levalt-gorge-isle-skye

4 hotspots op Isle of Skye

Isle of Skye is misschien wel het mooiste stukje Schotland. De Highlands bij Glen Coe en het ruige noorden zijn ook waanzinnig, maar iedere reiziger die op Isle of Skye geweest is zal beamen dat het eiland iets heel bijzonders heeft. Dat begint eigenlijk al op de weg ernaartoe. Vrijwel iedereen komt over de brug bij Kyle of Lochalsh het eiland op. Je hebt dan waarschijnlijk al een aardig ritje achter de rug, maar hebt wel al een van de mooiste kastelen van Schotland mogen aanschouwen: Eilean Donan Castle.

eilean-donan-castle

Eilean Donan Castle, misschien wel het mooiste kasteel van Schotland

In mijn ogen het mooiste (maar tegelijkertijd ook het meest toeristische) deel van Isle of Skye is het noordoostelijke schiereiland. Hier vind je een aantal schitterende locaties die je mond open doen vallen. Ze zijn allemaal uitstekend bereikbaar (niet alleen voor jou, maar dus voor iedereen), maar net even wat verder wandelen en wat meer moeite doen zorgt er al snel voor dat je het rijk helemaal voor jezelf hebt.

The-old-man-of-storr-isle-of-skye

Hét Insta plaatje dat je op Skye moet maken: The Old Man of Storr

1. The Old Man of Storr

Zoek op Insta op de hashtag #isleofskye en de kans is groot dat je The Old Man of Storr te zien krijgt. Dit is de ‘signature rock’ van het eiland en al te zien vanuit Portree. Parkeer je auto langs de weg en ga via een zeer goed onderhouden wandelpad omhoog. Na ongeveer een uurtje lopen wordt de wandeling leuker (lees: het begin op echt wandelen te lijken). Je kunt om The Old Man zelf heenlopen en deze bizarre rotsformatie van dichtbij aanschouwen. Voor het perfecte plaatje loop je een stukje door naar een soort platform boven The Old Man. Heel veel beter gaan uitzichten niet worden. Heen en terug doe je in totaal tussen de twee en drie uur over deze wandeling. Mocht je nog wat verder op avontuur willen, hike dan verder richting het amphitheater dat achter The Old Man of Storr ligt. Rustig, waanzinnige panorama’s, maar ook een stuk technischer.

levalt-gorge-isle-of-skye

Aan de ene kant de waterval, aan de andere kant de zee

2. Levalt Gorge

Nog geen vijf autominuten verder kom je bij een volgend vergezicht. Beneden op het strand staan de overblijfselen van een oude toren waar diatomite (dat op Skye werd gewonnen) werd bewerkt en klaargemaakt voor transport. Vergeet het uitzichtplatform dat je vanaf de parkeerplaats ziet liggen. Waarschijnlijk staat dat er puur om de drukte in het hoogseizoen wat beter te kunnen spreiden. Volg het pad en je wordt beloond met een fantastisch uitzicht. Je kunt ook helemaal naar het strand afdalen.

kilt-rock-isle-of-skye

Spot de waterval vanaf Kilt Rock

3. Kilt Rock

Kilt Rock is meer dan alleen een mooi uitzicht. Het vertelt veel over de geschiedenis en geologie van Schotland (en dit stukje in het bijzonder), waar tussen de 61 en 55 miljoen jaar geleden veel vulkanische activiteit plaatsvond. Het vulkanische gesteente mengde zich met het zandsteen, met deze kenmerkende rotsen als resultaat.

quiraing-isle-of-skye

Geweldige uitzichten bij Quiraing

4. Quiraing

Een stukje landinwaarts ligt Quiraing. Je rijdt hierheen over een karakteristieke éénbaansweg en je parkeert bovenop de pas. Het uitzicht hier is al waanzinnig, maar het wordt alleen maar mooier en rustiger wanneer je de moeite neemt om richting het massief zelf te lopen. Hier, op een plateau onzichtbaar dankij de rotsen, verborgen de Schotten hun vee voor de Vikingen.

Het loont de moeite om de loop over dit noordoostelijke deel van Skye helemaal af te rijden. Des te noordelijker, des te desolater en des te dramatischer de uitzichten. Aangezien de Schotse keuken nou niet echt de meest verfijnde is, raden we je wel aan om terug te rijden naar Portree. Aan het kleine haventje vind je twee goede restaurants.

portree-isle-of-skye

Kleurrijke huizen aan het haventje van Portree

Ideale tijd om Isle of Skye te bezoeken

In het hoogseizoen (de zomerperiode) struikel je over de bussen en gidsen en dan wil je er simpelweg eigenlijk niet zijn. Tenzij je het natuurlijk tof vindt om met honderden Koreanen, Chinezen en Japanners op de foto te gaan en je bij de start van de wandelingen en bij de viewpoints wilt zoeken naar (en hopen op) een plek waar je je auto kunt parkeren. Een eigen (huur)auto of camper wil je zeker, want het maakt je zoveel mobieler. Wij waren er begin mei. In deze periode is er een aardige kans op goed weer (in Schotland betekent dat niet de hele dag regen en af en toe misschien zelfs wat zon) en valt het qua aantal toeristen reuze mee.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *