Highlights van Belfast in anderhalve dag

Als je Noord-Ierland gaat verkennen, mag Belfast niet ontbreken. De hoofdstad leent zich prima voor een citytrip. Maar als je meer van het land wil zien en niet zoveel tijd hebt, lees dan verder voor tips om in korte tijd een goede indruk van de stad te krijgen.

City Hall van Belfast

Een ideaal begin van je citytrip is het stadhuis van Belfast. Ook handig: het Tourist Information Centre zit schuin tegenover de hoofdingang. De buitenkant van het neobarokke stadhuis, met talrijke standbeelden, waaronder de Titanic Memorial, is al meer dan de moeite waard. Maar ga ook vooral naar binnen.

City hall Belfast

City hall Belfast

Je komt dan in een prachtige traphal met enkele glas in loodramen die alle een ander verhaal vertellen. Bovendien kan je in een gratis tentoonstelling verdeeld over 16 kamers meer te weten komen over de geschiedenis van de stad, zeker een aanrader!

St. George’s Market

Lunchtijd? Ga dan naar St. George’s Market, (Noord-)Ierlands grootste overdekte markthal. Populair onder toeristen, maar locals komen hier ook in grote getale.  Je vindt hier van alles: kunstenaars die hun werken verkopen, lokale voedselspecialiteiten, live muziek en vooral: food stalls!

Wij gingen voor een lokale lekkernij: de Belfast Bap. Dit is een luchtig broodje gevuld met 2 worsten, een heleboel bacon en een gebakken ei. Perfecte combi voor een vlees- en eiliefhebber!

Titanic Belfast Visitor Centre

Belfast’s meest toonaangevende attractie is het Titanic Belfast Visitor Centre. Wist je dat de RMS Titanic in Belfast is gebouwd? In 2012 was het 100 jaar geleden dat één van ’s werelds beroemdste schepen zonk en ter nagedachtenis hieraan is dit in het oog springende gebouw geopend. De buitenkant stelt een boeg van een schip voor en weerpiegelt (bijna letterlijk) zo de geschiedenis van de scheepsbouw in de stad.

Titanic Belfast Visitor Centre

Titanic Belfast Visitor Centre

In een interactieve experience word je meegenomen in deze geschiedenis en in het bijzonder die van de Titanic. Aan de achterkant vind je de scheepshelling waar de Titanic destijds gebouwd werd. Vanuit het stadscentrum loop je in ongeveer een half uurtje naar het Titanic Belfast Visitor Centre. Handig: loop dan in de richting van het icoon van de stad: de markante gele scheepsbouwkranen met een H en een W (Harland & Wolff, vermaarde scheepsbouwers van o.a. de Titanic) erop.

Mural Art in Belfast

De tragische geschiedenis van de ‘troubles’, (te) simpel gezegd de gewelddadige strijd tussen katholieken en protestanten in de jaren ’60 tot eind jaren ’90 van de vorige eeuw, heeft ook iets moois opgeleverd: talrijke prachtige muurschilderingen die de geschiedenis en de gevallenen herdenken. De murals tref je met name aan in het oosten van de stad (rondom Newtownards Road) en het westelijke deel van de stad rondom Shankill Road en Falls Road.

Een bizarre gewaarwording ervaar je als je door Cupar Way loopt. Parallel aan deze straat staat een deel van de Belfast Peace Wall. Dit is een tot 6 meter hoge deels betonnen en deels stalen muur, uiteraard vol met graffiti, die je al snel aan Berlijn doet denken. De Unionists (pro-Engels) aan Shankill Roadzijde werden zo gescheiden van de Nationalists (pro-Iers) aan de Falls Roadkant.

Belfast Peace Wall bij Cupar Way

Belfast Peace Wall bij Cupar Way

Mural art heeft zich in Belfast ontwikkeld tot een vredige, maar ook krachtige kunstvorm. Deze beperkt zich echter al lang niet meer tot alleen afbeeldingen gerelateerd aan de troubles. Je vindt ook openbare kunstwerken ter ere van beroemde Noord-Ieren als de legendarische voetballer George Best of een icoon van Belfast als de Titanic.

Titanic Mural bij Newtownards Road - Belfast

Titanic Mural bij Newtownards Road

Wij hebben Belfast grotendeels te voet verkend. Natuurlijk heeft Belfast net als elke andere zichzelf respecterende stad van enige naam en faam ook een hop on hop off bus; een prima alternatief.

Als je nog meer te weten wilt te komen over de murals en de verhalen erachter is een Black Taxi Tour een aanrader. Ohja, en als je aan een pauze toe bent, duik dan een Noord-Ierse pub in voor live muziek, een pint en/of wat pubfood (als je je Belfast Bap al hebt verteerd…).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *