La Réunion: een stukje Europa in de Indische Oceaan

Een leuke quizvraag: welk land heeft de meeste tijdzones? De Verenigde Staten? Nee, die hebben er ‘slechts’ 4. Rusland dan? Een goede poging, maar helaas. Rusland is wél het land met de meest aaneengesloten tijdzones, namelijk 11. Op nummer 1 staat, toch wel enigszins verrassend, Frankrijk! Met dank aan alle overzeese gebiedsdelen heeft Frankrijk maar liefst 12 (en tijdens de zomertijd 13) tijdzones.

Eén van die overzeese Franse departementen is La Réunion dat ongeveer 700 kilometer ten oosten van Madagascar ligt en tezamen met Mauritius en Rodrigues de eilandengroep Mascarenen vormt, die vooral bekend zijn van de uitgestorven dodo. In de zomer van 2018 heb ik ruim 2 weken dit eiland verkend, goed beschouwd mijn eerste vakantie in Frankrijk!

Dodo & La Réunion

Indrukwekkende natuur van La Réunion

De meeste toeristen op La Réunion (logischerwijs voornamelijk Fransen) starten (en eindigen) hun reis vanuit Roland Garros International Airport in de hoofdstad, Saint-Denis. Met ongeveer 150.000 inwoners een flinke stad, maar één overnachting is zeker genoeg om een goede indruk te krijgen. Voor veel stedenschoon hoef je niet naar La Réunion; het overgrote deel van de toeristen komt dan ook om te wandelen in de overweldigende natuur. Het heeft de hoogste bergen van de Indische Oceaan, één van de actiefste vulkanen ter wereld, 3 prachtige caldera’s (cirques op z’n Frans), indrukwekkende watervallen, lavakusten met metershoge golven en nog veel meer.

De cirques van La Réunion

Centraal op het eiland liggen 3 grote caldera’s, eeuwenoude ingestorte vulkaankraters, in een soort klavertje drie tegen elkaar aan.

1. Cirque de Mafate

De Cirque de Mafate is met een oppervlakte van 72 km² weliswaar de kleinste cirque, maar deze is slechts te voet (of per helikopter) bereikbaar. Bizar dat hier, verspreid over enkele kleine dorpjes, toch nog ongeveer 650 mensen wonen, waarvan een aantal naar het schijnt nog nooit een auto heeft gezien! Floortje Dessing is hier voor Floortje Naar Het Einde Van De Wereld ook geweest, waardoor ze ons min of meer over de streep heeft getrokken om naar La Réunion te gaan.

Cirque de Mafate op La Réunion

Cirque de Mafate

2. Cirque de Salazie

De grootste en groenste cirque is de Cirque de Salazie. Het charmante dorp Hell-Bourg geldt als dé uitvalsbasis voor mooie hikingtochten. Absoluut hoogtepunt in deze caldera was een ruim 4 uur durende rondwandeling naar Trou de Fer, een groene kloof met een waterpoel gevoed door meerdere watervallen.

Trou de Fer op La Réunion

Trou de Fer

3. Cirque de Cilaos

De Cirque de Cilaos is de meest zuidelijke en ligt grofweg tussen de twee hoogste bergen van het eiland: de Piton-des-Neiges (3069m) en de Grand Bénard (2896m). Cilaos, ook de naam van de grootste plaats van alle drie cirques, stamt af van een Malagassisch woord dat ‘plaats die je nooit verlaat’ betekent. Die naam is best logisch, want één van de hoogtepunten van deze cirque is de weg ernaartoe: vanaf Saint-Louis dichtbij de zuidkust voert een 34km lange weg via maar liefst 200 (!) scherpe haarspeldbochten naar Cilaos!

Cirque de Cilaos

Cirque de Cilaos

Piton de la Fournaise op La Réunion

Voor velen geldt de zogenaamde schildvulkaan Piton de la Fournaise, één van de actiefste vulkanen ter wereld, als absoluut hoogtepunt van het eiland. Deze 2631m hoge vulkaan komt bijna jaarlijks tot uitbarsting en dit was een week voordat wij er waren ook gebeurd, met een aantal nog smeulende kleine kraters tot gevolg. Net als de rit naar Cilaos is de weg naar Piton de la Fournaise misschien nog wel indrukwekkender dan de vulkaan zelf. Aanvankelijk lijkt het of je door de Alpen rijdt, met grazende koeien in weides, maar na een tijdje waan je je in een surrealistisch maanlandschap. Vanaf Pas de Bellecombe heb je hier een adembenemend uitzicht op.

Piton de la Fournaise

Piton de la Fournaise

Grand-Galet of Langevin waterval

Dat ik een zwak voor watervallen heb, heb ik al eerder beschreven. La Réunion heeft wat dat betreft ook genoeg te bieden. Een hele mooie vind je in het zuiden. Via een smal weggetje landinwaarts, parallel aan de Langevin rivier waar veel Creoolse locals graag komen om te picknicken, bereik je via een aantal bruggetjes en steile hellingen na een kilometer of 10 La Cascade de Grand-Galet. Bijzonder fotogeniek, maar ook geschikt voor een frisse duik en voor de echte actievelingen: de mogelijkheid om aan canyoning te doen.

La Cascade de Grand-Galet op La Réunion

La Cascade de Grand-Galet

Voor natuurliefhebbers is La Réunion echt een stukje paradijs op aarde. Verrassend, ruig en afwisselend. Alleen jammer dat het zo ver weg ligt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *