De Müllerthal trail: wandelen in het Klein Zwitserland van Luxemburg

Alhoewel Reisman Tinus regelmatig en met veel plezier de wandelschoenen aantrekt, heeft hij nog vrij weinig ervaring met meerdaagse wandeltochten. Zijn eerste, de Schluchtensteig in het Duitse Zwarte Woud, beviel hem zo goed dat een volgende niet kon uitblijven. Dat werd de Müllerthal trail in Luxemburg.

De Müllerthal trail

Grote kans dat er niet direct een belletje bij je gaat rinkelen bij het horen van de naam Müllerthal of Mëllerdall op z’n Lëtzebuergesch. Vreemd taaltje trouwens. Het betreft ook maar een relatief kleine regio in het toch al niet bijster grote Groothertogdom. Om precies te zijn in het noordoosten, tegen de Duitse grens aan vlakbij Echternach, de oudste stad van het land. Vaak wordt het gebied Luxemburgs Klein Zwitserland genoemd. Alhoewel mijn eerste associatie met Zwitserland vooral alpenweides en -reuzen oproept, schijnt het rotsachtige landschap de hoofdreden voor deze vergelijking te zijn. Da’s dan ook meteen de USP; hiervoor kom je naar het Müllerthal! 

Prima bewegwijzering tijdens de Müllerthal trail!

Prima bewegwijzering!

Waar de doorsnee meerdaagse wandelroute van A naar B gaat, bestaat deze 112 km lange trail uit 3 lussen die telkens opgedeeld zijn in 2 etappes. Dat maakt dus een totaal van 6 wandelingen, daarvoor hoef je geen bovenmatig rekenwonder te zijn.

Müllerthal trail etappe 1.1: Echternach-Moersdorf (18 km)

We gaan beginnen! Vanaf de imposante Sint-Willibrordusbasiliek in hartje Echternach kom je snel bij de grensrivier Sûre of Sauer op z’n Duits. Deze volg je een tijdje. Niet veel later steek je de hoofdweg over en gaat het licht omhoog de bossen in. Het duurt niet lang voor de eerste rots(wand)en opdoemen. Zo krijg je langzaamaan een beeld van wat je de komende dagen nog te wachten staat. Je passeert zonder al teveel moeite rotsformaties met mysterieuse namen als Veitcheslay, Roudeschlëff en Alkummer.

Eerste rots(wand)en tijdens de Müllerthal trail

Eerste rots(wand)en

Onderweg doorkruis je 2 dorpjes. In Rosport, het eerst dorp, trekt het statige Kasteel Tudor je aandacht. Hier woonde vanaf het eind van de 19de eeuw de ingenieur annex uitvinder Henri Tudor. Nu huisvest het pand een museum ter ere van de naamgever. Een stukje verderop, in het kleine Girsterklaus, wacht een idyllische lunchplek op je bij het kerkje, tevens één van de oudste Mariabedevaartsoorden van Luxemburg.

Het laatste stuk gaat op en af door afwisselend bosgebied en weidevelden. Uiteindelijk bereik je via een stevige afdaling de eindhalte van vandaag: Moersdorf.

Müllerthal trail etappe 1.2: Moersdorf-Echternach (20 km)

Terug naar het eindpunt van gisteren. Vanuit Moersdorf loop je de eerste 800 meter in tegengestelde richting omhoog van hoe je gisteren geëindigd bent. Dan sla je op een splitsing linksaf. Vanaf hier betreed je nieuw terrein en klim je verder omhoog tot je het hoogste punt bereikt ter hoogte van een windmolen. Je hebt dan direct het zwaarste deel gehad. De rest van deze etappe is vooral veel van het lange halen, gauw thuis-werk. Snel veel kilometers maken dus. Brede wandelpaden en landbouwweggetjes over een glooiend terrein door velden en bossen en zo nu en dan verstilde dorpjes als Mompach en Herborn doorkruisend. 

De grootste verrassing tijdens deze tocht wacht op je in het Naturwaldreservat Hierberbesch. Middenin het bos wijst een bordje je op een ligbank die honderd meter van het pad af schijnt te liggen. Een vlonderpad brengt je ernaartoe. Een dergelijke rustplek gaat doorgaans gepaard met prachtige vergezichten, maar hier niets van dat alles. Plof neer en luister naar het gekwetter van alle vogeltjes.

Rustpauze langs de Müllerthal trail

Rustpauze

Een paar kilometer verder krijg je voor het eerst eindhalte Echternach weer in zicht, met de Echternach See op de voorgrond. Via de oever van datzelfde meer wandel je het stadje binnen en zitten de 20 kilometers van deze etappe erop!

Echternach (See)

Müllerthal trail etappe 2.1: Echternach-Müllerthal (13 km)

Lus 2 staat bekend als de meest spectaculaire. En als snel wordt duidelijk waarom. Na een pittige klim bereik je de Wolfsschlucht. Steile kalksteenwanden van zo’n 50 meter hoog torenen hier aan weerszijden boven je uit. Steile trappen nodigen uit ze te beklimmen. En zo’n uitnodiging sla je natuurlijk niet af. Je wordt beloond met mooie uitzichten over de directe omgeving en de Duitse Südeifel aan de overkant van de Sûre. In het vervolg wacht een aaneenschakeling van rotspartijen door beekdalen met namen als Labyrinth en Perekop (voor die laatste even de weg oversteken en je wurmen tussen 2 rotsen over de uitgehouwen smalle trap)  waar je langs, doorheen, over of onderdoor klautert. FOMO maakt haast meester van je. “Heb ik alle rotsdoorgangen en -paadjes wel gezien en belopen?” Bijzonder is ook Hohllay, een grot die je doorkruist.

Hohllay tijdens de Müllerthal trail

Hohllay

Dan volgt een passage door weilanden en ‘t dorpje Berdorf over een hoger gelegen plateau. Maar al snel verdwijn je weer in de bossen van een lager gelegen beekdal en wachten de rotsformaties Adlerhorst, Räuberhöhle, Teufelsinsel, Totenkammer, Hölle, Binzeltschlüff en Wehrschrummschlüff op je.

Rotsachtig tijdens de Müllerthal trail

Rotsachtig…

De pal aan een weg gelegen Predigstuhl laat je nóg wat extra (hoogte)meters maken. Tijdens het laatste stuk neemt het aantal rotsen af en maakt langzaamaan plaats voor een meer lieflijker landschap, totdat je in het kleine dorpje Müllerthal, dat zijn hoogtijdagen al enige tijd achter zich schijnt te hebben gelaten en tevens de naamgever van deze tocht, aankomt.

Müllerthal trail etappe 2.2: Müllerthal-Echternach (21,6 km)

Kort na de start in Müllerthal is het tijd voor een stukje romantiek. Het schilderachtige plaatje van de Schiessentümpel, een kleine waterval in de Schwarze Ernz met daarboven een sierlijke stenen brug, geldt als symbool van de regio én doet dienst als een populaire fotospot onder bruidspaartjes.

Schiessentümpel

Niet veel later gaan we door met waar we gisteren gebleven waren: het betere klauterwerk. Achtereenvolgens passeer je rotspartijen met tot de verbeelding sprekende namen als  Eileburg, Goldfralay, Goldkaul, Rittergang en Déiwepëtz. Net als je denkt dat het niet leuker kan, volgt de avontuurlijke Kohlscheuer. Hier staan 4 routes aangegeven om deze rotsspleet te ontdekken; neem daar even rustig de tijd voor en zet je klimgeit aan! Toptip: een zaklamp is geen overbodige luxe.

Een omweg brengt je naar een curiositeit. Zodra je via een pad omhoog het bosrijke beekdal verlaat,stuit je op een 1000 jaar oude, holle eik met daarin een mariabeeld, genaamd Bildgen. Even plaatjes schieten en weer door. Of in dit geval: weer terug.

Bildgen langs de Müllerthal trail

Bildgen

De route voert je weer terug het beekdal in en leidt je door een weidelandschap. Dan als toetje toch nog weer een portie rotselarij: de Mëchelskirch, Daxelay, Einsiedelei en Härgottskapp. Het laatste, vrij lange deel bevat nog een venijnige klim voordat je weer afdaalt naar Echternach en de tweede lus afsluit.

Einsiedelei

Müllerthal trail etappe 3.1: Müllerthal-Larochette (17,7 km)

Vanuit Müllerthal passeer je nogmaals de Schiessentümpel. Als het gisteren te druk was voor een fatsoenlijke foto is dit kans 2. Je loopt nu een lange tijd parallel aan de Schwarze Ernz, deels over een mooi vlonderpad, en bereikt de Kallektuffquell waar kristalhelder kalkhoudend water over een met mos bedekte richel in een bekken stroomt. 

Een stukje verder verlaat je de vallei van diezelfde Schwarze Ernz en trekken bos en weides afwisselend aan je voorbij. Na wat dalen en stijgen biedt een bankje op een splitsing bovenop de Houbierg (382m) een mooie lunchgelegenheid én een 360° panorama. 

Lunchstop met panorama tijdens de Müllerthal trail

Lunchstop met panorama

Hierna vervolg je je weg door akkerland en bos. Een behoorlijk aantal kilometers verder heb je voor het eerst zicht op Larochette, het dorpje dat het einddoel voor vandaag is. Dé eyecatcher van het dorp is zonder twijfel de ruïne van het kasteel Fels uit de elfde eeuw dat op een uitstekende rots hoog boven het dorpje ligt. Een terrasje op de Bleech, het centrale plein, nodigt uit om de finish te vieren met een hapje en/of drankje.

Kasteel Fels in Larochette

Müllerthal trail etappe 3.2: Larochette-Müllerthal (19,8 km)

De laatste etappe alweer! Vanaf de Bleech in Larochette klim je omhoog en krijg je al gauw weer een mooie blik op de oude burcht, nu vanuit andere hoeken als gisteren. Door de bossen gaat het verder omhoog, totdat je een tijdje verder langs akkers en tussen de bomen banjert en een stel snelle kilometers maakt. Dat gaat zo door totdat je Beaufort bereikt. 

De gelijknamige en imposante kasteelruïne uit de twaalfde eeuw levert je geheid weer een fotostop op. Pal daarachter ligt ook nog een zeventiende-eeuws Renaissance-slot.

Burg Beaufort

Direct voorbij de kasteelruïne wandel je langs een vijver en begint een fantastisch deel van deze trail. Een met rotsen bezaaid pad langs eerst de Haupeschbach en later de Hallerbach voert je door een smal dal. Wat rest zijn enkele kilometers een stuk bovenlangs de Schwarze Ernz, totdat je weer terugkomt waar je de dag ervoor begonnen bent, in Müllerthal. En daarmee zit de zesde etappe, de derde lus én de gehele Müllerthal trail erop; tijd om je voetjes in de ruststand te zetten en trots te zijn op jezelluf!

Tips

Tot slot nog een paar tips die je wel ‘s van pas zouden kunnen komen als je ook besluit deze tocht te gaan lopen:

 • Beperk je zoektocht voor een overnachtingsplek niet tot Luxemburg. Net over de grens in Duitsland, bijvoorbeeld in Bollendorf, vind je ook voldoende aanbod, vaak nog goedkoper ook. Eén centrale accommodatie is voldoende; ook weer een voordeel van die 3 lussen.
 • Echt geweldig: al het openbaar vervoer in Luxemburg is gratis! Maak daar dus dankbaar gebruik van. Download voor de (prima!) dienstregeling de mobiliteit.lu-app.
 • Zorg dat je gesmeerde bammetjes en voldoende drinken mee hebt. Onderweg kom je vrij weinig horecagelegenheden tegen.
 • Je kan etappe 2.1 verlengen tot Consdorf, zodat de afstanden van 2.1 en 2.2 wat meer evenredig verdeeld zijn. Zeker als je ook nog het ommetje naar Bildgen maakt, is dit een aanrader.
 • Nog niet uitgewandeld en uitgeklauterd? Vlak over de grens in Duitsland bij Bollendorf en de Teufelsschlucht kan je ook een paar mooie hikes langs rotspartijen maken. Klik op het kaartje hieronder met alle etappes van de Müllerthal trail voor meer info.

2 antwoorden
 1. Lex
  Lex zegt:

  Geweldig Tinus, ik ging hier vroeger met mijn ouders altijd op vakantie, ik heb alle tochten denk ik meerdere keren gelopen en gefietst. Mijn ouders gaan nog steeds ieder jaar, voor de 35!keer, hierheen.naar camping freibad aan de Duitse kant in Echternacherbruck

  Beantwoorden
  • Martijn Smeenge
   Martijn Smeenge zegt:

   Jaaa, dat had je wel ’s verteld, Lex! Voor mij was Müllerthal volledig nieuw en ik vond ’t ook echt geweldig! Kan me goed voorstellen dat je daar telkens weer terugkomt.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *