In het dal van Glen Etive

4 hikes bij Glencoe in de Schotse Hooglanden

De Schotse Hooglanden zijn een walhalla voor wandelaars. Het landschap is overweldigend, de mensen vriendelijk, technisch is het allemaal niet al te moeilijk en je vindt er ook nog eens een historie waar je u tegen zegt. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om echt lange tochten te maken, zoals de West Highland Way, waarbij je minimaal een week onderweg bent (en wild kampeert, je mag in Schotland in principe overal je tent neerzetten, op enkele uitzonderingen na).

Overweldigend uitzicht bij Glencoe

Overweldigend uitzicht bij Glencoe

Ben je wat minder avontuurlijk ingesteld, maar wil je wel genieten van het Schotse landschap (en een pint aan het einde van de dag), dan zijn er ook meer dan genoeg mogelijkheden om een halve tot een hele dag te gaan hiken. Rondom Glencoe (rustiger, maar veel leuker dan het gedrocht Fort William dat zo’n 20 mijl noordelijker ligt) vind je een aantal mooie opties. Het dorp is vooral bekend geraakt omdat er in 1692 vrijwel de gehele MacDonalds Clan is afgeslacht. Dat voegt wel een extra dimensie toe aan je wandeling. We hebben een aantal opties rondom Glencoe voor je op een rijtje gezet.

1. Lost/Hidden Valley

Hidden Valley

Hidden Valley

Dit is misschien wel de bekendste wandeling in de regio. Je wandelt hier naar een hoogdal waar de MacDonalds hun vee verborgen voor vijanden en waar een aantal van hen die de slachting overleefden hun zijn gevlucht. Vanaf de parkeerplaats langs de doorgaande weg loop je een stukje naar beneden, steek je bij de brug de canyon over en klim je langs de rivier omhoog. De vallei openbaart zich pas wanneer je over het zadel heen bent. De totale wandeling (heen en terug) kun je in een paar uur doen. Zorg wel dat je deze wandeling vroeg in de ochtend doet. Je kunt dan je auto nog kwijt en het is er nog heerlijk rustig.

2. Glen Etive

Glen Etive

Glen Etive

Iets verder naar het oosten ligt Glen Etive. Dit lange dal wordt door velen over het hoofd gezien en is een oase van rust. Je rijdt lang over een eenbaansweg met passeerplekken totdat de weg ophoudt bij het Loch. Hier start je wandeling die zo’n zes uur duurt. Je wordt beloond met schitterende uitzichten over het Loch en de Highlands. Ook in het dal zelf kom je genoeg plekken tegen waar je even kunt stoppen om te genieten van het schitterende landschap. Aanradertje om twee redenen: niet druk en heel mooi.

3. Kinlochleven

Kinlochleven

Waterval bij Kinlochleven

Aan het uiteinde van Loch Leven iets ten noorden van Glencoe ligt het kleine plaatsje Kinlochleven. Het is een stoppunt op de al eerder genoemde West Highland Way, maar ook voor wandelingen voor een dag is dit een mooie uitvalsbasis. Vroeger beheerste een oude aluminiumfabriek het dorp, maar gelukkig is die inmiddels stil gelegd. Ongeveer in het dorp ligt een mooie waterval, maar voor het echte werk is het de moeite waard om richting het stuwmeer te hiken.

4. Bridge of Orchy

Bridge of Orchy

It’s all in the name

Wanneer je vanuit het oosten richting Glencoe en de Highlands rijdt kom je langs het kleine Bridge of Orchy. Eigenlijk bestaat deze pleisterplaats vooral uit een hotel. De gasten, het zal je niet verbazen, zijn vooral wandelaars. Rijd over de brug, parkeer je auto en start met je hike. Het landschap is hier wat lieflijker (je bent officieel nog net niet in de Highlands), maar daardoor is het wel een stuk rustiger.

Wil je meer informatie over wandelingen in de Schotse Hooglanden? Op de uitstekende website walkhighlands.co.uk vind je nog veel meer opties, van wandelingen van een half uur tot wandelingen van twee weken. Niet vergeten even wat te doneren!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *