Een droomeiland op 2 uur rijden

Denk eens aan een eiland waar je naast prachtige stranden en duinen ook heide, polders, naald- en loofbossen vindt. Waar altijd rust heerst maar ook cultureel aanbod is. Waar je goede horeca hebt maar nauwelijks autoverkeer. Waar je een wandeling door de woestijn kunt maken en waar de stranden ook bij prachtig weer bijna leeg zijn. Best aantrekkelijk toch? En het mooiste is: het ligt om de hoek.

Vliehors, de grootste zandvlakte van Noordwest-Europa

Sahara van het Noorden

Zo ver het oog reikt zie ik zand en soms, wanneer onze koers iets meer naar het noorden of zuiden gaat, een glimp van de Noordzee of Waddenzee. Het woestijngevoel wordt versterkt door de temperatuur die rond de 30 graden ligt. Na een aantal kilometer zandhappen doemt er iets op aan de horizon. Deze oase blijkt het drenkelingenhuisje te zijn dat vooral dienst doet als juttershut. Op de paar vierkante meter die dit minimuseum beslaat zien we een bonte verzameling gejutte spullen. Wat daartussen opvalt zijn Afrikaanse maskers, botten, speelgoed, een koord vol fopspenen en avontuurlijke seksspeeltjes. Neem het die scheepslui eens kwalijk…

En oja, je kunt ook trouwen in het drenkelingenhuisje. Wij slaan dit aanbod vriendelijk doch resoluut af en vervolgen onze weg langs de waterlijn. Aan je ene hand de zee en aan je andere hand de woestijn, het is een surrealistisch beeld. Vliehors is de grootste zandvlakte van Noordwest-Europa en beslaat met meer dan 20 km² ruim de helft van het eiland. Niet vreemd dat defensie dit gebied al tientallen jaren gebruikt voor militaire oefeningen. Gevechtsvliegtuigen droppen hier regelmatig 500-ponders – maar geen stress: tijdens de publieke openingstijden blijft de luchtmacht aan de grond (zeggen ze).

Vlieland: veelzijdig compact

Het gehele eiland strekt zich uit over een kleine 20 kilometer. Op z’n breedst meet het 3 kilometer en dus is het water altijd dichtbij. Voor die beperkte omvang vind je een verrassende verscheidenheid aan landschappen. Stap op de fiets en ervaar hoe je van duingebieden het bos in rijdt om even later weer door gras- en polderland te rijden. De naaldbomen bij Oost-Vlieland versterken bij dit warme weer de mediterrane beleving die je toch al had op dit eiland. Dit is ook het deel van het eiland waar de reuring is. Het (enige) dorp Oost-Vlieland is sfeervol en ondanks de prominente aanwezigheid van horeca en fietsverhuurders doet het authentiek aan. Mocht je behoefte hebben aan meer avondvermaak dan is De Bolder je bestemming, op loopafstand van het dorp.

Rust

Vlieland is een van de minst bevolkte plekken van Nederland en meer dan 95% van de bevolking woont in het dorpje. Omdat ook de instroom van toeristen gelimiteerd is door de capaciteit van de veerboten, heerst op dit eiland de rust. Wanneer we in tropische temperaturen vanaf onze tent het duin oversteken, treffen we een nagenoeg leeg strand aan. Zo weinig mensen en zo veel strand; het bestaat dus nog. Wanneer we westwaarts het eiland verkennen komen we nauwelijks mensen tegen en ook bij ons einddoel, het terras van Hotel Posthuys dat op het middenpunt van het eiland ligt, hoeven we niet te dringen om een tafeltje te bemachtigen.

Camping Stortemelk vanaf het duinpad

Reis en verblijf

De enige plek waar de rust niet overheerst is op de camping. Aangezien we een specifieke huurtent wilden, kozen we voor het massale Stortemelk. De locatie in de duinen is onovertroffen maar daarbuiten kon deze plek ons weinig bekoren. De honderden tenten (zonder uitzondering in zandkleur) staan in strak patroon opgesteld en de horeca lijkt vooral ingesteld op het verwerken van massa’s. Op zich hoeft daar niets mis mee te zijn maar op een eiland als dit vinden wij het misstaan. En dan is er De Bolder, het (pop)podium met twee zalen dat onderdeel is van de camping. Naast meerdere festivals per jaar zijn er tijdens het seizoen bijna dagelijks optredens, van smartlappen tot cabaret en van tribute bands tot folkmuziek. Dus mocht je echt rust willen, kies voor De Lange Paal, de natuurcamping elders op het eiland.

Naast de twee campings is er een beperkt aanbod aan hotels, kamers en vakantiehuizen op het eiland, waarvan sommige zo goed als op het strand. De reis gaat per veerboot vanaf Harlingen. Je kunt kiezen voor de snelle of de normale dienst. Wij probeerden beide en zouden je zeker adviseren de normale dienst te nemen. Dit is niet alleen een groter schip met meer faciliteiten maar aangezien deze ferry er twee keer zo lang over doet als de snelle, heb je meer quality time in de prachtige Nederlandse natuur. En zo nemen we weemoedig, met de handen op de reling en starend naar de horizon afscheid van ons droomeiland. Hé, zie ik daar nou een school zeehonden?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *