Aarhus is hip: cultuur, streetfood & architectuur (10 tips)

De laatste stop van ons weekje Denemarken was in Aarhus. Deze op een na grootste stad van het land ligt in Jutland aan de Oostkant aan het water. Een totaal andere omgeving weer na ons bezoek aan het gethematiseerde Legoland Billund en het heerlijk rustige Mols Bjerge NP.

Aarhus was in 2017 culturele hoofdstad van Europa. De bruisende stad heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld en staat bol van de vernieuwingsdrang.

10 tips vanuit eigen ervaring voor een inspirerend verblijf in Aarhus:


1. ARoS Museum

Okay, het is smaakafhankelijk, maar ARoS Museum staat bij mij met stip op nummer 1. Het is een fenomenaal museum voor moderne kunst. Misschien ken je het glazen regenboogpanorama wel. Dit is gaaf qua aanzicht van buiten, maar veel meer nog van binnen. Als je er doorheen loopt en van kleur naar kleur gaat, besef je hoe bijzonder het is. Een echt icoon voor de stad.

De collectie van ARoS bevat onder meer het hyperrealistic sculpture ‘Boy’ van Ron Mueck. Deze kunstenaar heeft dichter bij huis in Museum Voorlinden ‘Couple under an umbrella’ staan. Mueck maakt indrukwekkende kunstwerken van levensecht lijkende mensen. Alleen zijn ze dan in reuzenformaat. ARoS biedt veel kunst met een duidelijke maatschappelijke boodschap.

Hyperrealistic sculpture ‘Boy’ van Ron Mueck

Absoluut hoogtepunt was een ruimte met interactieve projecties van bloemen en water die reageerden op jouw aanwezigheid. Dit was onderdeel van de tijdelijke expo ‘Tomorrow is the question’. Eerlijk gezegd kom ik superlatieven te kort het te beschrijven. Het museum ging om 17.00 uur dicht en de bewaker duwde ons letterlijk naar buiten. Anders had ik er makkelijk nog een halve dag kunnen doorbrengen.

2. Aarhus Street Food

Vlakbij het centrale treinstation ligt een oude hal met erop aangegeven ‘Street Food’. Oh yeah! Buiten spreekt de sfeer me al aan, maar binnen word je helemaal overdonderd door meer dan 30 smaken ‘food and drinks’ die je worden aangeboden. Vanuit keukens en bars in zeecontainers en foodtrucks of vanuit andere ‘urban’ & ‘edgy’ aandoende keten. Van Juicy Latinos, Everest Kitchen en Indisk naar Duck It en Vietnam Bahn Mi bandits. Als je in Aarhus bent is dit een toffe plek om langs te gaan. Populair en dus druk. Maar ook veel plek binnen en buiten. En niet onbelangrijk, het is goed betaalbaar in vergelijking met de doorsnee prijzen in Aarhus. Als bierliefhebber was ik blij verrast te zien dat ze ook een eigen biertje hebben.

3. Dokk1

Dokk1 is gebouwd in 2015. Het is de culturele huiskamer van Aarhus waar alle doelgroepen, van jong tot oud, een plek vinden. Een belangrijke rol is weggelegd voor de daar gevestigde bibliotheek. Die je wel een beetje kunt zien als voorloper van de indrukwekkende Tilburgse LocHal. Dokk1 is een prachtig ruim gebouw met open verdiepingen en zeer veel ruimte voor ontmoeten, experimenteren, leren, werken en ontspannen. Zo kwamen we naast veel boekenkasten, studerende jongeren en flexwerkers ook de volgende zaken tegen: verkleedkisten voor kinderen, tafeltennistafels, picknickende gezinnen, knutselende volwassenen, allerlei laboratoriumruimtes en zowel binnen als buiten glijbanen. Onze dochter van 4 was ook enthousiast. Vooral vanwege de prachtige speeltuinen die rondom het gebouw te vinden zijn. Ook bij Dokk1 baalde ik ervan dat ik er te kort was.

DOKK1

4. Frederiksbjerg

Als verblijfplaats kan ik Frederiksbjerg als wijk aanraden. Wij verbleven aan de M.P. Bruuns Gade in een AirBnB. Er is een beperkt aantal hotels in Aarhus, maar gigantisch veel aanbod op AirBnB. De straat waar wij sliepen zat boordevol hippe coffeebars, verse bakkers, sushibars, ijstenten, bloemenzaken, kappers. Het was er heerlijk levendig. Een grootstedelijke maar toch relaxte sfeer.

5. Architectuur in Aarhus Ø

Deze wijk is in ontwikkeling op een voormalig industrieel havengebied dat als schiereiland in het water ligt. Het is nu dé plek waar stedelijke ontwikkeling middels bijzondere architectuur in sneltreinvaart vorm krijgt. Misschien doet het enerzijds wat kil en kaal aan, er zijn maar beperkte voorzieningen, anderzijds is het een ware showroom van moderne architectuur. Het bekendste gebouw is The Iceberg.  Ik vond het door het ietwat slechte weer en de vele werkzaamheden eromheen wat tegenvallen. Zeker als je ziet dat nieuwere projecten vaak net zo indrukwekkend zijn. Ben je in Aarhus, maak dan zeker even snel een rondje door Aarhus Ø. En als je architectuurfreak bent dan moet je uitgebreider op verkenning gaan. Aan het begin van de wijk zit een mooi buitenzwembad met een aantal foodtrucks en wat watersportfaciliteiten.

6. Den Rustikke

Als ik je naast Aarhus Street Food nog een restaurant zou tippen dan is het deze. In de sfeervolle wijk Latin Quarter zit Restaurant Den Rustikke. Voor een vaste en betaalbare prijs krijg je een driegangenmenu waar je bij elke gang steeds 2 keuzes hebt. Het menu wisselt regelmatig, aan de opmaak wordt aandacht besteed en er wordt gebruik gemaakt van verse ingrediënten. Meermalen naar tevredenheid gegeten.

7. Moesgaard Museum

Een tip waarvoor je aan de zuidkant iets de stad uit moet is het Moesgaard Museum. De collectie betreft de geschiedenis van de (Deense) mensheid. Je kunt er van de Steentijd en de IJzertijd door naar de Vikingen en de Middeleeuwen en verder. De routing van het museum is mooi. Daarnaast zijn de collectiestukken niet alleen indrukwekkend, maar worden ze ook prachtig gepresenteerd. Er is bovendien genoeg aandacht voor interactieve elementen, moderne technologie, beleving en prikkeling van de zintuigen. Voor of na je bezoek is er een uitstekende brasserie, een uitgebreide winkel en als prettig toetje een immens groen en groot dak met panoramisch zicht. Mijn suggestie zou zijn eerst het museum bezoeken en dan het dak op. Daarna onderweg terug naar Aarhus nog even langs het nabijgelegen strand en/of stoppen in Marselisborg Deer Park waar veel herten in een mooie heuvelachtige omgeving rondlopen.

8. Donky Bikes

Bij de plaatselijke VVV kwam ik de spreuk “when we say walking distance, we really do mean walking distance” tegen. En verdomd, de stad is super compact en daardoor goed te voet te doen. Toch zou ik zeggen ‘do as the locals do’ en pak gewoon een fiets. Er zijn diverse systemen van huurfietsen die overal en nergens in de stad te vinden zijn. Donky Bikes zijn van die typische oranje stadsfietsen. Betaalbaar en een uitgebreid netwerk van standplaatsen. Dus de app downloaden, aanmelden, creditcard koppelen en gaan met die oranje banaan. En ben een beetje voorbereid: Aarhus is niet geheel vlak.

9. Huurauto gratis parkeren

In Aarhus betaal je op veel plekken om je auto neer te zetten en dat kan oplopen. Wij hadden daarom onze huurauto gratis aan de rand van de stad geparkeerd bij Tangkrogen. Plek zat en handig, zeker als je de auto wat langer wilt neerzetten. Eventueel is Tietgens Plads wat centraler om gratis te staan. Daardoor veelal wel filewachten op een vrij plekje.

10. Blijf langer dan 3 dagen en 2 nachten

Last but not least, wees niet zo dom als ik en reserveer voldoende tijd om Aarhus te ontdekken. Het zal je niet teleurstellen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *