichtelijker houden, qua ponden.

3. Mirazur – Menton,Frankrijk

Voor de ultieme rich man’s Côte d’Azur ervaring ga je naar Mirazur, een driesterrenrestaurant op een steenworp van de Italiaanse grens. Dit toprestaurant heeft een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee, wat een etentje (denk hier gerust een ondergaande zon bij) net wat extra’s geeft. Absoluut de moeite als je in Nice of Monte Carlo bent!

Top Tip: Nét iets minder rich man’s experience, maar wel handig om je budget wat te sparen is een overnachting in het IBIS Budget in Menton. Je krijgt wat je betaalt (niet heel veel dus), maar het is comfortabel en schoon. Op loopafstand vind je Mirazur, waardoor je dus ook fatsoenlijk naar huis kunt rollen aan het einde van de avond.

4. Hiša Franko – Kobarid, Slovenië

Geïnspireerde door de aflevering van Chef’s Table over Chefkok Ana Ros ging ik naar Hiša Franko in Slovenië. Dit, weliswaar sterloze, restaurant ligt in de prachtige Soca vallei, wat als bijkomend voordeel heeft dat je, als het lekker weer is, heerlijk buiten op het terras van het uitzicht kunt genieten. De keuken karakteriseert zich door lokale producten en ook de heerlijke wijnen komen allemaal uit Slovenië.

Hiša Franko

Hiša Franko

Top Tip:

  • Boek een overnachting. Je slaapt boven het restaurant en de volgende ochtend kun je genieten van een fantastisch ontbijt.
  • Bestel ook zeker het extra kaasplankje bij je dessert!
  • Omdat de wijnen niet achterlijk duur zijn, zoals bij andere sterrenrestaurants, is dit een relatief portemonneevriendelijke keuze.

5. Osteria Francescana – Modena, Italië

Osteria Francescana

Osteria Francescana

In de stad van de Lambrusco, Balsamico en Ferrari vind je Osteria Francescana, wat al meerdere malen is uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld en op dit moment drie sterren heeft. Het doel van de chef is om de Italiaanse keuken opnieuw uit te vinden en om eten te verheffen tot kunst. Voor meer achtergronden over Massimo Bottura en zijn visie is de aflevering van Chef’s table zeker aan te raden! Van dit lijstje is dit zeker het stijfste en artistiekste restaurant, wat je ook terug ziet in de rekening. Maar als je een unieke culinaire en artistieke ervaring zoekt, moet je hier zijn…

Top Tip:

  • Kijk niet naar de rekening en pin met je ogen dicht. Een budgettip is niet voor handen, ga ervoor en denk niet te veel na over wat het gaat kosten. Haal morgen maar een zak friet op de hoek ter compensatie.
  • Modena is als stedentrip wellicht niet voor de hand liggend, maar de stad heeft wel alles wat een stedentrip interessant maakt!

Heb ik je geïnspireerd?

Ik houd een Google Maps kaart bij van door mij bezochte toprestaurants die een bezoek meer dan waard zijn. Hier vind je de beste restaurants en hun exacte positie. In mijn blogs geef ik ook meer tips over culinaire uitspattingen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *