L’Oceanografic

8 redenen waarom Valencia met kinderen geweldig is! 

Valencia is een heerlijke bestemming voor een citytrip in Spanje. Veel minder toeristisch dan Barcelona (maar goed, dat is het al snel natuurlijk) en veel compacter dan Madrid. Valencia is daarmee een ideale stad om met kinderen te ontdekken. In de bruisende sinaasappelstad vind je gezellige tapasrestaurants, mooie parken, kunst en cultuur en ook nog een schitterend zandstrand op fietsafstand van het centrum. En oh ja, ook nog eens voldoende activiteiten die ook voor de kinderen leuk zijn! Reisman Arjen de G. zou zo terug gaan naar deze compacte stad aan zee! 

1. Fietsen door de stad

Laten we beginnen met de activiteit die alle andere activiteiten overbodig maakt. Valencia is ideaal om per fiets te verkennen. Het is grotendeels vlak, er liggen veel vrije fietspaden en auto’s houden duidelijk rekening met het feit dat je ook gebruik maakt van de weg. Ook lekker voor de kids, die natuurlijk zelf willen fietsen. Wij huurden fietsen bij Verrassend Valencia (jazeker, daar spreken ze dus Nederlands), waar je eventueel ook een fietstour kunt boeken en zelfs een elektrische bakfiets kunt huren. Een normale fiets kost je € 12,50 voor 8 uur. 

Fietsen door Valencia

Ook zonder fietspad prima te doen!

2. Jardín del Turia

Het ligt voor de hand om als eerste naar de longen van de stad te fietsen: de Jardín del Turia. Het park (een oude rivierbedding) is op een bijzondere manier tot stand gekomen. Nadat de rivier in 1957 voor nogal wat ellende had gezorgd werd besloten om de rivier om te leggen. Gegeven de perfecte locatie was het een mooie plek voor een weg, spoorlijn of hoogbouw, maar uiteindelijk besloot men om er een park aan te leggen. Dat heeft Valencia geen windeieren gelegd, want het is (los van de historische binnenstad) inmiddels dé trekpleister van de stad. Het park is zo’n negen kilometer lang en biedt ruimte aan vele activiteiten, sportterreinen, speeltuinen, normale tuinen, botanische tuinen en heel veel musea. Maar dus ook heel veel fietspaden, waardoor het park dus tevens als een groene aorta op het gebied van mobiliteit functioneert.

Fietsen met kinderen door Valencia

Heerlijk fietsen door de Jardín del Turia

3. Parque Gulliver

Misschien wel de beroemdste speeltuin in de Jardín del Turia (en daarmee meteen van heel Valencia) is Parque Gulliver. De reus Gulliver (uit Gulliver’s Travels, je weet wel, die parodie op de reisverhalen – oh, wat voor een inspiratie had auteur Jonathan Swift in dit ‘influencer-tijdperk’ wel niet moeten hebben…) ligt op de grond en is gevangen genomen door de lilliputters. Op zijn lichaam vind je glijbanen en de kids kunnen op het 70 meter lichaam heerlijk spelen. Tip: ga vroeg in de ochtend. Niet dat het ‘s middags te druk is bij deze gratis speeltuin, maar Ome Gulliver warmt in de Spaanse zon net even wat teveel op waardoor je kleine prins of prinses er snel klaar mee is. Wil je Gulliver echt in volle glorie aanschouwen, dan kun je het beste even op Google Maps kijken. 

Parque Gulliver in Valencia

Lekker spelen in Parque Gulliver

4. Ciutat de les Arts i les Ciències 

Er is in de Jardín del Turia nog meer te doen, maar het voor velen absolute hoogtepunt bevindt zich aan de zuidkant van het park en luistert naar de naam: ‘Ciutat de les Arts i les Ciències’ ofwel de ‘Stad van Kunsten en Wetenschappen’. Dit ‘highly grammable’ complex (zoals ik meermaals om me heen heb gehoord) laat je denken dat Valencia toch wel heel graag zou zien dat de volgende Star Wars film hier wordt opgenomen. Het moet gezegd, het complex is een plaatje, de architectuur is fantastisch en zelfs de kinderen zijn onder de indruk. 

Ciutat de les Arts i les Ciències

Best grammable allemaal toch?

Wetenschapsmuseum in Valencia

Wetenschapsmuseum in Valencia: goed voor twee uur fun

Het bestaat uit 6 gebouwen (waaronder een IMAX bioscoop en de opera), maar de kids vinden het wetenschapsmuseum geweldig. Op het heetst van de dag is een bezoek ideaal. Je bent rustig een paar uur zoet in dit museum dat een kruising is tussen Nemo in Amsterdam en het Museon in Den Haag. Als je echt van je geld af wilt dan kun je daarnaast nog gaan suppen of kanoën in een van de vijvers. Misschien leuk in combinatie met die elektrische bakfiets!

Lekker suppen in Valencia

Beetje tourist trap, maar goed, alles voor de foto!

5. L’Oceanografic 

Nog even een aparte vermelding voor L’Oceanografic, dat dus ook onderdeel uitmaakt van de Ciutat de les Arts i les Ciències. Dit is het grootste aquarium van Europa met zo ongeveer wel ieder dier dat in zee leeft. Zo’n 500 soorten zeedieren noemen deze plek ‘thuis’. Hoewel L’Oceanografic veel doet aan ecologische conservatie, voelt met name de dolfijnenshow als iets dat eigenlijk niet meer in deze tijd thuis hoort.  

L’Oceanografic

De prachtige architectuur van L’Oceanografic

6. Het strand

Van de L’Oceanografic is het maar een minuut of tien fietsen naar de goudgele zandstranden van Valencia. Boulevard om een beetje te flaneren, de zee waar de kids even lekker kunnen afkoelen en een koud biertje voor de ouders om even stoom af te blazen. Het strand is een ideale plek om je langzaam maar zeker voor te gaan bereiden op de avond. Dat is het eigenlijk in iedere stad wel, maar hier in Valencia helemaal. 

Het strand van Valencia

Valencia strand: niets mis mee

7. ‘s Avonds in Valencia

Valencia komt (zoals zoveel Spaanse steden) natuurlijk ‘s avonds pas echt tot leven. Zorg er dus maar voor dat de kids in een ander ritme komen en het ‘s avonds wat langer volhouden. Na tien uur ‘s avonds wordt het pas écht gezellig. De temperatuur wordt aangenamer, iedereen eet op straat en vrijwel ieder restaurant en bar krijgt een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Wij zijn de wijken van La Gran Via en Russafa ingedoken. Fantastische tapas, gezellige mensen en een goede balans tussen toerisme en locals!

Op pad in Gran Via

Op pad in Gran Via

8. Historische binnenstad

Door de Jardín del Turia met al z’n attracties zou je bijna vergeten dat Valencia ook gewoon een prachtige historische binnenstad heeft. De oude stadspoorten die je kunt beklimmen (gratis op zondag), het lokale stadhuisplein (Plaza Ayuntamiento) waar de lokale voetbalclub het liefst net zo vaak had gestaan als de trots van Rotterdam, vele markthallen, de Iglesia de los Santos Juanes en de Plaza de la Virgin. Op die laatste plek komt alles samen. Fontein, basiliek, marmer, terrassen en restaurants. Hoewel je voor die laatste twee het beste even wat verder kunt lopen. Dan zit je namelijk tussen de locals met een tafel voor tapas voor een euro of twintig. Ga zelf maar lekker ontdekken. Daar heb je dit artikel niet voor nodig. 

Oude binnenstad van Valencia

Het Stadhuisplein, maar dan Spaans

De oude binnenstad van Valencia

De oude binnenstad van Valencia

Valencia met kids doen? Jazeker!

Valencia is een ideale citytrip om met kinderen te ondernemen. Haal een Valencia Family Card waarmee het openbaar vervoer en toegang tot vele musea gratis is, huur een fiets (dat kan dus bij Verrassend Valencia, maar er zijn nog vele andere aanbieders). Wij waren er twee dagen, da’s genoeg, maar in dit geval geldt: meer is beter! Aanradertje dus, dat Valencia!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *