5 manieren om lelijk Duisburg te overleven!

We waren afgelopen weekend op pad met 9 Reismannen. Eenmaal per jaar met z’n allen een weekendje weg. Nadat we eerder Napels bezochten was nu Duisburg aan de beurt. Reisman Lars, organisator van deze editie, dacht: ‘we gaan gewoon naar één van de armste en lelijkste steden in Duitsland.’

En om maar met de deur in huis te vallen, dat leidde tot nogal wat hilariteit en cynisme. Vooraf, tijdens en achteraf. Reisman Martijn gaf op de terugweg aan: “ik ben heel lang blijven denken dat Duisburg als bestemming een grap was, maar het begint nu tot me door te dringen dat het echt was.” Waarop Reisman Arjen de G. opmerkte: “we hebben niet veel nodig qua locatie om het gezellig te hebben, maar we hoeven het ook niet zo op de spits te drijven.” En toen konden Reisman Hugo (“Zelfs Essen is leuker”), Reisman Tinus (“Duisburg, wat bezielt je”) en Reisman Mark (“Er gaat niks onder Duisburg”) niet achterblijven. Zelfs Reisman Erik, tot op heden zonder blog en profiel, deed een duit in het zakje (“Duisburg, bezint eer ge begint”).

De reismannen samen op pad

De Reismannen samen op pad.

‘No go zone Duisburg’

Okay, waarom dan deze blog, een bak aan negativiteit zit niemand op te wachten. Het is mij zeker opgevallen dat je in een hoop delen van de stad liefst niet dood gevonden wilt worden. Vooral het centrum en het winkelgebied doen triestig aan en zijn grotendeels lelijk als de nacht. Dat in de oorlog veel platgebombardeerd is helpt niet gezien de betonnen, kolossale en grijze architectuur die ervoor in de plaats is gekomen. En dat ‘reisje langs de Rijn’ dat je onvermijdelijk maakt met Weisse Flotte Duisburg geeft je niet het bruisende vrolijkmakende gevoel dat je misschien wilt. Op onze boot zaten vermoedelijk 200 personen waarvan 11 personen onder de 60 aan boord waren. Je raadt het al, 9 reismannen en ook nog 2 serveersters. Tot overmaat van ramp was de enige disco die we vrijdagavond konden vinden leeg. De man bij de kassa, die ons gewoon entree liet betalen, zei simpelweg: “Ja liebe Herren, Duisburg ist einfach tot”.

Duits Brauhaus, altijd goed

Afijn, het was niet allemaal kommer en kwel. Alle zurigheid en negativiteit aan de kant. Want we hadden gewoon een tof weekend. En dat lag naast het gezelschap ook aan het feit dat Duisburg echt wel ‘places to be’ heeft. We aten bijvoorbeeld lekker en typisch Duits bij het gezellige Brauhaus Webster. Het bierseminar dat we volgden bracht ons bij de brouwketels in een meurende kelder waar we ‘onaf’ bier mochten proeven. Mjammie. We ontdekten daardoor wel een, door ons niet gebruikte, kegelbaan (tip!).

De echte ‘must sees’ vind je aan de rand

Er zijn enkele spraakmakende hoogtepunten en bijzonderheden die ik graag voor je op een rij zet. Misschien niet geheel toevallig, wel allemaal aan de rand van de stad of net erbuiten gelegen.

1. Tiger & Turtle Magic Mountain

Net buiten Duisburg ligt sinds 2011 deze bijzonder kunstinstallatie die eruit ziet als een achtbaan maar dan zonder karretjes. Op de looping na is het hele parcours te lopen via traptreden dus je kunt het op je gemak verkennen. Steeds heb je andere uitzichten, zowel ver weg als op de bochten van de ‘achtbaan’ zelf. Wij zagen door het heldere weer zelfs Düsseldorf en je kijkt 360 graden rond op de omgeving waar groen en zware industrie verweven zijn. Of het te beklimmen kunstwerk een ode aan of juist tegen de pretparkisering van de maatschappij is? Wat het ook is, het is een bezoek waard. Mooi gelegen, fotogeniek, gratis, altijd geopend en ’s avonds passend verlicht.

2. Rheinpark in Hochfeld

Ook hier is sprake van een attractie aan de rand van de stad. Het uitgestrekte Rheinpark heeft genoeg te bieden om een paar uur op verkenning te gaan en lekker te chillen. Het is uitgestrekt met een mooie ligging langs de Rijn. Elementen, zoals een prachtige watertoren en een massieve muur, refereren aan het industriële verleden en bepalen het aanzicht. De tientallen meters lange muren zitten vol met kleurrijke graffiti, waarvan een deel van hoge kwaliteit is. Ernaast is een fantastische ‘urban sports & culture’ omgeving ingericht waar je onder andere kunt skaten, crossfietsen, stuntsteppen, klimmen en basketballen. Toen wij er waren nam een lokale (d-)artiest een clip op en werden de nodige fotoshoots voor de graffiti genomen. Inclusief wijzelf natuurlijk.

In het park zijn daarnaast nog goede fiets- en wandelpaden, natuurlijke speeltuinen, grote speel- en ligweiden en de toffe strandbar genaamd Ziegenpeter am Rheinpark. Bij deze bar kun je heerlijk in het witte zand onderuit zakken en betaalbaar wat eten of drinken, relaxen en naar de voorbij varende vrachtschepen staren.

3. Landschaftspark Duisburg Nord

In één woord? Spectaculair. Het Ruhrgebied zit vol voormalige industrieplekken die een nieuwe bestemming gekregen hebben. Maar dit park, dat even buiten het centrum gelegen is, is wel een van de uitblinkers. Sinds 1994 is een bijzonder en uniek samenspel ontstaan tussen het industrieel erfgoed en de natuur. De oude gebouwen en fabrieksinstallaties dienen nu voor allerlei leisure-, recreatie- en cultuuractiviteiten. Je kunt er duiken in een Gasometer, je kunt klimmen langs koeltorens, films kijken, concerten bezoeken, en naar vele events en festivals.

Traumzeit Festival

Wij bezochten het Landschaftspark bovendien tijdens Traumzeit Festival. En dat was een voltreffer. Zo konden we het prachtige decor dat de plek biedt optimaal en uitgebreid ondergaan. Foodtrucks met goed eten, een relaxte maar levendige sfeer, leuke bands op bijzondere plekken en als kers op de taart lichtinstallaties die de gebouwen ’s avonds (elk weekend en tijdens feestdagen en events) kleurrijk oplichten. Een attractie op zich. Een medefestivalganger, die uit Bremen kwam, wreef ons trouwens nog wel in dat hij het ‘wirklich traurig’ vond dat we Duisburg als citytripbestemming hadden gekozen.

4. Innenhafen

Deze ooit zo belangrijke haven van Duisburg verloor halverwege de vorige eeuw haar functie en na enkele decennia van leegstand en verval is sinds 1990 het gebied vervolgens langzaamaan getransformeerd tot een mix van wonen, uitgaan en cultuur. Het is mooi gedaan en de waterkant bevat veel horeca, een aantal musea en de nodige referenties aan wederom het industriële verleden. Tijdens ons bezoek was er een vrij groot event met Drakenbootraces maar was het tegelijkertijd tamelijk rustig. Of de herontwikkeling wat betreft bezoekers en gebruikers succesvol is blijft voor ons wel een raadsel. Misschien is het te groots voor een stad als Duisburg. Maar als je in de buurt bent, is dit toch wel een plek om even langs te gaan. Zoals voor lunch of diner, een terrasje, wandeling langs het water of bezoek aan het Museum voor moderne kunst Kueppersmuehle.

5. Route Industriekultur

Zoals je merkt is eigenlijk alles gelinkt met het industriële verleden van de stad en de streek. En zoals je misschien weet zit het Ruhrgebied barstensvol plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. En vele ervan zijn bij Duisburg om de hoek. De Gasometer in Oberhausen en Zeche Zollverein in Essen bijvoorbeeld zijn overweldigende parels. Oriënteer je daarom eens op de in totaal 100-en kilometers lange Route van Industriekultur met tientallen plekken die een bezoek waard zijn.

Tof weekend, veel gelachen.

Tof weekend, veel gelachen.

Eind goed, al goed

Concluderend, stel je belandt in Duisburg in Hotel B&B (spuuglelijk gebouw, toch ook een prima locatie, goeie douche, ontbijt 8 euro 50, wel (te) kleine en smalle bedden, gratis parkeren) en je baalt als een stekker. Geen nood, want met bovenstaande tips ga je gegarandeerd een vermakelijke tijd hebben. Het Ruhrgebied is net over de grens. En Duisburg ligt wat dat betreft ook aan de rand van een prachtige toeristische route vol hoogtepunten. En als je wilt is de stad ontvluchten makkelijk zat.

Laatste tip: als je met de auto gaat, dan wel een groene sticker halen aangezien je in de milieuzone komt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *