Senja: ‘Klein Noorwegen’ op een paar uur van Tromsø

Senja? De kans is groot dat je er nog nooit van hebt gehoord. Doodzonde. Want deze ‘parel voor de Noorse kust’ is werkelijk onbeschrijfelijk mooi. Dus ga je naar Noord-Noorwegen, bezoek dan zeker de populaire Lofoten en pik absoluut ook de nabijgelegen Vesterålen mee. Maar vergeet Senja niet! Reisman Tinus legt uit waarom.

Waar ligt Senja?

Senja is het op één na grootste eiland van Noorwegen. Tenminste, als je Spitsbergen niet meerekent. Ter vergelijking: Senja is ruim 9 keer zo groot als ons eigen grootste eiland, Texel. 

Eenzame visser bij Ersfjord

Eenzame visser bij Ersfjord

Als je van plan bent om met je eigen auto naar Senja te tuffen, neem dan (worsten)brood mee voor onderweg. Volgens Grote Alwetende Google ben je vanuit Reismannen-heimat Tilburg ruim 3000 kilometer en zo’n 33 uur onderweg. Senja ligt dan ook ongeveer 300 kilometer boven de poolcirkel, nog boven de Lofoten en de Vesterålen zelfs. De dichtstbijzijnde stad van enige omvang die wellicht een belletje doet rinkelen, Tromsø, ligt ruwweg 50 kilometer naar het noordoosten.   

Hoe kom je op Senja?

Met het vliegtuig richting Senja is dus een stukje efficiënter. Vliegen op Tromsø ligt dan het meest voor de hand. Tip: rijd vanaf de luchthaven van Tromsø niet meteen door naar Senja, maar reserveer een paar dagen om deze hoofdplaats van de provincie Troms og Finnmark en de directe omgeving te verkennen. Zeker de moeite waard!

Uitzicht over Tromsø

Uitzicht over Tromsø

Vanuit Tromsø heb je 2 mogelijkheden om op Senja te komen. Over het vasteland rijd je in ruim 2 uur naar het stadje Finnsnes. Vanaf hier leidt de Gisundbrug van ruim een kilometer lang je naar Senja. Veel leuker is het om de veerboot te pakken, bijvoorbeeld vanaf Brennsholmen. De rit van Tromsø naar het haventje van Brennsholmen kost je iets meer dan een uur. De overtocht naar Botnhamn op de noordpunt van Senja neemt dan nog 35 minuutjes in beslag. 

Veerboot Brennsholmen-Botnhamn

Veerboot Brennsholmen-Botnhamn

Kom je vanuit het zuiden, neem dan de veerboot vanuit Andenes in het uiterste noorden van de Vesterålen. Vanaf hier vaar je in 1 uur en 40 minuten naar Gryllefjord, een charmant vissersplaatsje aan de westkust van Senja. Let op: beide veerdiensten opereren alleen in de zomerperiode, grofweg vanaf april/mei tot eind augustus. Je kan ze allebei niet van tevoren boeken. Zorg dus dat je op tijd in de wachtrij staat.

Veerboot Andenes-Gryllefjord

Veerboot Andenes-Gryllefjord

Veelzijdig Senja

Je zou bijna denken dat Noorwegen zijn eigen natuurlijke variant van ons Madurodam heeft. Het is immers niet voor niets dat de Noren Senja ‘Klein Noorwegen’ noemen. Op dit ene eiland vind je veel landschappelijke schoonheden waar heel Noorwegen bekend om is: prachtige fjorden met turquoise zeewater, spitse bergen, tropisch ogende zandstranden, bossen, meertjes en uitgestrekte vlaktes. Verschillende tinten groen en blauw, de ene nog dieper en helderder dan de andere, overheersen. 

Vakantiedorpje Hamn i Senja

Vakantiedorpje Hamn i Senja

Ånderdalen Nasjonalpark

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat we dit natuurgebied slechts ten dele met de auto hebben doorkruist. Als je maar een paar dagen hebt, zul je toch keuzes moeten maken. Maar dat Ånderdalen Nasjonalpark in het zuidwesten erom vraagt te voet verkend te worden, was wel duidelijk. Naaldbossen, moeraslanden en bergmeren wisselen elkaar telkens af. Let wel op met die moeraslanden; voor je het weet zak je erin en houd je het niet droog. Tip: zodra je pluizig katoengras ziet, liggen er natte voetjes in het verschiet. 

Toeren door Ånderdalen op Senja

Toeren door Ånderdalen

Senja National Tourist Route

Als je slechts beperkt de tijd hebt op Senja, zie je het meest als je met je (huur)auto gaat rondtoeren. En dan zit je geramd op Senja. Immers, de Senja National Tourist Route meandert 102 kilometer van Gryllefjord naar Botnhamn langs de grillige westkust. De route is ongekend spectaculair. Onwerkelijke kristalheldere fjorden met steile bergwanden en net zo niet te bevatten witte zandstranden wisselen elkaar af. Kleine vissersdorpjes zorgen zo nu en dan voor nog wat meer variatie.

Een kunstzinnig aangelegd platform hoog boven het dorpje Bergsbotn biedt je een onvergetelijk panorama. Iets verderop bij Tungeneset nog zo’n prachtig uitzichtpunt. Deze keer vanaf zeeniveau op de kartelige bergtoppen van Okshornan, ook wel de ‘duivelskaak’ genoemd.  Trek gerust een dag uit voor deze trip. De weg is smal en bochtig en keer op keer word je weer verleid tot een fotostop.

Segla

Save the best for last. Dé absolute must op Senja is de beklimming van de Segla. Maak hiervoor een kleine omweg naar het dorpje Fjordgård als je de Senja National Tourist Route rijdt. Vanaf hier leidt een smal pad je geleidelijk omhoog naar een plateau aan de voet van Segla. Hier sta je je voor het eerst te vergapen aan het oogverblindende uitzicht over de omringende fjorden en bergtoppen.

Op het plateau halverwege Segla op Senja

Op het plateau halverwege Segla

En dan begint het pas echt. De steile, met rotsen bezaaide bergwand van Segla op. Zet onderwijl je hoogtevreesknop even uit en zorg dat je enigszins wegblijft van de bergrand. Happend naar adem, handen en voeten gebruikend en regelmatig c.q. noodgedwongen pauzerend bereik je uiteindelijk de top op 639 meter. Als je dacht dat het al niet beter kon worden als op het plateau hiervoor, dan kom je flink bedrogen uit. Niet meer normaal, dit uitzicht!

Omhoog klauteren naar Segla op Senja

Omhoog klauteren naar Segla

Als je een beetje bekomen bent, zowel van de fysieke inspanning als van het vergezicht, schrijf dan volgens goed Noors gebruik je naam in het boek dat aan het naambord hangt. Raap tot slot nog even al je moed bij elkaar en poseer aan de rand van de loodrechte bergwand die ruim 600 meter onder je in zee verdwijnt. 

Op de top en aan de rand van Segla

Op de top en aan de rand van Segla

Senja: onbekend maar ongekend mooi

Onbekend maakt onbemind, zo luidt het spreekwoord. Dat geldt zeker ook voor Senja. Maar als je er dan eenmaal geweest bent, ben je ook direct verkocht. Wat een weergaloos eiland!

Bedankt hè, houdoe

Bedankt hè, houdoe

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *