Vesterålen: het onbekende broertje van de Lofoten

Je hebt plannen om naar het hoge noorden van Noorwegen te reizen. Vliegen op Tromsö en dan verder per huurauto of all the way met een huurcamper, bijvoorbeeld via dit camper deelplatform. Grote kans dat je dan denkt aan de Lofoten. Eén van, zo niet de mooiste, eilandengroepen ter wereld. Maar je hebt ook de verhalen gelezen dat deze archipel al aardig wordt overspoeld door toeristen. Niet direct een reden om ze over te slaan; daar zijn ze immers veel te mooi voor. Maar voor wat meer rust en tóch een vergelijkbare ervaring als op de Lofoten ligt een bezoekje aan de nabijgelegen Vesterålen in het verschiet. Reisman Tinus bezocht deze eilandengroep. Lees hier zijn ervaringen.

Rust op de Vesterålen

Toegegeven, de Lofoten zijn meer dan terecht enorm populair, maar het is nou ook weer niet zo dat je daar over de hoofden van de toeristen heen loopt. Maar voor Noorse begrippen kan je daar best spreken van overtoerisme. Dat staat in schril contrast met de Vesterålen. Zodra je van de veerboot stapt in Melbu op Hadseløya, één van de 4 grotere eilanden van de Vesterålen, merk je direct het verschil. Minder auto’s, minder campers, minder mensen. Meer rust. Heerlijk.

Minder mensen, meer schaapjes

Minder mensen, meer schaapjes

Stranden op de Vesterålen

Het blijft een vreemde gewaarwording. Daar zit je dan, ruimschoots boven de poolcirkel en toch gaan je gedachten uit naar het Caribisch gebied. Waarom? Prachtige, hagelwitte stranden die je doen vermoeden dat je op een tropisch eiland bent aanbeland. En vrijwel verlaten ook nog, maar dat had je vast al wel begrepen. Alleen de temperatuur verraadt dat je een stukje noordelijker zit. 

Kollvika

Aan de westkust van Hadseløya, het meest zuidelijke eiland van de Vesterålen, vind je vlak langs de weg het strand van Kollvika. Eenvoudig te bereiken dus. Meerdere tinten blauw, fijn wit zand waarop een groot aantal keien is aangespoeld en op de achtergrond ruige groene bergtoppen. Picture perfect!

Strand van Kollvika op Vesterålen

Strand van Kollvika

Bleik

Op Andøya, het meest noordelijke eiland van de archipel, ligt één van de langste stranden van Noorwegen. Vlakbij het dorpje Bleik nodigt een haast oneindig strand uit voor een strandwandeling. Dus: op je blote voetjes door het zand langs de kustlijn en waan je in een tropisch paradijs.

Strandwandelen bij Bleik op de Vesterålen

Strandwandelen bij Bleik

Høyvika

Net iets onder Bleik vind je nog zo’n pareltje en misschien wel het mooiste strand van de eilandengroep. Verstopt, want gelegen in een inham omgeven door bergen, ligt het strand van Høyvika. Na een steile klim en dito daling bereik je na een klein uurtje dit verlaten strand. Grote kans dat je hier trouwens zonnebadende schapen ziet liggen.

Hiken op de Vesterålen

Doe wat veel locals ook doen op de Vesterålen: trek er te voet op uit. Tot ‘s avonds laat. ‘s Zomers is het er immers 24 uur per dag licht. En misschien doe je het thuis ook wel eens. Na het avondeten nog even een ommetje door de buurt, al dan niet met hond. De doorsnee inwoner van deze eilandengroep pakt dat iets grondiger aan. Zo kan het gebeuren dat je in de zomer rond een uurtje of 10, 11 ‘s avonds, als je denkt “gôh, ik ben nou best bijzonder bezig!”, behoorlijk wat locals tegenkomt bovenop een berg in de middle of nowhere. Die bergen zijn op de Vesterålen wel wat glooiender en dus minder spits dan op de Lofoten. Dat betekent overigens niet dat het af en toe niet flink steil omhoog kan gaan.

Hiken op de Vesterålen

Hiken op de Vesterålen

Måtinden

Vanuit het dorp Andenes kan je na je avondmaaltijd nog prima deze berg beklimmen. Minuutje of 20 rijden en dan in zo’n anderhalf uur naar boven lopen. Bovenop de top van 408 meter wacht je een adembenemend uitzicht dat kilometers ver reikt over de kustlijn van Andøya. Direct voor je heb je het strand van Høyvika in het vizier. Daarachter een laagvlakte op het midden van het eiland en weer daarachter het bergmassief in het zuiden van het eiland. Verbaas je niet teveel als je op de terugweg nog steeds mensen tegenkomt die net beginnen aan dezelfde tocht.

Uitzicht vanaf Måtinden over Andøya op de Vesterålen

Uitzicht vanaf Måtinden over Andøya

Dronningruta   

De Dronningruta (‘Koninginneroute’) is voor de wandelliefhebber een absolute must op de Vesterålen. In 2012 is deze 15 km lange tocht in het uiterste noorden van het eiland Langøya tot de mooiste van Noorwegen uitgeroepen. In 1994 heeft de Noorse Koningin Sonja deze route gelopen, vandaar ook de naam. Respect voor haar trouwens! 

Uitzicht tijdens de Dronningruta op de Vesterålen

Uitzicht tijdens de Dronningruta

Na de start in het afgelegen dorpje Nyksund klauter je een flink stuk omhoog, steek je een hoogvlakte over en wacht een stevige afdaling naar het zo mogelijk nog meer afgelegen dorpje Stø. Het restaurantje op de lokale camping is een prima pleisterplaats. Dan een flink stuk langs de kust en tot slot nog achtereenvolgens een steil stuk klimmen en dalen. En voilá, na een uur of 6 ben je moe maar zeer voldaan weer terug bij het startpunt.  

De Wadden op de Vesterålen?

Ja, je leest het goed. De Vesterålen doen je niet alleen denken aan tropische paradijzen, maar ook aan onze eigen Wadden! Helemaal in het noorden van Andøya ligt aan de kust het dorp Andenes. Zeker bij eb is de gelijkenis met de Waddeneilanden treffend. Duinen, poeltjes, een vuurtoren…je gaat bijna twijfelen of je wel in Noord-Noorwegen bent!

De Vesterålen: onterecht onbekend

Voor als je het nog niet wist: deze blog en mijn eerdere blog over de Lofoten tonen aan dat als je naar Noord-Noorwegen reist, je voor het natuurschoon komt. De Lofoten zijn dan met afstand de bekendste en populairste eilandengroep. Toch gek dan dat de Vesterålen die er pal boven liggen zoveel minder bekend zijn. En nog niet eens terecht ook, zo heb ik hierboven duidelijk proberen te maken. Oké, de bergen zijn iets minder dramatisch. Maar verder…je kijkt je ogen uit. En die rust hè, heerlijk!  

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *