Friesland: alle rust en ruimte voor een off the grid vakantie

Door Corona ontstond (niet alleen bij mij) de behoefte voor een vakantie die voldeed aan de principes van Social Distancing. Daarvoor was nodig: een ruimtelijk en overzichtelijk landschap, een hoop rust (zodat je niet constant andere mensen in je aura aantreft) en natuur. Kortom: Friesland. Wat dan qua landschap ook eens een welkome afwisseling van mijn Brabantse en Limburgse roots is. Maar ook ná Corona kunnen deze kwaliteiten ervoor zorgen dat Friesland een hele bijzondere bestemming voor jouw weekendje weg is. Als je namelijk graag een beetje off the grid bent, kan dat hier ook heel goed!

Friesland: waar zelfs de gebouwen social distancen

Friesland: waar zelfs de gebouwen social distancen

Een weekendje weg in Friesland: wat kun je dan verwachten?

Ofwel: hoe anders is Friesland nou eigenlijk als je het vergelijkt met de rest van Nederland? Nou, best wel dus. Niet alleen versta je echt geen klap van wat ze zeggen (nou hoor ik je zeggen dat dat bij Brabants of toch zeker Limburgs ook zo is: klopt. En doe die ervaring dan eens maal 4, dan ben je er), het landschap en de bebouwing is ook écht anders. Qua landschap is alles recht. Wegen zijn recht, weilanden zijn recht, kanalen zijn recht, dijken zijn recht en bochten zijn haaks: heeft te maken met de manier waarop Friesland polder voor polder is gewonnen van de Waddenzee. En de gebouwen zijn klein. Op de daken van de herenboerderijen na dan. Die zijn hoog. Verder zijn alle huisjes, dorpjes en zelfs kerktorens klein. Het leek wel of de ouwe Friezen probeerden weg te duiken in het oneindige niks van hun landschap. Ohja: afstanden inschatten met al die kilometers lange rechte wegen: vergeet ’t maar. We liepen ‘even naar de waddenkust, die we bijna konden zien vanuit ons huisje’. Die tocht duurde een uur, enkele reis.

En wat moet je dan niet vergeten als je even lekker off the grid gaat?

Zoals je merkt is er in Friesland dus inderdaad genoeg ruimte om even lekker afstand te nemen van alles. Belangrijk is wel dat je dan niet naar Leeuwarden of een andere stad gaat om te overnachten, maar lekker op het platteland een plekje zoekt. Wij zaten in deze Airbnb en konden een kanon afschieten in alle windrichtingen. Dat is op zich ook een goeie eerste tip om niet te vergeten tijdens je vakantie in afzondering: als mensen klagen over je kanon, dan ben je in een te druk gebied! Laat gerust even weten in de comments hoe deze tip voor je uitwerkte in de praktijk. Ander dingetje wat ook helpt om die afzondering tijdens je weekendje weg eens lekker te voelen: doe vooraf je boodschappen. Zo vermijd je dat je op je vakantiebestemming nog naar drukke plekken als een supermarkt moet gaan. Haal je gourmetstel of pizzarette uit de kast voor wat oudhollandsche gezelligheid of ga volledig 6 gangen op je reisgezelschap. En zoek de natuur op tijdens je uitjes. Daarvoor heb ik de volgende Friese tips voor je:

Langs de Waddenkust van Friesland lopen

Friesland grenst aan de westkant aan het IJsselmeer (Reisman Tinus weet daar nog wel een wandeling) en aan de noordkant aan de Waddenzee. En die Waddenzee is niet voor niks Unesco Werelderfgoed. Dus neem een middagje om over de dijkjes te wandelen en te genieten van het uitzicht over de lege zee aan de ene kant en het lege land aan de andere kant. Of plan eens een wadloop. Allertopste tip: ga tegen ’t einde van de dag, zodat je een mooie zonsondergang mee kunt pikken.

…of pak een boot naar één van de waddeneilanden

Vanuit Harlingen kun je naar Vlieland en Terschelling, vanuit Holwerd naar Ameland en vanuit Lauwersoog naar Schiermonnikoog (ook Reisman Mark was al eens ‘op Schier’) (hier vind je een overzicht van alle veerdiensten). Ik pakte de boot naar Ameland en maakte een mooie wandeltocht van zuid naar noord langs het schattige dorpje Nes en door het Hagedoornveld. Dit is een afwisselende wandeling langs bos, duinen, strand en typische wadflora zoals cranberries. Even heerlijk uitwaaien!

Top tip: ik vond het ticketsysteem van Wagenborg (de veerdienst) zeer onoverzichtelijk (en de klantenservice lomp). Paar dingen die ik leerde: je tickets zijn retourtickets, voor je hondje moet je een apart ticket kopen en voor een snelboot moet je ook een extra ticket kopen (waarbij je een tijd reserveert: het is handig om ook vast een retourtijd vast te leggen, zodat je in ieder geval ook weer van het eiland áf komt. De oplettende lezer herkent hier dat mij dit niet zonder slag of stoot lukte).

Natte voeten halen en vogels kijken in Nationaal Park Alde Feanen

Nationaal Park de Alde Feanen is een laagveenmoeras, waar je doorheen kunt wandelen, varen of fietsen. Maar waarom moet je hier nou heen? Nou, omdat het best wel een uniek natuurgebied is met afwisselende vaarten, meertjes en bossen en er echt heel veel verschillende vogels zitten. Gansjes en eendjes, maar ook zeearenden en andere roofvogels. Én er zijn ook een boel reigers, dus ook Hagenaren of Hagenezen kunnen zich lekker identificeren met dit natuurgebied. Al met al een mooi natuurgebied voor een middagje wandelen en vogels kijken!

Rijd de Elfstedentocht met de auto

De reden waarom ik altijd een beetje terughoudend was met Friesland als vakantiebestemming, was dat ik altijd bang was dat ik, als ik even niet oplette, in niet te volgen gesprekken terecht zou komen over rondjes 32 blank of de Hel van 63. Of dat een Erben Wennemars met zo’n lelijke Noorse trui hysterisch gaat staan doen over ijsdiktes als het twee dagen op rij ’s avonds vriest. Aan dat hijgerige gedoe rond schaatsen (het testbeeld onder de live sportuitzendingen) heb ik een welvoeglijk broertje dood, terwijl dat dus wel mijn eerste associatie met Friesland is. Maar de Elfstedenroute is wél een mooie manier om Friesland te doorkruisen en wat van haar nederzettingen en landschappen te zien. Dat kan met de fiets en met de auto (laten we wel wezen, dat schaatsen gaat ‘m de komende decennia toch niet worden). Ik beperkte me, door uitslapen gedwongen, tot de volgende van de Elf Steden:

Sneek

Verdomd schattig stadje, wat ook bekend is van zijn eigen week. Nou heb je daar dus niet zo heel veel aan als je juist lekker off the grid wil, maar je kunt er dus wel lekker rondbanjeren door het mooie centrum. Must see is natuurlijk de Waterpoort, ook bekend van de kaartspellen van vroeger. En koop sûkerbôle bij bakkerij De Haan: soort suikerbrood annex Zeeuwse bolus.

De Waterpoort van Sneek: misschien wel het bekendste gebouw van Friesland.

De Waterpoort van Sneek: misschien wel het bekendste gebouw van Friesland.

Stavoren

Stavoren is een klein plaatsje aan de IJsselmeerkust, met een aantal haventjes. Je kunt hier even lekker rondslenteren en een wandeling maken over de dijken.

Harlingen

Rijd langs het IJsselmeer af langs Hindeloopen en Makkum (geen van de Elf Steden) richting de volgende stop: Harlingen. Dit is een wat omvangrijker havenstadje, vanwaar je ook de boot naar verschillende waddeneilanden kunt nemen. Het is een oud-Hollandsch stadje uit het boekje, met fraaie geveltjes, grachtjes en bruggetjes. Lekker om even doorheen te flaneren!

Friesland: ideaal voor een off the grid vakantie!

Als je op zoek bent naar een Nederlandse bestemming om echt lekker tot rust te komen, dan is Friesland jouw plek. Ga ook vooral een keer een avondje buiten zitten om naar niks te luisteren, terwijl je omringd wordt hoogstens een paar lantaarnpalen in de verte. Veel off the grid-er ga je het in Nederland waarschijnlijk niet krijgen.

Friesland by night: de definitie van rust en stilte.

Friesland by night: de definitie van rust en stilte.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *