Drie keer de ‘T’ van Twente

Professor Gert-Jan Hospers beschreef enige jaren geleden de hunker-Tukkers. Twentenaren die het prachtige coulisselandschap in het Oosten hebben verlaten voor een ander deel van het land en nu met weemoed terugdenken aan dat mooie Twente. Ik ben ook een hunker-Tukker. Vooral in melancholische buien overigens. In drie keer de ‘T’ van Twente haal ik je over om langs te komen.

Twente?

Spoedcursus geografie voor degenen die niet weten waar Twente ligt. Twente is niet hetzelfde als de Achterhoek (overigens sympathiseren wij Tukkers wel met dit volk). Twente ligt niet in het Noorden van het land maar in het Oosten. En Twente is geen stad maar een regio (ja mensen, ze zitten er tussen). Twente is de Oostelijke punt van de provincie Overijssel die verder uit Salland, IJsseldelta, Vechtdal en de Kop van Overijssel bestaat. Grofweg wordt Twente aan de noordkant ingesloten door de rivier de Dinkel en aan de zuidkant door de rivier de Regge. Ons volkslied begint daar ook mee. “Er ligt tussen Dinkel en Regge een land, ons schone en nijvere Twente”. Aan de westkant stopt Twente ter hoogte van pakweg Hellendoorn. Aan de Oostkant ligt de grens met Duitsland, dat wij ooit nog wel eens gaan veroveren denk ik. Op naar de drie T’s van Twente.

’t Mooiste stukje Nederland

Ja, dat zegt iedereen over z’n eigen streek denk jij dan. Klopt. Maar met dat verschil dat wij gelijk hebben. Twente kent een prachtige rijkdom aan glooiende heuvels zoals de omgeving van de Holterberg, lieflijk meanderende riviertjes, heide, veen, eeuwenoude bossen en staat bekend om zijn coulisselandschap. Daarin vind je nog de oude akkers en weiden, verdeeld door houtwallen en omgeven door hekken van hout dat vele generaties voorbij zag komen.

Overigens verdwijnt dit karakteristieke, en voor de biodiversiteit, zo waardevolle landschap in sneltreinvaart. Allerhande initiatieven worden gestart om het landschap zoals het was te behouden. Als je Twente aandoet, zorg dan dat je het buitenleven opzoekt en niet alleen in de kroegen aan de Enschedese markt blijft hangen. Je zult genieten van de rust, de bomen die niet in kaarsrechte rijtjes staan maar oud en knoestig op je neer kijken, de zonnestralen die weerkaatsen in de soms verrassend heldere beekjes. Twente is harde worst, bier, knapperend haardvuur, stampende discotheken, rijk cultuurleven maar bovenal de stilte in het Buurserveen of het Lutterzand.

’t Volkje

Tukkers, ik zie ze als het overgangsvolk tussen de uitbundige Bourgondische Brabanders en Limburgers aan de ene kant en de stugge, doe maar normaal mensen uit de Noordelijke provincies. Tukkers hebben hun wortels in het Rijke Roomse leven dat ook de Zuidelijke Nederlanden zo gevormd heeft. Met carnavals-enclaves, processies en de vrijere moraal van de Katholieke kerk ten opzichte van protestantse stromingen, sluit de Tukker graag aan op een feestje.

Maar tegelijkertijd laat de Tukker zich minder in z’n kaarten kijken dan de gemiddelde Bosschenaar of Venloër. Daarin lijkt de Twent meer op de geslotener Fries of Groninger. Tukkers: eigengereid, verknocht aan hun streek, gepassioneerd over Grolsch (eigenlijk Achterhoeks), vriendschappelijk met de Pruisen (Duitsers), gereserveerd ten opzichte van de lawaaiige Westerling, een warme ziel. Je moet soms even naar de aan-knop zoeken maar eenmaal gevonden ga je met zekerheid een gezellige middag tegemoet. Bereid je wel voor op bier in een hoog tempo. Vlierbloesem gin uit een jampot of bijdehand gewauwel over de rijkheid van de kleigronden in je favoriete wijnstreek kun je beter achterwege laten.

’t Geklooi in de Grolschveste

Tjsa…we droegen maar mooi de kampioensschaal mee naar Enschede in 2010. We wonnen ook drie keer de beker, speelden regelmatig Europees. Maar malaise in sportief opzicht en in aansturing van de club achtervolgen onze trots toch ook maar al te vaak. Daar zijn boeken over vol geschreven, die overigens ook netjes in mijn boekenkast staan, maar de bottom line is dat de regionale FC een belangrijke bindende factor is in het naoorlogse Twente. Het Diekman stadion is niet langer de thuishaven van onze FC. We spelen al een flinke periode in een modern stadion, waar helaas af en toe wel dingen in elkaar lazeren. De rivaliteit met Heracles (waarvan niemand weet waar je de klemtoon legt) was lang als Calimero en de grote boze reus. Wie wie is, is momenteel stevig aan erosie onderhevig. Maar ondanks alles, kolken doet het in de Grolschveste!

Doen?

Zeker, Twente is om 100 redenen het ontdekken waard. De textielhistorie die ons economische voorspoed bracht, de Poaskearls, kunstdorp Ootmarsum, kasteel Twickel, landgoed Singraven, jazzpodium de Tor, museumbuurtspoorweg Boekelo-Haaksbergen, de knik in de brug op de A1 bij Deventer die je vertelt dat je er bent…kom maar gewoon een keer kijken. We hebben nog veel meer ‘T’s’ in petto voor je, check dat hierrrr.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *