Kopenhagen; 4 alternatieven voor de Kleine Zeemeermin

Kopenhagen kent een aantal zeer bekende toeristische trekpleisters; het linkse krakersbolwerk Christiania, het pretpark Tivoli en de oude Nyhaven in het bijzonder. En dan is er nog dat olijke zeemeerminnetje in de haven. De aantrekkingskracht hiervan ontgaat me persoonlijk volledig, net als bij vergelijkbare grootheden als Manneken Pis overigens. Maar van dit soort toeristenclichés is het wel lekker dat je het dan daar alvast níet meer over hoeft te hebben. Daarom vind je een deze blog een aantal tips voor een bezoek aan Kopenhagen dat nét iets anders is.

Alternatief 1: de kerken van Kopenhagen

Er is geen vezel in mijn lichaam die ook maar een flinter van een religieuze aanvechting voelt, maar dat wil niet zeggen dat ik niet kan genieten van de architectonische en kunstzinnige hoogstandjes die kerken vaak zijn. En in Kopenhagen vond ik toevallig een van de meest indrukwekkende exemplaren die ik ooit ben tegengekomen. De Vor Frue Kirke, wat zich vertaalt als de Onze Lieve Vrouwenkerk. Van buiten zie je er weinig aan, maar het interieur is strak en stijlvol, maar niet zo leeg en Spartaans als Protestantse kerken vaker zijn. Tegelijkertijd is het geen pompeuze barokke bedoening, zoals je bij de Katholieken vaak ziet. Loop d’r maar eens een tijdje rond om je te verbazen over alles wat deze kerk aan kunstwerken te bieden heeft.

De Trinitatiskirke

Een ander imposant stukje Kopenhaags gebedshuis is de Trinitatiskirke. Iets opzichtiger qua gebruik van gouden kroonluchters, maar nog steeds een imposant gebouw. Vooral het orgel is de moeite van het bekijken waard. Tenzij het aanstaat natuurlijk.

Alternatief 2: Rundetaarn

Het mooie van Deens is, dat je op basis van een woord vrij aardig kunt inschatten wat er in het Nederlands mee bedoeld wordt. De Rundetaarn is dan ook een ronde toren. Hij staat naast de Trinitatiskirke, dus deze twee kun je mooi in een ruk door bezoeken. Wat hier bijzonder aan is? De bijna 40 meter hoge toren is één lange oplopende spiraal, die leidt naar een platform waar je uitzicht hebt over Kopenhagen. Het is nogal een vermoeiende beklimming, maar dan heb je ook wat. In de verte kun je de Øresundbrug zien liggen, die Kopenhagen met Malmö verbindt.

Alternatief 3: Kopenhaagse stadsparken

Ondanks dat je bij Kopenhagen en/of Denemarken vaak denkt aan grauw weer, heeft de stad een klimaat dat niet veel afwijkt van het Nederlandse. Dus zeker in zomermaanden is het prima toeven in een van de vele stadsparken. De Denen, die net als wij gewend zijn aan bakken regen, maken ook van de gelegenheid gebruik om bij de minste zonnestralen met z’n allen op een kleedje te duiken en gezellig wat te drinken. Het Ørstedsparken is in feite een hele grote vijver met daaromheen groen, dus ideaal voor wat zomerse verkoeling. Het Kastellet is tegelijkertijd een museum, een park en een historisch gebouwencomplex. Het is een ouderwets vijfhoekig fort en over de wallen en bastions kun je een mooie wandeling maken met uitzicht over de haven van Kopenhagen. Een andere optie is het grote Kongens have; omzoomd door fraaie herenhuizen is dit het drukst bezochte park van Kopenhagen.

Alternatief 4: lekker flaneren door veelzijdig Kopenhagen

Kopenhagen is best wel een statig stadje. In die zin lijkt het ook wel een beetje op een nettere versie van Parijs; veel mooie herenhuizen in brede lanen sieren het straatbeeld. Het is dus ook absoluut de moeite waard om de stad wat beter te verkennen. Paar tips daarbij:

  • Maak een wandeling langs de haven. Dat brengt je niet alleen langs de toeristenclichés van de Nyhavn en Christiania, maar ook langs de imposante Koninklijke Bibliotheek.
  • Een ander watergerelateerde flaneermogelijkheid is het Sortedams Sø. Dit is een aantal aaneengesloten waterbassins, waaromheen het goed toeven is. Denk hapje, drankje, beetje borrelen. Je kent ’t wel.
  • Rond de Vesterbrogade is het goed en hip winkelen, eten en drinken. Begin bij het Radhuspladsen en loop de anderhalve kilometer lange straat op je gemakje af.

Kopenhagen: veel interessanter dan een zeemeermin

Zeg nou zelf; dit is toch allemaal nét iets interessanter dan die kutzeemeermin. Mocht je die nou toch heel nodig willen zien, 750 meter van de grote kleine zeemeermin vind je d’r genetisch gemodificeerde zusje. Kom je toch met een foto van een zeemeermin thuis. En als je dan nog steeds niet overtuigd bent waarom een bezoek aan Kopenhagen meer is dan alleen dat toeristencliché; de Denen noemen slagroom ‘piskefløde’. Dat woord alleen is een reden om naar Denemarken te gaan. Echt heel veel meer kan ik nu niet meer doen om deze stad aan je te verkopen…

De genetisch gemodificeerde kleine zeemeermin

De genetisch gemodificeerde kleine zeemeermin

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *