Een Balkan-roadtrip: in 7 stops door voormalig Joegoslavië

Leden van mijn generatie kennen de Balkan en het voormalig Joegoslavië vooral van de burgeroorlog die daar mid-jaren 90 woedde. Geen hele frisse herinnering, maar zo’n drie decennia later zijn de verhalen uit deze periode te beperkt om Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Servië te beschrijven. Inmiddels zijn het prachtige vakantielanden geworden, die overweldigend natuurschoon koppelen aan bruisende steden en één van de bijzonderste festivals van Europa. Én je kunt er gewoon heenrijden. Daarom neem ik je in deze blog mee op een roadtrip door de Balkan!

Zo begin je je roadtrip door de Balkan

Vanaf Tilburg gemeten ben je ongeveer 13-14 uur aan het rijden naar Zagreb, de eerste stop op dit lijstje. Da’s dus zonder stops onderweg. Wij vertrokken om ongeveer 8u ’s avonds, ploegden een avond, nacht én gedeelte van de ochtend door met 4 chauffeurs en waren ergens tegen 9u ’s ochtends in ons hostel in Zagreb. Je doorkruist onderweg Duitsland, Oostenrijk en Slovenië, dus tegen de tijd dat de zon langzaamaan opkomt, doorkruis je de Alpen. Er zijn beroerdere manieren om half opgevouwen tegen je vrienden aan wakker te worden, geloof me. Op de Balkan zelf gelden weinig specifieke voorwaarden waaraan je auto moet voldoen, maar check altijd de site van de ANWB voor de bijgewerkte voorwaarden. Verhalen over corrupte politieagenten, met name in Bosnië, zijn er daarnaast legio; hier werden we zelf ook mee geconfronteerd in Sarajevo. Top Tip: let op doorgetrokken strepen op de weg, daar letten ze heel nauw op. Top tip 2: als je aan de kant gezet wordt, benoem alle mogelijke obstakels die het onmogelijk maken om de agent ter plekke af te betalen (geen cash bij de hand, alleen creditcards, geen idee waar het politiebureau of de pinautomaat is, verzin ’t maar). Onze agent in kwestie raakte dermate gedemotiveerd dat ‘ie het er maar verder bij liet.

Stop 1: De Kroatische hoofdstad Zagreb

Dit is de makkelijkste keuze als eerste stop, aangezien deze stad, relatief gezien, het dichtste bij ligt.  Je kunt er ook voor kiezen om een stop in Duitsland (München of iets anders in Beieren zijn aanraders op de route), Oostenrijk of Slovenië te maken, maar aangezien deze blog over de Balkan gaat, is Zagreb onze eerste stop. Dat het oorzakelijke verband feitelijk andersom ligt, doet nu niet terzake. Brak na een nacht doorkachelen hebben we hier eigenlijk vooral uitgerust en een beetje sight geseed. Het binnenstadje is wel aardig, maar wat ik vooral over Zagreb kan zeggen is dat haar parken lekker slapen. Dus.

Stop 2: de machtige watervallen van Plitvice

Dit is dan weer wel een echte aanrader! De Plitvicemeren zijn vooral bekend vanwege zijn kraakheldere water en metershoge watervallen. In dit Unesco werelderfgoed vind je een grand total van 16 meren en 90 watervallen. Er schijnen ook beren te wonen en ander exotisch dierenleven. Maar daar ga je dus, zoals te doen gebruikelijk met exotisch dierenleven, geen kut van merken. Hier kun je je prima een dagje vermaken en daarna een hostel of camping in de umgebung betrekken, maar je kunt er ook voor kiezen om dit onderweg aan te doen, een uurtje of 4 rond te banjeren en dan weer door te rijden.

Stop 3: Zadar: Middeleeuwse pracht aan de Middellandse Zee

Het oude centrum van dit kustplaatsje is zoals je een oud centrum van een kustplaatsje aan de Middellandse Zee zou verwachten.  Je neemt een pontje om er te komen (ook als dat niet per se nodig is, zou ik ’t je toch aanraden om een keer het pontje te nemen) en struint lekker door Middeleeuwse gezelligheid. Bestel aan de waterkant een vers gevangen vis met wat wijn of bier en je hoeft even een paar uur helemaal niks meer. Nadeeltje waar we op dit moment achter kwamen; zandstranden worden op de Balkan minder hooglijk gewaardeerd dan in Nederland. Je zult het moeten doen met keienstranden, dus echt comfortabel recreëren aan zee is het niet…

De zon zien zakken bij Zadar

De zon zien zakken bij Zadar

Niet stop 4: de prachtige scherenkust van de Balkan

Een van de hoogtepunten van roadtrippen door de Balkan is de route van Zadar naar Split; de bergachtige scherenkust geeft prachtige vergezichten over de vele eilandjes, baaitjes en het bijna doorzichtige water van de Middellandse Zee.

Wel stop 4: Split, de laatste halte in Kroatië

Split is dan weer op een andere manier een typisch Mediterraan kustplaatje; namelijk veel te klein voor de grote hoeveelheden toeristen die er ieder jaar op neerdalen. Op zich niet gek natuurlijk, het is allerminst foeilelijk (en we vonden hier warempel een zandstrand!). Je kunt lekker authentiek ronddwalen of flaneren over de boulevard; als je hier nog geen extreme zomerse gevoelens bij krijgt, gaat dat winterkoude hart van je het nooit meer krijgen. Wat ook leuk is; het stadje heeft nog wel iets van een uitgaansleven, dus je kunt ook prima een avondje ouderwets à la Gogo Tours eraf. Je bent toch op weg naar een festival, dus je moet je toch een beetje in vorm drinken…

Stop 5: Mostar en de Stari Most, beeld van de Joegoslavische burgeroorlog

Vanaf dit moment zeggen we de kust vaarwel en rijden we het binnenland in. Dat betekent ook dat we al vrij snel Kroatië achter ons laten en Bosnië binnen rijden. Op weg naar Sarajevo (ik geef stop 6 vast even weg) kozen we ervoor om even een bezoekje te brengen aan Mostar. Dit dorpje was in eerste instantie beroemd vanwege de Stari Most, de brug uit de 16e eeuw die beide delen van het stadje (en ook de verschillende bevolkingsgroepen aan weerszijden van de brug) met elkaar verbond. Berucht werd deze zelfde brug als teken van de waanzin van de Joegoslavische burgeroorlog, toen dit monument net zo lang werd gebombardeerd totdat hij instortte. De brug is inmiddels herbouwd, maar het simpele feit dat het bekendste souvenir uit dit dorp de patroonhulzen zijn die op de brug werden afgevuurd, toont zijn sinistere geschiedenis.

Stari Most: een van de iconen van de burgeroorlog op de Balkan.

Stari Most: een van de iconen van de burgeroorlog op de Balkan.

Stop 6: Clash tussen oost en west in fascinerend Sarajevo

Via een aantal bergpassen kwamen we uiteindelijk in de Bosnische hoofdstad Sarajevo uit. Ook hier zijn de gevolgen van de burgeroorlog uit de jaren ’90 nog steeds zichtbaar. Het heftigst zie je dit op de Kovači begraafplaats aan de oostkant van de stad. Rijen aan rijen van eenvoudige witte grafstenen maken dit een nogal naargeestige plek. Los van deze historie, merk je ook een groot verschil tussen de (Christelijke) Kroatische en de (Islamitische) Bosnische steden. De bouwstijl en de sfeer is anders; kerktorens zijn vervangen door minaretten en in het centrum van Sarajevo voel je je eerder in het Midden-Oosten dan in Europa.

Een uitzicht over Sarajevo

Een uitzicht over Sarajevo (rechts beneden zie je de Kovači begraafplaats)

Zeker niet stop 7: Srebrenica

We dachten een bezoek te brengen aan dit bepaald geen lichtpuntje uit de recente Nederlandse geschiedenis. Echter, het bleek dat we dit wilden doen op de exacte dag waarop de val van Srebrenica werd herdacht. Daar naartoe rijden in een auto met een Nederlands kenteken leek ons op dat moment niet het allerbeste idee ooit, dus daarom maakten we maar onverrichter zake rechtsomkeert richting wel stop 7 en eindpunt van deze Roadtrip: het Servische Novi Sad. Het Bosnische gedeelte van deze reis leidde ons nog over mooie hoogvlaktes, maar eenmaal aangekomen in Servië was de omgeving armoe troef. Aangezien Reisman Lars ook nog was vergeten om zijn sportieve rijstijl mee te nemen, zaten we niet zelden vast achter langzaam rijdende vrachtwagens op kilometerslange niksige tweebaanswegen. Nog bedankt, pik.

Stop 8: Novi Sad en, als je het goed plant, Exit Festival

Novi Sad zelf heeft een klein maar authentiek centrumpje, waar het goed toeven is. Echter, we maakten daar niet keiveel van mee, want Exit Festival. Want je kunt komende zomer natuurlijk weer naar Lowlands gaan, net zoals afgelopen jaar. Je spulletjes over die vermaledijde brug heen sjouwen, met palmbomen zwaaien bij Kees van Hondt, high as a kite om 5 uur ’s ochtends de Bravo uit stuiteren en met al wat Amsterdams en schijnbaar hip is op maandagmiddag met de chemocar naar huis rijden. Maar je kunt dus ook van 7 uur ’s avonds tot 7 uur ’s ochtends doorhalen in een oud kasteel, bovenop een Servische heuvel. Letterlijk feesten tot de zon opkomt, maar dan wel onder een vrolijk Mediterraan zonnetje. Dát is wat Exit festival is.

Exit Festival is in 2000 ontstaan als protest tegen de voormalige Servische president Milošević, als onderdeel van een 100 dagen durend studentenprotest. Het vindt plaats in Novi Sad in het Fort van Petrovaradin. Per jaar komen er ongeveer 200.000 (kom daar nog maar eens om, Lowlands) festivalgangers van over heel Europa hier op af. En; het begint pas ’s avonds. Vooral omdat het overdag qua temperatuur gewoon niet te doen is om een fatsoenlijk festival te organiseren. Gevolg: je staat vier avonden op rij ontzettend uit je pan te gaan onder de sterrenhemel óf onder een opkomende zon. De dance-area schijnt onder dj’s zelfs een van de meest gewilde locaties te zijn om te draaien (en da’s dan ook de reden dat er ieder jaar echt grote namen staan!).

Wat praktische tips voor Exit

Je kunt ervoor kiezen om op de festivalcamping te gaan liggen. Dat kún je doen. Maar bedenk gerust dat je op Lowlands al je tentje uitzweet in een gemiddelde Nederlandse zomer. Bedenk dan maar eens even hoeveel slaap je gaat hebben als je de hele nacht op pad bent en pas je slaapzak raakt als de zon al goed en wel, als de Mediterrane klootzak dat ’t is, aan de hemel staat te branden. Kortom; wil je niet. En je leest deze blog gelukkig op tijd, dus je hebt nog alle tijd op een fatsoenlijk appartement te boeken! Appartementje geboekt? Dan kun je eindelijk los. En hoe gaat dat dan op een Servisch festival? Nou, zo dus:

Roadtrippen over de Balkan: een absolute aanrader

Het voormalige Joegoslavië heeft zoveel te bieden; de prachtige kust van Kroatië, de imposante bergen en duizend-en-één-nacht-sfeer van de steden van Bosnië en de gekte van Exit Festival in Servië. Combineer dat met een roadtrip van 2 weken over prachtige wegen door een gebied met een imposante geschiedenis en je hebt een fantastische vakantie-ervaring, mét of zonder Exit Festival!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *