Vind de rust in de Sloveense Alpen

In de zomer naar de Alpen? Goed idee maar dat doen toch massa’s anderen ook al? Niet als je net iets verder doorrijdt en in Slovenië uitkomt, ontdekte Reisman Martijn. Hij belandde in Jezersko, vlakbij Oostenrijk maar toch ook ver daar vandaan.

Houtje-touwtje

Een tegenvaller onderweg. Natuurlijk hadden we verwacht dat we wat oponthoud zouden hebben bij de Karawankentunnel, die Oostenrijk met Slovenië verbindt. Alleen inmiddels zien we op de navigatie een wel erg indrukwekkende rode lijn staan. En nadat we in Duitsland ook al talloze wegwerkzaamheden in slakkengang hebben zien passeren, besluiten we zonder twijfel voor de alternatieve route te gaan. Beste besluit van de dag! We buigen af richting Klagenfurt en werpen een verlekkerde blik op de kraakheldere Wörthersee aan onze rechterhand – nog even geduld! We verlaten de snelweg bij Poggersdorf en wat volgt is een voorproefje van wat ons de komende tijd te wachten staat: rust, prachtige natuur en vredige dorpjes. In plaats van via een drukke toltunnel rijden we over prachtige, bijna lege landweggetjes onze bestemming tegemoet. De vakantie is begonnen!

In Jezersko is rust de baas

In Jezersko is rust de baas

Het is logisch dat de Alpen ook in de zomer een populaire vakantiebestemming zijn. De bergen voegen – letterlijk – een extra dimensie toe aan het toch al zo mooie landschap. Prachtige wandelingen of klimtochten, indrukwekkende watervallen en een plattelandsleven dat ons stadsmensen de gewenste onthaasting biedt. Nadeel is dat het daardoor soms net iets té druk kan zijn op de topplekken in Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Zwitserland. En dus kozen we voor Slovenië. Klinkt misschien wat verder weg maar in de praktijk valt dat mee. Het noordwesten van dat land is gezegend met een flinke dot bergen. De hoogste en bekendste is de Triglav, de koning van de Julische Alpen. Dit gebied ligt tegen Italië aan en is met name bekend vanwege de Soça, de prachtige, wilde rivier die haar bron heeft in dat deel van de Alpen. Ontzettend mooi, maar ook best druk. Om ook die trekpleister te mijden trokken wij nog oostelijker, naar de Kamnische Alpen (of Steiner Alpen). Een soort bonus-Alpen, zou je kunnen zeggen.

In het Oostenrijkse Bad Vellach begint de echte klim. Via een stuk of tien haarspeldbochten rijden we naar zo’n 1200 meter hoogte waar we in pittoreske setting de grens passeren. Bij het binnenrijden van Slovenië verandert er niets en toch alles. Zoals we het later die week zouden beschrijven: Slovenië is de houtje-touwtje variant van het (strak georganiseerde) Oostenrijk – lees dat als een compliment. Het voelt als even terug in de tijd gaan, weg van de wereld waarin snel en perfect de maatstaf zijn. Slechts een paar bochten na het passeren van de grens rijden we Jezersko binnen, onze verblijfsplaats voor de komende week. Wat een rust! Een winkel, een tankstation, een terras en een paar pensions en campings, that’s it. En oja: véél natuur.

Zandbak with a view

Zandbak with a view

Apotheek

Jezersko staat onder scherp toezicht van de Grintovec, de reus van 2600 meter aan de oostkant van het dorp. Deze berg wordt geflankeerd door een paar minder grote jongens en ook aan de westkant van het dorp ligt een bergkam. Oftewel: een geweldige uitvalsbasis voor wandelingen van alle niveaus. Er zijn meerdere wandelingen naar berghutten op ongeveer 1700 meter (goed te doen als dagtocht vanuit het dorp) maar ook kortere en eenvoudige wandelingen. Wij klommen onder andere naar de Ankova waterval. Steil maar kort (30-45 minuten vanuit het dorp) en dus ook met onze zoon van 5 goed te doen.

De start van deze wandeling is bij een bijzondere mineraalwaterbron. Het waterpunt valt nauwelijks op maar is de trots van het dorp. Volgens de locals heeft het water uit de bron een geneeskrachtige werking. Op Google Maps staat het tappunt zelfs omschreven als ‘apotheek’. We nemen de proef op de som. Door het zeer hoge magnesiumgehalte smaakt het bijzonder maar niet slecht; het zit een beetje tussen plat en bruisend in. Ik sta niet te trappelen om er meteen een liter van te atten maar terwijl wij rustig proeven rijden de locals af en aan met tientallen flessen en jerrycans die ze afvullen met het magische water. Zou het echt geneeskrachtig zijn? Laat ik het zo zeggen: wij werden er in ieder geval niet ziek van…

Om (een variant op) een citaat van Ilja Leonard Pfeijffer te gebruiken: ‘het dorp Jezersko is perfect, niet omdat het een perfect dorp is, maar juist daarom’. Zo ook het bergmeer Plansarsko aan de rand van het dorp. Er zijn talloze soortgelijke meertjes in de Alpen en een deel daarvan is vast nog veel mooier. Ook voor het restaurant aan het meer geldt dat er vast betere zaken te vinden zijn. En tóch, het gehele plaatje klopt gewoon. De sfeer die er hangt, het ontbreken van massa’s toeristen (het terras zit meestal vol met Slovenen), de bergen op de achtergrond… Laat ons  nog maar een maand in Slovenië blijven.

bergmeer Plansarsko

bergmeer Plansarsko

Glamperen bij de boer

Helaas, een maand werd het niet. Precies een week bleven we in deze authentieke pracht, veel te kort. We hadden wel het geluk te verblijven op misschien wel de allerbeste plek van Jezersko: de vallei van Bio Makek. Een parel van een plekje met waarschijnlijk het best denkbare zicht op de Grintovec. Makek is het landgoed van een boer dat dienst doet als kleinschalige vakantie accommodatie. Een pension met enkele kamers en een verderop gelegen veld met zeven safaritenten. De setting is onbetaalbaar en door de kleinschaligheid blijft de magie in leven. Makek is precies klein genoeg om je bijna alleen in de natuur te voelen (en nooit te hoeven wachten bij de wc of de prachtige douches) en net groot genoeg om ook met kleine kinderen een relaxte vakantie te hebben.

Safaritenten bij Bio Makek

Safaritenten bij Bio Makek

Makek wordt gerund door een familie die duidelijk geen opleiding toerisme heeft gevolgd – lees ook dat als compliment. Ze bieden hun land aan mensen aan die op een prachtige plek willen verblijven en bieden voor wie wil ’s avonds een eenvoudige maar prima maaltijd aan, meer is het niet. Ook de safaritenten die je huurt zijn niet de meest gelikte die we ooit gezien hebben. Toch betaal je flink om hier in het hoogseizoen te kunnen verblijven. De combinatie van uitzicht, omgeving en kleinschaligheid maken Makek het toch waard om er flink voor te betalen. Mocht je toch iets goedkopers zoeken of graag je eigen tent of caravan neer willen zetten, dan zijn Camp Jezersko en Senkova prima opties.

Voor het geval het nog niet duidelijk is: Jezersko is wat mij betreft een ideale bestemming voor wie in het hoogseizoen rust en prachtige natuur zoekt zonder daar ultramoderne kabelbanen of hippe restaurants bij te verwachten. Voor wie perfectie kan zien in het eenvoudige, het ondoordachte. En voor wie van magisch water houdt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *