Oost-Duitsland in 11 stops (met 8 handige Roadtriptips!)

Bij Roadtrippen krijg je meestal hele romantische gedachten. Zo goed als alleen over een verlaten snelweg, rijdend door grootse natuurgebieden en langs fraaie uitzichtpunten en ’s avonds je VW Campervan parkeren onder een sterrenhemel en leuke dingen met je vrouw doen. Je weet hoe dat gaat, die sterren doen goeie dingen voor je. Of je gaat full Top Gear, regelt ergens een barrel en ragt deze af terwijl je samen met je vrienden hard lacht om mannengrappen en al handrembochtend door vreemdsoortige landen trekt. Avontuurlijk enzo! Maar zie je dat dus ook al voor je in Oost-Duitsland?

Een roadtrip naar Oost-Duitsland; hoe pak je het aan?

Schotje voor de boeg; zo roadtrippen wij dus niet. Wij, Reismannen Lars, Daan en ik pakken op een zomerse middag de überdegelijke Volvo van Reisman Daan en rijden dan naar minder exotische bestemmingen. We gingen al eens naar Zuid-Engeland, naar de Balkan en dus naar Oost-Duitsland. Zo combineer je het grote plezier van het roadtrippen (de vrijheid, lekker met je vrienden op vakantie) met het praktische. Niet zo avontuurlijk, nèt iets minder romantisch, maar wel verdomme tof. Het enige wat je nodig hebt is een semibetrouwbare auto, een telefoon met de Booking.com app (top Roadriptip nummer 1: gebruik deze app alleen om te zoeken en boek via de eigen website van het hotel. Booking.com zijn namelijk hufters)en een mapje met reteslechte cd’s (ervan uitgaande dat die semibetrouwbare auto niet zoiets nieuwerwets als een mp3-speler heeft; hoe dan ook top Roadtriptip nummer 2: neem je eigen muziek mee. Je veroordeelt jezelf namelijk onherroepelijk tot het plaatselijke FM-geleuter zou je dit niet doen. En dan is Duits nog wel te overzien, maar mijn Kroatisch blijkt bijvoorbeeld hondsberoerd te zijn). En wat kun je dan allemaal gaan zien in Oost-Duitsland?

De semibetrouwbare auto met uw betrouwbare Reismannen (en Flip)

De semibetrouwbare auto met uw betrouwbare Reismannen (en Flip)

Stop 1 (nog niet in Oost-Duitsland inderdaad): Bremen

De oplettende lezer merkt hier op dat de stad Bremen feitelijk geen klap met Oost-Duitsland te maken heeft. En daar heeft deze wijsneus natuurlijk gewoon groot gelijk. Je komt er echter toch langs en je gaat de komende paar dagen nog zat in de wagen zitten, dus (en da’s top Roadtriptip nummer 3: als je iets leuks ziet, stop je) pak je deze stad ook nog even mee. Wat kun je daar dan zoal? Lekker rondflaneren door het nogal typische binnenstadje (Bremen is een Hanzestad, een fenomeen dat je nog vaker tegen gaat komen in deze blog), kathedraaltje bekijken en iets clichématigs toeristisch met de Bremer Stadsmuzikanten doen. En door!

Bremen: harstikke gezellig!

Bremen: hartstikke gezellig!

Stop 2 (ook niet in Oost-Duitsland): Lübeck

Ook deze stad was, bijdehandje, geen onderdeel van het voormalige Oost-Duitsland (daarmee bedoel ik de DDR, de stad ligt wel degelijk in het oosten van Duitsland) en is zeker niet te verwarren met die talkshowhost van de VPRO. Maakt verder niet uit, het is wel de moeite voor een dagje rondhangen. Ook Lübeck is een Hanzestad, waardoor het een mooi authentiek centrumpje heeft (Unesco werelderfgoed ook, mocht je dat iets zeggen). Bezienswaardig is daarnaast de Holstentor en omliggende authentieke gebouwen. Komen we wel uit op top Roadtriptip nummer 4: boek voor maximaal 2 nachten. De lol van het roadtrippen zit ‘m in de beleving onderweg, dus niet plotseling denken dat je ergens moet willen blijven!

Stop 3 (eindelijk wél in Oost-Duitsland): Rostock/de Oostzeekust

Een Hanzestad, je verwacht het bijna niet. Een nogal Disneyesk centrumpje, maar je kunt hier ook een mooie wandeling maken over de stadswallen. Dit is dan wel de eerste stad in de voormalige DDR, dus daar kun je dan nu weer gewoon over ophouden. Je kunt in Rostock een prima middagje verbrengen, maar dan kun je ook weer goed verder. Je bent hier namelijk ook in de buurt van de Oostzee, maar die is natuurlijk wel nét een slag kouder dan de Noordzee. Die Duitsers komen niet voor niets naar onze kust… Daarom Top Roadtriptip 5: neem altíjd zwemspullen mee. En spullen die je op strand (of in een park) kunt gebruiken, zoals een beachbalset of Kubbs. Je kúnt maar voorbereid zijn.

Stop 4: Stralsund

Dit havenstadje ligt aan de Oostzee en heeft een paar fraaie toeristische attracties. In de haven vind je de Gorch Fock (voeg hier je flauwe woordgrap in), een fraaie driemaster uit 1933 en een ontzettend tof Oceanium. Dat laatste is mij verteld, want ze hebben er ook een vrij speciaal soort zwart bier. Goed voor je untappd en goed voor een verzengende kater. Maar aangezien Top Roadtriptip nummer 6 ‘probeer die lokale specialiteiten’ is, kwam ik hier niet onderuit.

Stop 5: het eiland Rügen

Via een ontzettend lange brug vanuit Stralsund bereik je dit grootste eiland van Duitsland. Hier kun je dan weer prima een paar uurtjes door bossen en langs meertjes en ander natuurschoon banjeren. Loop vooral helemaal door tot aan de krijtrotsen (!) aan de verste zijde van het eiland, ze zijn absoluut de moeite waard!

Stop 5: de Mecklenbürgische Schweiz

We laten de Oostzeekust achter ons en duiken het binnenland van het voormalige Oost-Duitsland in. Dit is een agrarisch/natuurgebied (een beetje vergelijkbaar met het Limburgs heuvelland) waar je verder weinig spanning hoeft te verwachten. Mocht je, zoals ik, het tof vinden om wilde beesten in hun natuurlijke habitat te fotograferen, dan kan dat hier best goed!

Stop 6: het Feldberger Seenlandschaft

Nog meer natuur! het Feldberger Seenlandschaft is dan weer, zoals de Duitssprekenden onder jullie al vermoedden, een fraai merengebied waar je naast wandelen ook een flink eindje weg kunt peddelen.

Feldberger Seenlandschaft

Lekker peddelen.

Stop 7: Toch niet Berlijn, maar Fürstenwalde

Je kunt er op dit moment voor kiezen om door te schieten naar Berlijn, maar dat wil je niet. Daarom kozen wij ervoor om naar Fürstenwalde te gaan. Waarom? Tot op de dag van vandaag is dat onduidelijk, aangezien dit stadje in alles een clichébeeld was van hoe je denkt dat een stadje in de voornamlige DDR eruit zou zien. Het leverde ons in ieder geval een interessante ochtend in een woonhuis annex B&B op waar de eigenaresse, onderwijl een baby voedend, ons de les las over hoe verschrikkelijk ’t wel niet was dat het communisme ten onder was gegaan en waarom wij (op dat moment drie kerels van vroeg in de 30) het in ons hoofd haalden om geen kinderen te hebben. Ik had weliswaar geen cultuurshock bij mijn ontbijt besteld, maar hoe dan ook was ‘ie daar.

Stop 8: Dresden en haar barokke pracht

Na deze ervaring wilden we weer even wat grootstedelijkheid voelen, dus reden we door naar Dresden, het Venetië aan de Elbe. God mag weten waarom het zo heet (ik kan me weinig grachten voor de geest halen), maar hoe dan ook; mooi was ’t. Enigszins pijnlijk om te constateren is ’t wel dat ongeveer 70% van de fraaie barokke binnenstad tijdens de Tweede Wereldoorlog kapotgebombardeerd werd, dus dat alles wat je ziet in feite replica’s zijn. Maar aangezien authenticiteit voor mietjes is, kun je je hier prima vergapen aan fraaie architectuur. Én: een van de slapende reuzen van het Duitse profvoetbal, Dynamo Dresden, speelt hier logischerwijs zijn thuiswedstrijden. Aldus Top Roadtriptip 7: een voetbalwedstrijd is een mooie manier om de lokale volkscultuur mee te maken.

Dresden; een van de parels van Oost-Duitsland

Dresden; een van de parels van Oost-Duitsland

Stop 9: Leipzig en z’n dierentuin

Een iets rauwere versie van de Oostblokstad, maar daarmee niet minder het bezoeken waard. Als tweede grootste stad uit de voormalige DDR is hier genoeg te doen en te bezichtigen. We kozen er echter voor om naar de plaatselijke dierentuin te bezoeken. En dat is één van de tofste die ik heb bezocht. Ooit. Überhaupt. Dus doe iets met die tip.

Stop 10: voormalig concentratiekamp Buchenwald

Het voormalige concentratiekamp Buchenwald is een íets minder fraai stukje van de recente Duitse geschiedenis, maar wel goed om ook even mee te nemen. Niet ‘omdat je er toch bent’, maar omdat geen 100 Schindlers Lists je kan voorbereiden op de snoeiharde werkelijkheid van een echt concentratiekamp en ik denk dat het goed is dat je dat maar eens meegemaakt moet hebben. En Top Roadtriptip 8: verdiep je altijd in de lokale geschiedenis. Neem vooral een guided tour en laat je vertellen over de vrouw van de kampcommandant die mooie tattoos van gedetineerden letterlijk ‘verzamelde’, mensenhoofden op sterk water zette of lampen van mensenhuid liet maken. Goed. Bezoeken zegt meer dan erover lezen, maar hier zijn een paar foto’s voor ’t beroerde gevoel.

Lugubere getuigenissen

Lugubere getuigenissen

Stop 11: Weimar

Weimar ligt onderaan de heuvel waar Buchenwald op ligt, dus dit is een logische uitvalsbasis om een en ander even te laten bezinken. Mooi stadje met een rijke historie, maar je moet er op zo’n moment nog maar zin in hebben. Wij maakten nog een stop op de weg terug in Kassel, maar daar kan ik geen serieus verhaal meer over schrijven aangezien we daar echt alleen maar overnacht hebben.

Een roadtrip door Oost-Duitsland: praktisch edoch avontuurlijk

Bovenstaande hebben wij in een weekje afgelegd en het lijkt nu alsof het het gevolg is van een goed doordachte planning. Niets is echter minder waar. Zo zie je maar dat een roadtrip écht niet alleen met je vrouw of vriendin over de Route66 hoeft te gaan, maar gewoon met 0 planning, met een paar vrienden en met een auto kan waarvan je grofweg het idee hebt dat ‘ie de volgende APK wel haalt. En die een cd-speler heeft. Anders hadden we elkaar wel iets aangedaan, dat wel. Blijft toch een kleine ruimte, he!

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.