De Diamond Circle: hoogtepunten in Noord-IJsland

Eén van de trips die je zeker onderneemt als je naar IJsland gaat is die naar de Golden Circle, niet heel ver van Reykjavík in het zuidwesten. Maar wist je dat ze in het noorden van IJsland hun eigen variant hierop hebben? Da’s dus de zogenaamde Diamond Circle. Deze route van zo’n 250 kilometer voert je langs 5 ‘diamantjes’. Reisman Tinus ging ze allemaal af.  

Beter goed gejat dan slecht verzonnen

De naam ‘Golden Circle’ heeft zich al uiterst succesvol getoond. Natuurlijk is die zogenaamde cirkel op zichzelf geen bezienswaardigheid. Dat zijn de highlights die deel uitmaken van deze toeristische route en tot de meest bezochte plekken van IJsland behoren. De term is ongetwijfeld het werk van enkele pientere marketeers. Niks mis mee overigens, zo’n stukje destination marketing.

“Dat kunnen wij ook,” moeten ze in het noorden gedacht hebben. Daar wilden ze maar al te graag een groter graantje meepikken van de alsmaar groeiende toeristenstroom in het zuiden. En waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Zo zag in 2020 de Diamond Circle officieel het levenslicht. Vijf indrukwekkende bezienswaardigheden, die je vóór de introductie van deze route natuurlijk ook al kon bezoeken, werden zo onder dezelfde noemer aan elkaar geknoopt.

Diamond Circle stop 1: Mývatn

Middenin de kale, onwerkelijke hooglanden die nog het meest weg hebben van een maanlandschap, stuit je opeens op een soort kleurrijke omgeving. Dat is de wondere wereld van Mývatn. Opvallend veel (toeristische) activiteit vind je rondom het gelijknamige meer. In deze oase tref je opvallend veel begroeiing aan en kleurt het derhalve opeens groen. Vogelaars kunnen hier hun lol op.

Mývatn

Maar Mývatn is veel meer dan het meer alleen. In het gebied val je van de ene vulkanische verbazing in de andere. Zo wordt een eindje verderop oostwaarts je aandacht getrokken door stoom dat her en der uit de grond opstijgt en zwavellucht die je neus binnendringt. Je bent in het vulkanisch gebied van Námaskarð aanbeland. Direct na een bergpas vormt een parkeerplaats aan de rondweg de toegang tot de kleurige warmwaterbronnen van Hverir. Nou ja water, vooral modder en zwavel. De vraag is wel hoe lang je het hier uithoudt. Die lucht…niet te harden!

Een eindje verderop leidt een weggetje naar Krafla, dat nog altijd vulkanisch zeer actief is. Het turquoise en smaragdgroene water in de krater Víti en het landschap van Leirhnjúkur hebben iets magisch.

Dichterbij het meer van Mývatn wacht nog een aantal merkwaardige vulkanische uitspattingen op je. Dimmuborgir is een ‘bos’ van zwarte rotspilaren van lava. Als je hier tussendoor loopt, krijg je soms het gevoel dat je je in een fort begeeft. Vlakbij kan je ook nog afdalen in Grjótagjá, een ondergrondse grot die gevoed wordt met stomend warm water. Bijzondere ervaring. Vooral populair onder Game of Thrones fans!

Dimmuborgir

Beetje overdonderd door al dit vulkanisme?  Dan kan je nog even lekker ontspannen in de Mývatn Nature Baths, een wat minder massale en iets goedkopere variant van de Blue Lagoon.

Badderen in Mývatn Nature Baths in de Diamond Circle

Badderen in Mývatn Nature Baths

Diamond Circle stop 2: Goðafoss

Tussen Akureyri, de hoofdstad van het noorden, en Mývatn dondert direct aan de rondweg de Goðafoss waterval naar beneden. Zowel de hoogte (12m) als de breedte (30m) doen je niet direct steil achterover slaan. Toch is de hoeveelheid water van de Skjálfandafljótrivier die hier neerklatert erg indrukwekkend. Aan beide kanten van de rivier lopen wandelpaden, dus neem de tijd om hem uit alle hoeken en standen vast te leggen.

Goðafoss in de Diamond Circle

Goðafoss

In tegenstelling tot veel andere bezienswaardigheden, kan je bij deze ‘Waterval van de Goden’ wel terecht voor een hapje, drankje, souveniertje en zelfs outdoorkleding. Prima plek dus ook voor een pitstop.

Diamond Circle stop 3: Húsavík

IJslands oudste nederzetting, gelegen aan de Skjálfandibaai, is nu een voor Noord-IJslandse begrippen -zeker ‘s zomers- best levendig plaatsje. En bovendien de grootste in de wijde omtrek. Voor een belangrijk deel is dat te danken aan de eretitel ‘Walvishoofdstad van IJsland’. Dus als je walvissen wilt spotten: Húsavík is the place to be! Ben je na alle overweldigende natuur toe aan een stukje cultuur, dan kan je hier bijvoorbeeld naar het goed aangeschreven walvismuseum, gevestigd in een slachthuis voor schapen. Het mooie, ruim 100 jaar oude houten kerkje is ook zeker een fotootje waard.

Genoeg te doen in walvishotspot Húsavík in de Diamond Circle

Genoeg te doen in walvishotspot Húsavík

Diamond Circle stop 4: Ásbyrgi

Dit is toch wel heel vreemd en uniek. Een kloof met loodrechte rotswanden van soms meer dan 100 meter hoog en middenin die kloof een rotseiland genaamd Eyjan dat evenzo loodrecht de lucht in gaat. Samen vormen die een haast perfect hoefijzer. En dan de omvang van de kloof: 3,5 km lang en 1 km breed! Met recht een natuurwonder. De kracht die dit gecreeërd heeft, dat moet buitenaards geweest zijn. Ik kan dit je nu proberen te gaan uitleggen, maar dit geologisch-technisch verhaal gaat mezelf al ver boven m’n petje, laat staan dat ik het jou fatsoenlijk kan verhelderen. Schijnbaar iets met een glaciale overstroming en een vulkaanuitbarsting.

Ásbyrgi vanaf Eyjan in de Diamond Circle

Ásbyrgi vanaf Eyjan

Vanaf de punt van rotseiland Eyjan krijg je een goede indruk van de omvang van Ásbyrgi; echt bizar. Helemaal aan het einde van de kloof ligt Botnstjörn, een meertje in een klein bos en tegen de rotswand aangeplakt. Een uitkijkpunt biedt je hier ook een prachtige blik in de kloof én op Eyjan.

Diamond Circle stop 5: Dettifoss

We sluiten de ronde af met een knaller. Dettifoss is de grootste waterval van IJsland en bovendien de krachtigste van Europa. Een hoogte van 45 meter en een breedte van 100 meter zorgen voor een debiet (jaja, even terug naar de aardrijkskundelessen) van 500 m³/s. En geloof me, dat gaat enorm tekeer. Zowel vanaf de oost- als westoever kan je dit natuurgeweld bezichtigen. Haast absurd dat je aan de oostkant pal tot aan de rand kan komen, zonder enige vorm van afrastering. Aan de westzijde hebben ze wel wat veiligheidsvoorzieningen aangebracht. Hier is het dan weer vrij waarschijnlijk dat jij en je cameralens een regendouche krijgen. De bruine kleur van het water verraadt dat de Jökulsá á Fjöllum gletsjerrivier zand, gruis en alles wat op haar pad verschijnt meesleurt. 

Zowel stroomop- als stroomafwaarts liggen er nog 2 watervallen in de buurt. Iets verder naar het zuiden en landinwaarts stroomt de 10 meter hoge Selfoss naar beneden. En ten noorden van Dettifoss raast het water door de kloof 27 meter naar beneden van de Hafragilsfoss.

Bonusstop: Vesturdalur

Ásbyrgi en Dettifoss liggen allebei in Jökulsárgljúfur (succes met uitspreken), het noordelijk deel van Vatnajökull National Park. Zo ook Vesturdalur (‘Westvallei’). Als je tijd over hebt, trek er dan te voet op uit naar Rauðholar (‘Rode Heuvel’). Inderdaad, een roodgekleurde heuvel die lekker contrasteert met de grotendeels zwarte omgeving. Onderweg ernaartoe passeer je de tongbreker Hljóðaklettar (‘Echorotsen’). Een verzameling restanten van vulkaankegels in de meest curieuze vormen. Kirkjan, een grot opgebouwd uit basaltpilaren in de vorm van een golf, doet hier ook je wenkbrauwen fronsen. 

Rauðholar

Als je vanaf de parkeerplaats de andere kant, stroomopwaarts loopt, bereik je al snel Karl og Kerlin. Volgens de overlevering zijn dit 2 ongelukkige trollen die aan de waterrand van de Jökulsá á Fjöllum zijn versteend.

Versteende trollen Karl & Kerlin

Een stukje noordelijker wacht nog een mooie wandeling op je. Door weelderige vegetatie hike je naar de Hólmárfossar waterval die in de Jökulsá á Fjöllum uitmondt. 

Hólmárfossar

De Diamond Circle: (ruwe) diamanten in Noord-IJsland

Is het terecht dat de bezienswaardigheden van de Diamond Circle door deze marketingtruc meer aandacht krijgen? Absoluut! Ze zijn alle minstens zo imponerend als die van de immens populaire Golden Circle in het zuiden van IJsland. En misschien nog wel mooier zelfs. Diamanten zijn tenslotte ook meer waard dan goud. Ze verdienen het dus om bezocht te worden. Hopelijk alleen niet zo veel als die van de zuidelijke broer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *