Beieren; veelzijdig en perfect voor je zomerse roadtrip!

Op een of andere manier hangt er nog altijd een beetje een air van belegenheid rond vakanties in Duitsland. Ik merkte het ook bij mezelf, voordat ik deze reis boekte. Duitsland is, buiten Berlijn natuurlijk, een beetje saai, niks exotisch en uiteindelijk blijven ’t toch allemaal afstammelingen van die hufters die ons versloegen in ’74. De keuken heeft daarnaast ook niet hetzelfde elan als de Italiaanse en het Duits klinkt ook gewoon niet zo elegant als het Frans. Dat het uiteindelijk Beieren werd, was ingegeven doordat Corona al de voorkeursbestemmingen afstreepte. Een soort van god zegene de greep, bij gebrek aan beter, het kan altijd meevallen. En dat deed ’t. Grandioos en overtuigend. Beieren blijkt dus stiekem best wel vet…

Een roadtrip naar Beieren; hoe pak je het aan?

Afhankelijk van waar je heen rijdt, is het ergens tussen de 8 à 10 uur rijden. Goed dagje doortuffen over de Autobahn richting Zuid-Duitsland dus. We hadden drie uitvalsbases; eerst een stedentrip naar het chique München, daarna door naar Trostberg in Oost-Beieren (in Chiemgau) en daarna nog een paar dagen in Memmingen, aan de Beierse westkant (in Allgäu). Van daaruit maakten we dagelijks dagtrips naar de in deze blog beschreven tips. Een andere optie kan de Deutsche Alpenstraße voor je zijn, maar dat moet je zelf maar even bekijken. Wil je verder rijden richting Oost-Duitsland (je bent er nou toch); dan zijn dit vast wel leuke tips voor je.

Maar waar je ook besluit je autootje neer te zetten (dat het Trostberg en Memmingen werden was ook voor mij het gevolg van aanbod in plaats van een weloverwogen keuze, alhoewel de naam Memmingen mij natuurlijk niet onberoerd liet); het viel me op dat in alle dorpjes die we aandeden een behoorlijk voorzieningenniveau was. Er waren vaak leuke winkelstraten, goede restaurants en genoeg (goedkope, vaak zelfs ook biologische) supermarkten te vinden, zelfs als het dorpje in kwestie drie kwartier rijden van de dichtstbijzijnde snelweg ligt. Let er wel op dat het concept ‘zondagsrust’ nogal strikt gehanteerd wordt; veel is er op de dag des heeren niet open (zelfs niet in de Beierse hoofdstad München).

De activiteiten die we wel ondernamen, waren onder te verdelen in de categorieën bergen, water en kastelen. En bier. ‘T blijft toch Duitsland, he? Daar zal ik verder niet teveel over uitweiden, buiten door op te merken dat bijna ieder dorp of stadje zijn eigen merk heeft. Vaak de moeite van ’t proberen waard!

Kilometers aan kilometers aan bergwandelingen in de Beierse Alpen

Aan de zuidkant van Beieren vind je, op de grens met Oostenrijk en/of Zwitserland de Duitse Alpen. Grote voordeel van Beieren ten opzichte van de andere Alpenlanden is dat de Alpen hier beginnen. Je hoeft dus geen uren te wachten bij tunnels of je kotsmisselijk te slingeren over kronkelige bergpassen voordat je op je bestemming bent. Je rijdt naar de voet van de berg, zet je auto neer en kunt meteen beginnen.

De weg naar de top van de Hochfelln

De weg naar de top van de Hochfelln

Ongeveer iedere bergpas heeft ook een route die je naar de top leidt, dus je keuze is reuze. Hier ligt ook de hoogste top van Duitsland, de Zugspitze. De wandeltocht omhoog duurt 10 uur, wat wellicht wat overdreven is. Vergeet niet dat je ook nog naar beneden moet! Nog overdrevener zijn dan weer de kosten voor de lift; €28. Daarom pakten wij het anders aan; wij liepen de Hochfelln op; dik 4 uur omhoog, met net zo’n adembenemend uitzicht over de Alpenreuzen aan de ene kant en het Beierse heuvelland aan de andere kant. Terug kan met een lift (omhoog overigens ook) of met nog eens 3 uur wandelen.

Panoramisch 360º uitzicht over Beieren

Panoramisch 360º uitzicht over Beieren

De Beierse Alpen aan je voeten

De Beierse Alpen aan je voeten

Een andere piek, iets historisch beladener, is de Obersalzberg. Hier had Hitler zijn buitenverblijf, wat je wellicht wel eens hebt gezien op zo’n oorlogsdocu. Het theehuis dat hij op de top liet bouwen, staat er nog steeds en de gouden lift is ook nog in gebruik. In 2020 wordt dit Kehlsteinhaus echter verbouwd, waardoor het niet te bezoeken is en de bussen die je omhoog brengen niet rijden. Goed om rekening mee te houden, anders sta je beneden aan de berg en ben je te laat om de 8u durende voettocht (4u heen en dito terug) te maken, zoals ondergetekende.

Verdomme ver kijken

Verdomme ver kijken

Beieren: waterpret in alle vormen en maten

Verspreid door Beieren liggen verschillende meren van verschillende grootte, historisch belang en/of bekendheid. Maar ze hebben allemaal gemeen dat je er een heerlijk dagje aan de waterkant kunt doorbrengen, met op de achtergrond de Alpen die op je neerkijken. Bij de Bodensee (heel klein beetje smokkelen, omdat een groot deel ervan niet in Beieren, maar in Baden Württemberg ligt) is het vooral relaxen, suppen, bootje varen en wat dies meer zij.

De Bodensee, met op de achtergrond Zwitserland

De Bodensee, met op de achtergrond Zwitserland

De Chiemsee (ken je nog van dat kledingmerk van vroeger) is wat dat betreft wat veelzijdiger. Hier heeft Lodewijk van Beieren (bijnaam ‘De Sprookjeskoning’, ook bekend als ‘die van Sisi’) op een tweetal eilanden een slot en een klooster gebouwd. Op het Herreninsel staat het Neues Schloss Herrenchiemsee en op het Fraueninsel het Kloster Frauenchiemsee. Een aantal toeristenboten zorgt voor een makkelijke verbinding van wal naar eiland, maar da’s dus wel een beetje incasseren als je als doorgewinterd reiziger een grafhekel hebt aan dergelijk bulkvermaak. Hoe dan ook; de bebouwingen op beide eilanden zijn hoogst romantisch (deze Lodewijk was ook verantwoordelijk voor Neuschwanstein, waarover later meer) en het slot moet doen denken aan Versailles. Verder kun je er natuurlijk ook gewoon het meer standaard watervermaak vinden.

Niet aan te ontkomen; Neuschwanstein

Als je een beetje rondrijdt door Beieren valt je al snel op dat op zo goed als iedere heuveltop of in ieder dorp wel een kasteel, kerk of andersoortig gebouw staat wat best wel de moeite waard is. Dat maakt het hele Beierse landschap bij vlagen best wel sprookjesachtig. Maar de bekendste van alle kastelen (misschien wel ter wereld) is Neuschwanstein. Disney modelleerde het kasteel in zijn pretpark naar dit, tegen de Alpen aan geplakte, hoogtepuntje van romantische architectuur. Daarmee kun je er dus ook donder op zeggen dat er dagelijks hordes aan hordes aan Chinezen hier hun plichtmatige selfie komen nemen. Wat dan weer wel het voordeel van reizen tijdens corona is; die zijn er nu dus niet. Hoe dan ook sta je nog steeds een behoorlijke tijd in de rij om de standaardfoto vanaf de Mariënbrucke te nemen, want druk is het nog steeds. Wil je een rondleiding? Boek dan ruim van tevoren, er is per dag maar een beperkt aanbod.

Neuschwanstein, toeristisch hoogtepunt van Beieren.

Neuschwanstein, toeristisch hoogtepunt van Beieren.

De Alpsee

Maar het mooiste van dit hele kasteel, vond ik dan, is eigenlijk niet het kasteel maar de omgeving. Letterlijk om de hoek ligt de Alpsee; een behoorlijk groot meer, waarlangs je heerlijk kunt recreëren. Zeker als je wat verder doorloopt (een rondje rond het meer duurt anderhalf uur te voet) is er plek zat en kun je rustig zitten. Vooral in de avond is het hier heerlijk; zeker als ook nog een plaatselijke blaaskapel wat liedjes gaat spelen!

De watervallen van de Pöllatschlucht

Andere toptip in de Umgebung van Neuschwanstein is de Pöllatschlucht. Als je langs het kasteel afdaalt, kom je door een smalle kloof waar smeltwater uit de Alpen zich al eeuwen een weg naar beneden baant. Denk metershoge watervallen, stroomversnellingen en koele beekjes waar je even met je voeten in het water kunt zitten. Dit maakt Neuschwanstein toch net iets minder tourist-trappie.

Nog meer romantiek in de buurt

Ohja; Neuschwanstein staat niet alleen! Binnen hetzelfde dorpje staat nog een ander slot, genaamd Hohenswangau. Beetje een ondergeschoven kindje vergeleken met het geweld van een Disneykasteel, maar ook zeker niet lelijk. En een kleine kwartiertje rijden verderop ligt het dorp Füssen. Ook hier ontbreekt het de liefhebber van romantische architectuur aan weinig.

Links de Alpsee, midden Hohenschwangau en rechts Füssen. En niet te vergeten een mooi uitzicht over Beieren.

Links de Alpsee, midden Hohenschwangau en rechts Füssen. En niet te vergeten een mooi uitzicht over Beieren.

En nog een laatste tip om de mood goed te killen: Dachau

Net zo onvermijdelijk als Neuschwanstein, maar dan om een geheel andere, sinistere reden; concentratiekamp Dachau. Je gaat er niet heen omdat het nou zo’n lollig dagje uit is, maar omdat iedereen eenmaal in zijn leven een voormalig concentratiekamp bezocht moet hebben. Dit was het eerste kamp van zijn soort wat de Nazi’s bouwden en diende als een soort van modelkamp. In totaal werden hier 206.200 mensen geïnterneerd en overleden er grofweg één op de vijf aan de gevolgen van dwangarbeid, medische experimenten of sadistische beulen. De gaskamers en crematoria staan er nog steeds en zijn huiveringwekkende plekken, waar je niet zonder kippenvel langs loopt.

Beieren; hoe dan ook gewoon een mooie bestemming voor je roadtrip!

Beetje vreemde overgang natuurlijk, maar Beieren heeft wel gewoon alles voor jouw roadtrip. De imposante natuur van de Alpen, het mondaine München voor een toffe stedentrip, waterpret én zowel romantische als een hele zwarte geschiedenis. Je hoeft je aldus absoluut niet te vervelen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.