Heerlijke uitzichten vanaf de Monsal Trail

Vriendenweekend vanuit Manchester

Tja, een weekend met je maten in Manchester. Het concept is simpel. Krijg je vriendengroep zover iedere maand € 25,- op een gezamenlijke rekening te storten, houd één en hetzelfde weekend per jaar vrij en maak twee man verantwoordelijk voor de organisatie. Je weet nooit waar je uit gaat komen, maar het moet in ieder geval de volgende ingrediënten bevatten: sport, passieve sport en uitgaan. En liefst allemaal nog een beetje binnen budget. Dat Manchester de uitvalsbasis zou worden hadden we zelf ook niet verwacht, maar het blijkt dat je in slechts 48 uur behoorlijk wat activiteiten kunt proppen en daarmee was het voor ons de ideale bestemming voor een vriendenweekend.

Eerste levensbehoeften op een mannenweekend

Sport: Mountainbiken vanuit Buxton

Hoewel de meesten op een citytrip hadden gerekend stapten we op het vliegveld van Manchester in een aantal huurauto’s en reden we in drie kwartier naar het pittoreske Buxton. Dit klassieke Engelse stadje is een perfecte uitvalsbasis voor het Peak District National Park. Genoeg actieve activiteiten, maar wil je in korte tijd wat zien dan is een fiets ideaal. Het werd dus mountainbiken. De Monsal Trail was vroeger een spoorweg, tegenwoordig een wandelroute/fietspad dwars door het Peak District. Mooie uitzichten, niet al te zware route (aangezien bij sommigen de conditie het al af liet weten op de korte wandeling naar de verhuur van de mountainbikes) en een aantal klassieke pubs waren een perfecte besteding van de middag!

Mountainbiken op de Monsal Trail

Cultuur: Buxton

Of nou ja, Buxton is zo pittoresk dat we maar net gedaan hebben of we heel cultureel bezig zijn geweest. We sliepen voor een prikkie in de vergane glorie van The Palace Hotel en aangezien de pub/restaurant (de Railway at Buxton: aanrader) aan de andere kant van het stadje lag liepen we via de toeristische route door kuuroord Buxton. En dan kom je nogal wat tegen. The Pavilion Gardens is een gelukte versie van het Vondelpark zonder allemaal bootcampklasjes, het Buxton Opera House doet enigszins verlaten aan, maar het lijkt me dat iedere B-artiest hier een keertje op zou willen treden en de indrukwekkende Devonshire Dome is gewoon indrukwekkend. Je voelt de Engelse glorie van weleer toen Buxton hét kuuroord van Engeland moest worden. Nu is het vooral de ‘Gateway to Peak District National Park’ en dat doen ze gewoon heel erg goed. Complimenten.

Landmarks van Buxton

Sport: Hiken vanuit Buxton

Aangezien we de volgende ochtend nog wat tijd te doden hadden leek het een aantal fanatiekelingen (die toch al vroeg wakker waren vanwege de jetlag) een goed idee om nog wat te hiken in de omgeving. Rondom Buxton zelf ligt al een aantal mooie wandelingen, maar pièce de résistance van het Peak District is de Mam Tor. De wandeling op de Mam Tor kun je zo lang maken als je wilt, maar wij pakten gewoon het stenen pad naar de top van de 517 meter hoge heuvel. Dat klinkt niet hoog, maar aangezien het omliggende landschap nog lager ligt zijn de uitzichten fenomenaal. Perfect om de kater van de vorige avond eruit te lopen dus!

Hiken in het Peak District

Passieve sport: Manchester City – Watford

’s Middags stond voor velen hét hoogtepunt op het programma. De voetbalmiljonairs van Manchester City tegen de iets mindere voetbalmiljonairs van Watford. Rondom Manchester (en eigenlijk waar dan ook in Engeland) zijn er natuurlijk vele clubs. We hebben overwogen om naar Leeds United, Sheffield Wednesday, Bolton Wanderers of Huddersfield Town te gaan, maar uiteindelijk werd het om praktische redenen toch het nieuwe geld van volksclub Manchester City. Stoelen aan het veld, zon erbij, Oasis door de speakers en acht goals van City zorgden voor een topmiddag.

Manchester City – Watford in het Etihad Stadium

Uitgaan: Plastic Fantastic in Printworks en Industrieel in the Northern Quarter

De oude industriestad Manchester is zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Het is geen stad die uitblinkt in schoonheid, maar de moderne architectuur gecombineerd met de overblijfselen van de hoogtijdagen van de stad toen het een grote rol speelde in de textielindustrie zorgt voor een sfeer waar veel mensen tegenwoordig helemaal mee weg lopen. Streetart op de muren, hippe restaurants en clubs, maar gelukkig ook de klassieke Engelse uitgaansvibe. Printworks bied je de gelegenheid om je helemaal onder te dompelen in het niveau Geordie Shore. Wij zijn uiteindelijk gestopt met tellen bij de tiende vechtpartij. In de Northern Quarter is het allemaal veel meer hip & happening, met trendy nachtclubs, te dure cocktails en dampende deep house.

Stappen in Manchester

Uitbrakken

Tijdens het uitbrakken de dag erna bleek dat we de juiste keuze hadden gemaakt. We deden een geïmproviseerde stadswandeling langs de highlights van de stad, maar uiteindelijk bleven we uren hangen in een pub om Formule 1 te kijken. Max Verstappen won het met gemak van de stad. Daar kon zelfs een flitsbezoek aan Old Trafford niets aan veranderen. Het regende zachtjes, de luchten waren grijs en Manchester toonde z’n ware aard. Rauw en puur, maar om hier nou een aantal dagen te verblijven. Njaah, dan zijn er toch betere opties, zoals Reisman Martijn al een lans gebroken heeft voor het nabijgelegen Sheffield. De combinatie met het Peak District is echter heel goed te doen.

Wat kost dat nou, zo’n vriendenweekend in Manchester?

  • Vliegticket Manchester – Amsterdam retour € 55,00
  • Huren mountainbike € 30,00
  • Manchester City – Watford € 45,00
  • Huurauto incl. benzine en parkeren € 30,00
  • Accommodatie € 100,00
  • Totale kosten excl. eten en drinken € 260,00
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *