Met de Franse slag door Montreal!

Toegegeven, het is niet heel dichtbij, en voor een weekendje weg mag je dit niet eens overwegen. Maar als je er dan toch bent, kan je er maar beter het beste van maken. Montreal, de stad van Leonard Cohen, Arcade Fire en Cirque du Soleil is een hoogtepunt van de Canadese provincie Quebec.

Leonard Cohen vereeuwigd

Leonard Cohen waakt over de stad

Montreal: wanneer wil je hier zijn?

Montreal bezoek je het liefste na april en voor november, daarna verandert de stad in een vrieskist waarbij je al langlaufend naar je werk kan, waarbij het gemakkelijk 20 graden kan vriezen. Dit is dan ook de reden waarom Montreal na april één groot festivalseizoen is; alles wat men te vieren heeft vindt in die periode plaats. Dat doet men met een joie de vivre waar men in Frankrijk nog een puntje aan kan zuigen. Dat is in Montreal geen marketingterm, maar een daadwerkelijke geestesgesteldheid. De mensen zijn extreem relaxed en vriendelijk. Kom daar in sommige delen van Frankrijk nog maar eens om (…). Ze zeggen weleens dat de Noord-Amerikaanse Westcoast super relaxed is, maar vergeleken met Vancouver doet zeker Montreal niet onder qua relaxedheid.

Groen, heuvels en huurfietsen

Montreal heeft z’n naam te danken aan de groene berg (de Mont Royal, het is meer een overdreven heuvel) die je kan beklimmen en vanwaar je een werkelijk adembenemend uitzicht hebt over de stad.  Het is vergelijkbaar met de Montjuic in Barcelona of de Castle Hill in Edinburgh. Het valt sowieso op dat de stad erg groen is. Het herbergt veel openbare parken en tuinen en dat is prettig in combinatie met het werkelijk zeer toegankelijke fietssysteem Bixi. Met een creditcard fiets je voor een paar dollar de hele dag door de stad. En omdat ze zó goed verspreid zijn, kan je de fietsen overal achterlaten. Toegegeven, het is geen Vlieland qua fietsveiligheid, maar voor Noord-Amerikaanse begrippen is het uitstekend.

Op pad in Montreal: let op of ’t vriest of dooit!

Waar je wel voor moet opletten is dat Montreal volgens locals twee seizoenen kent: het winterseizoen en het bouwseizoen. In de zomer wordt er namelijk op 1001 verschillende plekken aan de weg gewerkt (lang verhaal, iets met de Franse slag) en wegen liggen soms weken open. Dat is nodig ook want met een temperatuurverschil van 50 graden tussen winter en zomer vriest er nogal eens wat kapot. Zodoende oppassen dus. Dat is tegelijkertijd ook de reden waarom er een boven- en ondergrondse variant van Montreal is. In de winter zijn veel gebouwen ondergronds met elkaar verbonden zodat niemand de straat op hoeft om z’n oren eraf te laten vriezen.

De Vieux Port: de oude stad

Met die fiets heb je alle tijd om de Vieux Port te bezoeken, het volledig op Franse leest geschoeide oude deel van de stad. Namaak Dordogne, maar dan wel echt sfeervol en inmiddels toch ook alweer minstens 150 jaar oud. Met de fiets is het goed te doen om dat af te wisselen met een bezoekje aan Jean-Talon, een goed geslaagde mix van oude marktkramen geflankeerd met hippe koffiezaakjes.

..en het moderne downtown

Montreal downtown is aardig toeven bij McGill, Chinatown, de oude stad, of de havenboulevard. Want eerlijk gezegd hebben de meeste downtown gebouwen een verbond gesloten in een soort jaren ’80 betonstijl. Esthetisch zullen we de waarde daarvan pas over 100 jaar kunnen overzien, maar voor nu zal de nietsvermoedende toerist het toch vooral wat braafjes en saai vinden.

Kortom: goed toeven in Montreal!

Pak dus de fiets, verken Mile End of Le Plateau, fiets de Mont Royal op of ga naar een van de vele parken of marktjes en je hebt een toptijd in Montreal. En je kan er niet omheen, eet een Poutine, de lokale delicatesse. Een soort kapsalon, maar dan zonder vlees, maar ook bomvol kilocalorieën.

A la prochaine!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.