Veelzijdige fietstocht door Twente en de Achterhoek
Zeg je Twente, dan beginnen de harten van Reisman Arjen van U. en Reisman Tinus al gauw sneller te kloppen. Het noordoosten van hun geboortestreek in het verre oosten van ons land geniet de absolute voorkeur van laatstgenoemde. Maar ook Landgoed Twickel onder de rook van Hengelo is prachtig. De zuidoosthoek van Twente was daarentegen nog grotendeels onontgonnen gebied voor Reisman Tinus. Dat schreeuwde om een verkenningstocht. Het werd een fietstocht. En niet voor niets!
De fietstocht als ideale verkenningstocht
Dé ideale manier om eropuit te trekken is met je fiets. Je ziet aanmerkelijk meer van de omgeving dan wanneer je vanuit je auto vluchtig uit het raam zit te turen en je komt op plekken die voor auto’s überhaupt niet toegankelijk zijn. Ten opzichte van wandelen is je actieradius simpelweg een stuk groter. Dus wat doe je als je slechts een dag de tijd hebt? Juist ja. Klim op je stalen ros en trappen maar!
Fietstocht door Zuidoost-Twente
Zuidoost-Twente dus. Ideaal start- en eindpunt is Haaksbergen. Dit best grote dorp in de gelijknamige gemeente ligt ten zuidoosten van Enschede en Hengelo. Een aardig dorp, maar zonder al teveel bezienswaardigheden eerlijk gezegd. De grootste attractie is het stationsgebouw van de oude buurtspoorweg dat thans deel uitmaakt van een museum. Maar we komen hier om te fietsen. En dat kan prima! Voor je er erg in hebt, ben je buitenaf en fiets je over het platteland, door bossen, veen- en heidegebied en langs riviertjes en beekjes. Dat is Zuidoost-Twente. Ohja, en ook een beetje Achterhoek.
Buurserzand
Vanuit het centrum van Hoksebarge begeef je je al na een paar minuten op het heerlijke Twentse platteland. Niet veel later bereik je het natuurgebied Buurserzand. Een ietwat misleidende naam. Je vindt hier immers vennetjes, heidevelden, bos en een aantal akkers. En vooruit, een paar stuifzandheuveltjes. Toch nog enige logica.
Los Hoes De Bommelas
Vrij snel nadat je het Buurserzand bent binnen gefietst, stuit je op een typisch Twents tafereeltje. Achter een houten hek ligt een oude boerderij, Los Hoes De Bommelas, gebouwd in 1840. De waterput ervoor maakt het plaatje compleet. Een los hoes is een traditionele boerderij waarin de woonruimte en de stal één en dezelfde ruimte zijn. Oftewel, de boer en zijn gezin leven in dezelfde ruimte samen met hun veestapel. Tegenwoordig is deze woonvorm een zeldzaamheid, dat zal je niet verbazen. Het klinkt misschien schattig, ‘s avonds voor het slapen gaan kroelen met de koetjes, maar dat roept toch ook wel wat praktische en hygiënische bezwaren op.
Buursermeertje
Je vervolgt je fietstocht en steekt een groot heideveld over. Vlak daarna nodigt een aantal picknickbankjes bij het idyllische Buursermeertje uit voor een volgende (pit)stop. ‘Meertje’ is misschien wat teveel eer voor dit ven, zeker ‘s zomers. Je kan er in ieder geval wel even lekker pootjebaden. Het Buursermeertje oogt weliswaar natuurlijk, dit is echter slechts schijn. In opdracht van textielbaron Van Heek is dit ven begin 20ste eeuw uitgegraven.
Haaksbergerveen
Nadat je de Buurserbeek bent overgestoken, fiets je weldra het Haaksbergerveen binnen. Het landschap van dit hoogveengebied vertoont vele gelijkenissen met het Buurserzand. Wederom wisselen bos, heide en grasland elkaar af. En vennetjes mogen in een veenlandschap niet ontbreken uiteraard. Met een beetje geluk tref je nog een herder met z’n schaapskudde.
- Haaksbergerveen
- Herder+hond zien dat ’t goed is
Via een oude smokkelroute, het Kommiezenpad, steek je de grens over naar Duitsland. Dan volgt een relatief saai stuk over een breed pad, immer gerade aus.
Lunchpauze tijdens je fietstocht
Je keert weer terug in Nederland bij het grensgehuchtje Oldenkott (Oldenkotte in het Nederlands). Een prima plek voor een lunchpauze. Zowel aan de Duitse als Nederlandse kant van de grens kan je even op een terras neerploffen. Wij kozen voor de Nederlandse kant. “Heb je ook een menukaart?”, vroeg ik toen de ober aan ons tafeltje stond? “Neuh, heb zo geen kaart, maar ik maak wel wat”, was zijn antwoord in keurig ABN dat desondanks toch zijn Oost-Nederlandse afkomst verried. Geniaal! En inderdaad, hij kweet zich uitstekend van zijn taak: de uitsmijter was prima te doen!
De Achterhoek
Eenmaal weer op de fiets rijd je Gelderland, en om iets preciezer te zijn, de Achterhoek binnen. Als geboren trotse Tukker ligt dat toch een beetje gevoelig. Immers, tussen Twente en de Achterhoek heerst een gezonde portie rivaliteit. Anyway, een stukje van deze regio meepikken is absoluut de moeite waard. Al gauw fiets je over een smal pad parallel aan het riviertje de Berkel. Weer iets verder vraagt een voetgangerspontje om een korte stop. Hoe leuk: trek jezelf naar de overkant van de Berkel en weer terug! Met enigszins lamme armen stap je weer op je fiets.
- Welkom in de Achterhoek!
- Voetgangerspontje over de Berkel
Rekken
Het smalle fietspad eindigt in het afgelegen dorpje Rekken. De Piepermolen uit 1796 trekt hier de aandacht. Zeker als deze omgeven wordt door de kleurenpracht van een veelheid aan verschillende dahlia’s. Prachtig! Ook leuk: schuin tegenover de molen vind je café annex buurtwinkeltje Kerkemeijer. Hier lijkt de tijd al decennia lang te hebben stilgestaan.
- Piepermolen met dahlia’s in Rekken
- Café en buurtwinkel Kerkemeijer
Watermolens
De fietstocht voert verder over wat bredere boerenachterafweggetjes, afgewisseld met een smaller pad langs de Ramsbeek. Na een paar kilometer bereik je de rand van het dorp Eibergen. Vlak nadat je nogmaals de Berkel bent gepasseerd, bereik je de Mallumse Molen, een eeuwenoude watermolen. Op het terras van Het Muldershuis ertegenover is het met een speciaalbiertje aan het water prima toeven.
Grotendeels door bos fiets je weer door. Je verlaat de Achterhoek en daarmee ook Gelderland en bent weer terug in het Twentse land in de provincie Overijssel. Niet ver voor Haaksbergen tref je nog zo’n stukje cultuurgeschiedenis: de Oostendorper Watermolen. Ook dit exemplaar vraagt om een fotostop, al dan niet voorzien van een hapje en drankje. Na nog een paar kilometer trappen ben je weer terug in Haaksbergen, daar waar je begon.
Heerlijke fietstocht!
Inderdaad, een heerlijke fietstocht. Ook de zuidoosthoek van Twente en het aangrenzende deel van de Achterhoek lenen zich perfect voor een mooie dagtocht. Tot aan Rekken fiets je grotendeels over smalle paden en heb je dus ook geen last van autoverkeer. Tussen Rekken en Haaksbergen rijd je iets meer afwisselend over verkeersluwe weggetjes en bospaden, ook helemaal prima. De route bedraagt ruim 50 kilometer en onderweg zijn er voldoende horecapunten. Die hongerklop moet je dus voor kunnen blijven. De hele tocht vind je hier. Kom je van ver en zoek je een plek om te overnachten? Wij verbleven bij Bed & Breakfast Blankenburg, een fijne plek pal tegen het gezellige dorpshart van Haaksbergen aan.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!