4 highlights voor een selfdrive door Botswana

Als je plannen hebt om een keer naar (zuidelijk) Afrika op vakantie te gaan voor iets safari-achtigs, zal Botswana waarschijnlijk niet het eerste land zijn waaraan je moet denken. Logisch ook. Zuid-Afrika is met afstand de populairste bestemming. En als je wat anders wil én zelf achter het stuur wilt zitten, dan komt Namibië wellicht bovendrijven. Maar onderschat buurland Botswana niet! Reisman Tinus neemt je in deze blog mee langs 4 hoogtepunten van dit vrij onbekende Afrikaanse land.

Hoogtepunten van Botswana 

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik je niet door heel Botswana meeneem. Dat is ook niet mogelijk als je maar een weekje hebt rondgereisd in dit land dat 14 keer zo groot is als ons eigen Nederland. Maar geen nood, de belangrijkste bezienswaardigheden vind je allemaal op berijdbare afstand van elkaar in het noorden. Kenmerkend voor deze highlights zijn water, droogte en wildlife. 

Poseren op de zoutpan in Botswana

Poseren op de zoutpan

1. Victoria Falls

De kniesoor met topografische kennis van zaken zal nu wakker worden: “die watervallen liggen toch helemaal niet in Botswana?” Klopt. Maar als je via de Caprivistrook in het noordoosten van Namibië Botswana komt binnenrijden, dan kán en mág je eigenlijk niet om deze detour naar één van de 7 natuurwonderen van de wereld op de grens van Zimbabwe en Zambia heen. De grensovergangen tussen Namibië en Botswana en tussen Botswana en Zimbabwe zijn een belevenis op zich: lekker chaotisch, weinig efficiënt en ogenschijnlijk zonder duidelijke logica. Kortom: alles wat je als overgeorganiseerde westerling verwacht van een Afrikaanse grenspost. 

Consternatie alom bij de grensovergang van Botswana

Consternatie alom bij de grensovergang

Je hebt vrij snel door dat je de watervallen nadert. Het aantal busjes volgepakt met toeristen neemt toe en je hoort constant het gezoem van helikopters die diezelfde toeristen de watervallen vanuit de lucht laten ervaren boven je. 

De watervallen zelf zijn overweldigend. Meer dan anderhalve kilometer breed dondert het water van de Zambezi rivier ruim 100 meter naar beneden. Daarmee zijn de door de Engelsman David Livingstone in 1855 ontdekte Victoria watervallen één van de grootste ter wereld. Die helikopters van net zie je nog wel, maar hoor je totaal niet meer. Het gebulder van het water overstemt alles. Via een pad langs de rand heb je telkens weer een ander zicht op de kloof waarin het water naar beneden stort. Garantie voor veel foto’s dus. Dat valt nog niet eens mee; door het opspattende water is het behoorlijk lastig de lens (en jezelf) enigszins droog te houden. 

Victoria Falls

Victoria Falls

2. Zoutpannen van de Kalahari

Je hebt er vast wel eens van gehoord, de Kalahariwoestijn. Die ligt dus grotendeels in Botswana. Vanuit Kasane, dat een soort drielandenpunt vormt met buurlanden Namibië en Zimbabwe, rijd je zuidwaarts en neem je de eerste afslag rechts…na 300 km in het dorpje Nata. Dan nog zo’n 150 km rechtdoor en voilá, je bent er: het National Park van de Makgadikgadi zoutpannen. De enorme zoutvlaktes die je hier aantreft zijn de uitgedroogde restanten van een enorm meer dat miljoenen jaren geleden vrijwel geheel centraal Botswana besloeg en de hele regio heeft gevormd. 

Ntwetwe zoutpan

Ten zuiden van de weg van Nata naar Maun tref je de Ntwetwe zoutpan. Onder leiding van een ervaren gids kan je deze vanuit het dorpje Gweta met een 4×4 bezoeken. Onderweg vertelt je gids van alles over de flora en fauna die je aantreft en verbaas je je erover dat in dit onherbergzame gebied ook nog mensen leven. 

Teken van leven in de middle of nowhere in Botswana

Teken van leven in de middle of nowhere

Hoogtepunt van deze excursie is een bezoekje aan een stokstaartjesfamilie, bestaande uit papa en mama stokstaart en hun kroost. Papa en mama staan in de voor hun zo kenmerkende houding op de uitkijk, zodat de kleintjes ongestoord kunnen spelen en graven. Fantastisch om mee te maken! 

Pa Stokstaart staat op wacht

Pa Stokstaart staat op wacht

 

Een stukje verder bereik je het einddoel: de schier oneindige Ntwetwe zoutpan. Samen met de naastgelegen Sua zoutpan beslaat deze 12.000 (!) km². Je gaat je dan behoorlijk nietig voelen. De gids kent uiteraard de trucs voor een typische zoutpanfoto, dus springen maar!

Ochtendgymnastiek op de zoutpan in Botswana

Ochtendgymnastiek op de zoutpan

Nxai Pan National Park

Met je eigen huurauto kan je het erop wagen om zelf naar en over de Kudiakam zoutpan in Nxai Pan National Park te rijden. Deze ligt iets verder westwaarts en ten noorden van de weg van Nata naar Maun. Via een mul karrespoor bereik je een ‘eilandje’ met de Baines’ Baobabs, vernoemd naar een Britse kunstenaar die deze majestueuze bomen in 1862 heeft geschilderd.

Baines’ Baobabs in Botswana

Baines’ Baobabs

Pal na deze baobabs ga je de zoutpan op. Je kan je hier iets beter oriënteren dan bij de Ntwetwe zoutpan, doordat er her en der eilandjes met baobabs staan. Natuurlijk nodigt deze zoutpan ook weer uit voor een fotosessie. Tip: zorg dat je een statief bij je hebt!   

Zoutpanfotoklassieker in Botswana

Zoutpanfotoklassieker

3. Okavango Delta

Het stadje Maun geldt als de safarihoofdstad van het land. Veel stadser ga je het ook niet meemaken in Botswana. Vanaf hier heb je talloze mogelijkheden om excursies naar de Okavango Delta te maken, een enorme moerassige delta in het binnenland van de Okavangorivier die vooral in de zomer overstroomt. Dit is ook de levensader van het gebied. Aanrader is om met een vliegtuigje de delta van boven te bekijken. Dan zie je de grootsheid ervan pas echt. En de kans is groot dat je ook nog wat groot wild spot. Het kan trouwens geen kwaad om van tevoren een reisziektepilletje in te nemen. Zo’n minivliegtuigje hobbelt flink, waardoor dat bekende papieren zakje snel gevuld is. En ik kan het weten, helaas. 

4. Moremi Game Reserve

Onderdeel van de Okavango Delta is Moremi Game Reserve. Als je een jeepexcursie naar dit wildpark boekt, ervaar je het echte safarigevoel. Een hobbelige rit over een zandweg en een veterinaire controlepost waar je met je schoenen in een voetenbadje moet. Maar bovenal: veel wildlife. Van het al eerder genoemde groot wild als olifanten en nijlpaarden tot giraffes, krokodillen, zebra’s, gnoes, kudu’s, oryxen en prachtige vogels. Maar ook de leeuw en het luipaard, 2 big five leden, kan je hier spotten. En hetzelfde geldt voor wat minder bekende antilopensoorten als het rode hartebeest en de lechwe. Je kan hier dus prima je wilde beestenkwartet bij elkaar spelen!

Rondreis door Botswana? Doen!

Ik kan je absoluut aanraden Botswana te bezoeken. Het is een prachtig land waar je het ‘echte Afrikagevoel’ zeker zal ervaren. Het is zeker geen massabestemming met vrijwel alleen maar kleinschalige lodges en tentenkampen. Bovendien kan je er prima zelf rijden, behoudens enkele excursies dan. Je kan Botswana ook goed combineren met de buurlanden Zimbabwe, Namibië en/of Zuid-Afrika. 

Tips voor rondreizen in Botswana

  • Reserveer voor een bezoek aan de Victoriawatervallen een hele dag. De grensovergangen nemen veel tijd in beslag. Je krijgt er dan wel een paar mooie stempels in je paspoort voor terug. Je kan het beste een excursie ernaartoe boeken via de lodge waar je overnacht.
  • Boek je overnachtingen ruim van tevoren. Deze zijn nog schaarser dan in Namibië.
  • Als je in de Nederlandse zomer naar Botswana reist is het klimaat in Botswana aangenaam. De beste reistijd is ook van mei tot en met oktober, de droge periode. Ook prettig: je hoeft dan geen medicatie voor malaria mee te nemen.
  • Check goed waar je kan tanken. Benzinepompen zijn erg dun gezaaid. En soms ook niet meer in werking. Met een beetje geluk kan je dan bij een local een paar litertjes afnemen. 
Tanken bij locals in Botswana

Tanken bij locals

  • Geloof het of niet: pas op voor mobiele flitsers. Deze tref je werkelijk in de middle of nowhere langs de weg aan. En op die oneindig lange en rechte wegen is het erg verleidelijk om het gaspedaal wat dieper in te trappen. Dan sta je er toch een beetje beteuterd bij als een paar Botswaanse dienders achter zo ongeveer de enige boom in de wijde omtrek je met een lasergun bekeuren. 
Bye bye Botswana

Bye bye Botswana

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *