Hiken langs de Rio Matarraña

Hiken in Spanje: Rio Matarraña

Bij hiken in Spanje denk je misschien in eerste instantie aan de Pyreneeën of wellicht aan de Picos d’Europa, maar zeker niet aan de Rio Matarraña. Wanneer je aan de Costa Dorada verblijft dan is de kans groot dat je niet primair naar Spanje bent gekomen om te hiken. De goudgele stranden van Salou (Reisman Hugo heeft beschreven waarom dat ook nog leuk is als je 30+ bent) en Cambrils en de bijbehorende ontspanning staan bij velen bovenaan de lijst. Wil je wél een keertje hiken tijdens je strandvakantie in Spanje, dan vind je op zo’n anderhalf uur rijden van Salou (net over de grens in Aragon) een schitterende wandeling. Niet al te moeilijk, geschikt voor families, niet druk en extreem mooi: de Rio Matarraña in El Parrizal de Beceite.

Beceite bij de Rio Matarraña

Het slaperige en kleine Beceite

Historisch Beceite

Beceite is een slaperig, historisch stadje dat met El Parrizal de Beceite z’n grootste publiekstrekker heeft. Beceite zelf is vrij weinig aan, je moet hier echt voor de hike bij de Rio Matarraña naartoe. Net buiten het stadje ligt een soort van controlepunt met parkeerplaats (gratis) waar je eventueel kan parkeren om de wandeling te starten. Wij raden je echter aan om over de smalle weg nog even 2,5 kilometer verder te rijden. Dat kost je een paar euro om te parkeren, maar je bespaart jezelf zo’n 40 minuten wandelen langs het minst interessante deel van de route. 

Start van de wandeling langs de Rio Matarraña

Oude rotstekeningen

Oude rotstekeningen

Rotstekeningen bij Rio Matarraña

De wandeling langs de Rio Matarraña is zo’n elf kilometer lang. Aangezien je door een kloof wandelt loop je ook dezelfde route weer terug. De wandeling is absoluut niet moeilijk, nooit heel steil (je loopt telkens langs de rivier) en daardoor zeer geschikt voor families. De eerste 800 meter gaan nog over een onverharde weg. Hier vind je de ‘Fenellosa’, rotstekeningen uit vervlogen tijden waar ze in Beceite gek genoeg totaal niet mee te koop lopen. Andere bestemmingen weten dit soort duizenden jaren oude tekeningen op de rotsen commercieel volledig uit te melken, maar dat lijkt ze hier vrij weinig te interesseren. 

Mooi wandelen bij de Rio Matarraña

Lastig is de wandeling nooit. Wel mooi en gevarieerd.

Groen water in de Rio Matarraña

Groen water

Hiken langs de Rio Matarraña

Soms moet je íets meer je best doen

Showtime in El Parrizal!

Na 800 meter wordt de kloof smaller en het wandelpad versmalt mee. Je loopt nu de ‘Estrechos’ in, het smalste deel van de kloof bij de Rio Matarraña. Een behoorlijk deel van de route loop je over de planken die over het water zijn aangelegd. Om je heen knallen de rotswanden enkele honderden meters omhoog en de kloof wordt smaller en smaller. Door de inval van het licht kleurt het water van helder, naar groen en blauw. Het is niet moeilijk om de bewoners van de rivier te spotten. Wij zagen zelfs een slang! De Rio Matarraña krijgt vooral in de lente en herfst veel regen. Het waterpeil is in die seizoenen over het algemeen wat hoger. Doe je deze wandeling dus in de zomer dan is de kans groot dat je voeten droog blijven, in tegenstelling tot de lente en de herfst. 

Hiken langs de Rio Matarraña

Langs grotten en steile wanden

Hiken langs de Rio Matarraña

Geweldige wandeling voor de kids!

Zwemmen verboden

De Rio Matarraña in El Parrizal de Beceite is een absolute verademing. Het is hiken in Spanje op een plek die voor veel Nederlanders onbekend is! Wij deden zo’n drie uur over de wandeling, maar deden dan ook rustig aan. Klein nadeel: het water ziet er bijzonder aantrekkelijk uit, maar zwemmen is helaas verboden. Met anderhalf uur rijden ben je van de drukke stranden van de Costa Dorada in een compleet andere (en veel rustigere) wereld. Als je overigens van rust houdt, dan is de Mas de Mingall in het binnenland van L’Amettla del Mar (uurtje rijden) een aanrader.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *