De 5 beste tips voor ‘Tilburg Schôônste stad van ’t laand’

Even een blogje als trotse Tilburger. Sinds 1998 woon ik er al. En dat is meer dan de helft van mijn leven. Tilburg mocht als lelijke industriestad lange tijd niet eens in de schaduw staan van Breda en Den Bosch.  ‘Tilburg, je bent er’, zo luidt de stadsslogan. Terwijl je iedereen juist hoorde roepen: “Tilburg, zo snel  mogelijk weer wegwezen hier.” Niets is tegenwoordig minder waar. Tilburg is hot. Tilburg telt mee. Breda en Den Bosch zijn jaloers. Ik geef je graag ‘in superlatieven’ een aantal tips voor een bezoek aan de nieuwste urban lifestyle hotspot van Nederland. Stuk voor stuk attracties met internationale aantrekkingskracht. Tilburg is de mooiste stad van Nederland. Tilburg daar wil je zijn. Mocht je enthousiast raken over de stad, kijk dan ook eens op de blog van Reisman Hugo die een mooie wandelroute voor je heeft uitgezet.

1. Spoorpark: grootste burgerinitiatief van Nederland

De meest recente parel is het Spoorpark. ‘Tilburg stampt zijn eigen Central Park uit de grond’, luidde een krantenkop. En terecht. Dit is het grootste burgerinitiatief van Nederland. Misschien niet gek in de stad die bekend staat vanwege haar sociale innovatie. Op de plek waar het park geopend is, was voorheen een rangeerterrein van de spoorwegen. Ooit waren er heel andere plannen. Bijvoorbeeld om het Ahoy van het zuiden of om een indoor wielerbaan te bouwen. Gelukkig is het anders gelopen. Tilburg toonde lef. De stad riep burgers op met initiatieven te komen. Hierdoor ontstond veel draagvlak. Een regieteam van burgers, met allemaal een eigen thema als verantwoordelijkheid, ging aan de slag. Vervolgens werd het park in juni 2019 concreet geopend. Een park ‘van de burgers voor de burgers’ was geboren.

De Rits & Urban Sports

De locatie is uniek middenin het centrum van de stad op 5 minuten lopen van het station. Bij binnenkomst tref je het passende kunstwerk De Rits van Marieke Vromans. Marieke geeft aan “De stenige stad wordt opengeritst en legt het park aan je voeten.” Vanuit de rits ontstaat een waterloop waarbij achtereenvolgens op een plein, in een groene stromende beek en uiteindelijk in een vijver (eigenlijk is zwemmen verboden) allerlei waterspel en waterpret mogelijk is.

Een stuk verderop in het park tref je prachtige ‘urban sports’ faciliteiten. Enerzijds een pumptrack voor BMX-ers en steppers. Anderzijds een skatebowl. Op alle delen van de dag trekken deze banen veel urban sporters maar ook talloze kijkers aan.

Stadscamping & T-Huis

Er is ook een stadscamping in het park. Deze biedt plek aan iets van 20 tenten en ook 10 campers. Kamperen in eigen stad. Ook handig voor festivalbezoek of als je als toerist in Tilburg bent. Verder is er een scoutinggebouw, zijn er veel beachvolleybalvelden, komt er nog een fenomenale uitkijktoren en doorkruist een oude karakteristieke treinrails het park. Ik vergeet nu vast wat zaken, maar afsluiten wil ik met het T-Huis, een heerlijke horecaplek middenin het park. Hier kun je langs het water zitten. Daarnaast BBQ-en. Plus van de zonsondergang genieten. Op het grote centrale grasveld liggen doorgaans tientallen groepjes te chillen, spelletjes te doen of tapas en wijntjes te nuttigen.

2. LocHal: mooiste bibliotheek ter wereld

Het Spoorpark is de achtertuin van de stad. Dan is de LocHal zonder twijfel de ‘huiskamer van de stad’. Tilburg maakt van de meest karakteristieke fabriekshal in de Spoorzone, waar ooit locomotieven gerepareerd werden, gewoon eventjes de beste en mooiste bibliotheek ter wereld. Met het geluk van de crisis waardoor de Spoorzone niet gewoon platging voor appartementenflats. En daarnaast ook hier weer een aardige dosis lef vanuit de stad en overheid.

Prijzenpakker

De LocHal pakt prijs na prijs. Vanwege de unieke architectonische combinatie van het oude gebouw met de nieuwe functies en design van de inrichting. Spectaculair zijn bijvoorbeeld de tafels op treinonderstellen. Nog mooier de plafondhoge (en dat is hoog hier) gordijnen uit het Tilburgse Textiellab. Maar daarnaast is de LocHal prijzenpakker vanwege het feit dat letterlijk ‘alle’ Tilburgers de LocHal lijken te omarmen en er trots op zijn. Bij de verkiezing gebouw van het jaar luidde het oordeel: “De LocHal wint in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie door de manier waarop een doods gebied in de stad is omgetoverd in een bruisende plek, waar bewoners uit heel Tilburg – en daarbuiten – bij elkaar komen.” Ook werden een NRP Gulden Feniks (wat dat ook mag wezen) en de Dutch Design Award Categorie ‘Habitat’ in de wacht gesleept. Ten slotte is de LocHal nog in de race als beste bibliotheek ter wereld 2019.

Ga de ruimte zelf ervaren

De ruimte van de LocHal is uniek, magisch en open. Hier komen de oude en nieuwe elementen in optima forma samen. Er is een reusachtige leeszaal met een tribunetrap. Hier kun je zitten werken of studeren. Ook doet de LocHal dienst bij evenementen of performances. Bij een ‘bieb van de toekomst’ hoort natuurlijk ook een nieuw aanbod. De LocHal kent dagelijks een uitgebreide programmering aan exposities, activiteiten, workshops en lezingen. Bovendien is er een aantal lab-ruimtes dat programmering perfect faciliteert. Naast Bibliotheek Midden-Brabant zijn ook Seats to meet, Brabant C en Kunstloc Brabant in de LocHal gevestigd.

3. Sky Mirror: meest fotogenieke object van Tilburg

Mijn derde tip betreft de Sky Mirror van kunstenaar Anish Kapoor. Kapoor is onder meer bekend van kunstwerken in grote steden wereldwijd. Zoals ‘Cloud Gate’ in Chicago. Voor de 25e verjaardag van Museum de Pont maakte Kapoor dit kunstwerk dat 6,5 meter hoog en 4 cm dik is. De Spiegel is fenomenaal in haar eenvoud. De ronding en plaatsing ervan geven een onophoudelijke spel van luchten en wolken. Vooral bij zonsopkomst en zonsondergang zijn prachtige plaatjes te schieten. Al heb ik zelf ervaren dat ieder moment van de dag de moeite waard is. Sky Mirror wordt niet voor niets genoemd als meest gefotografeerde object van Tilburg. De Pont is overigens op zichzelf ook al een topmuseum dat landelijke en internationale bezoekers naar Tilburg trekt. Ben je zuinig, ga dan donderdag einde middag/begin avond. Dan is het museum gratis te bezoeken.

4. Doloris: beste kunstdoolhof ter wereld

Initiatiefnemer Joep van Gorp vertelde me enkele jaren geleden al aanstekelijk enthousiast over zijn ervaring met een kunstendoolhof in Berlijn. Hij moest en zou dit concept naar Tilburg halen zodat meer mensen deze fenomenale ervaring zouden kunnen ondergaan. Volhardendheid, geloof in het concept, breed draagvlak regelen en goede partners vinden. En zo geschiedde in mei 2019 de realisatie van Doloris. Doloris bestaat enerzijds uit kunstendoolhof Meta Maze. En anderzijds uit een rooftopbar (jaja Tilburg heeft zijn eigen rooftopbar). Een combinatie om U tegen te zeggen.

Fotografie: Karmanoia – Doloris

Meta Maze

Pas ben ik er zelf in geweest en de verwachtingen werden volledig waargemaakt. Hoe moet je het uitleggen? Kun je het wel uitleggen? Nee eigenlijk niet. Je moet het gewoon zelf ondergaan. Enkele tipjes van de sluier. Online tickets zijn 19 euro. Boek vooraf een tijdslot om zeker te zijn van je toegang. Er kunnen rond de 40 personen per uur naar binnen. Je levert je telefoon, horloge en portemonnee in. Je krijgt een mooie munt die je entree biedt tot het doolhof. In de wachtruimte word je opgepikt en geblinddoekt leidt de ‘gate keeper’ je naar de ingang. Daar mag je verdwalen, klimmen, ontdekken en zoeken. Mijn suggestie zou zijn niet direct naar de uitgang. Maar zoek naar verwonderende plekken, naar bijzondere details, naar de momenten dat je zintuigen geprikkeld worden.

Het was een unieke ervaring. Meer dan de moeite waard. Ongeveer 1 uur en 20 minuten ben ik binnen geweest. Best lang, al heb je zonder tijdsbesef geen flauw benul. Achteraf sprak ik enthousiast Joep aan. Ik dacht dat ik vrijwel alle (ongeveer) 40 kamers wel gezien had? Enkele geheime ruimtes had ik ontdekt. Maar Joep wist me fijntjes nog enkele ruimtes te noemen die ik niet ontdekt had. Volgende keer beter dan maar!

Nagenieten op de rooftop

Na het doolhof, of als je geen doolhof doet, maar gewoon een drankje en hapje wilt doen, bezoek je de rooftop. Zowel binnen als buiten is er veel plek om te zitten in een hippe omgeving. Buiten is natuurlijk favoriet vanwege het uitzicht. Ook al is het gebouw niet zo hoog. Toch heb je een fantastisch mooi uitzicht. Je ziet zo ongeveer heel Tilburg. Westpoint, Entrada, Cenakel, de windmolens bij Fuji, de monumentale Spoorzone, de lichtmasten van het Willem II stadion, Theaters Tilburg. Het zicht op de Heuvelse Kerk is zodanig dat je bijna denkt dat de rooftop er specifiek voor gemaakt is. Het eetconcept is gebaseerd op ‘sharing bites’. Er is van alles wat, kleinere porties. Doloris geeft zelf aan dat gastronomisch geluk van over de gehele wereld op je wacht. Over het algemeen is het stuk voor stuk erg lekker en mooi opgemaakt.

5. La Trappe: lekkerste bier van Nederland

Last but not least wil ik je het klooster en het bier van La Trappe tippen. Het beste bier van Nederland. Al lang voor de ‘craft beer’ cultuur was La Trappe al een betrouwbare brouwer van kwaliteitsbier. Ook tussen alle speciaalbieren van tegenwoordig houdt La Trappe gewoon makkelijk de kop boven water. La Trappe Trappist wordt sinds 1884 gebrouwen door Bierbrouwerij de Koningshoeven op het terrein van de Cisterciënzerabdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Het is een van de weinige bieren ter wereld die zich authentiek Trappist mag noemen. De brouwerij ligt rustiek gelegen op maar 5-10 minuten fietsen net ten zuidoosten van Tilburg. Er is een prachtig terras in de natuur en er is een proeflokaal.

Trappistenroute fietsen

Als je een van de Trappisten fietsroutes besluit te doen dan kom je zeker langs het proeflokaal. De fietstochten (inmiddels zijn er 6 varianten) nemen je mee door het typische Brabantse landschap van bossen en vennen waarbij je tientallen ‘uitspanningen’ tegenkomt om een La Trappe te nuttigen. De Reismannen fietsen jaarlijks half juli de rode route om te eindigen op de Oisterwijkse kermis. Dus mocht je ons willen treffen, tot dan.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *