De betoverende leegte van Namibië

Leegte…hoe kan leegte nou betoverend zijn? Ga naar Namibië en je ontdekt het. Dit indrukwekkende land in zuidelijk Afrika is bijna 20 keer zo groot als Nederland, maar heeft slechts zo’n 2,5 miljoen inwoners. Met ongeveer 3 inwoners per vierkante kilometer is Namibië na Mongolië zelfs het dunstbevolkte land ter wereld.

Reisman Tinus heeft 2 keer rondgereisd door dit indrukwekkende land en legt in deze blog uit waarom hij er zo’n zwak voor heeft. En vooruit, een paar highlights mogen ook niet ontbreken; je krijgt er 7!

‘Is ‘t nog ver?’

‘Is ‘t nog ver naar onze volgende overnachtingsplek?’ vroeg ik na ruim een uur geen woord gezegd te hebben.

‘Neuh, valt wel mee. We schieten lekker op,’ antwoordde mijn vriendin na op de wegenkaart gekeken te hebben. ‘Voorlopig nog deze gravel road blijven volgen. Dan bij de eerstvolgende afslag over een kleine 200 kilometer rechtsaf en dan nog een kwartiertje tot onze lodge. Hee, daar komt een tegenligger aan in de verte! Denk je eraan dat je hier links moet rijden?’ waarschuwde ze me.

‘Goed dat je ‘t zegt,’ was mijn reactie. ‘Dat zou je op deze wegen bijna vergeten inderdaad.’ 

Reizen door Namibië

Deze dialoog illustreert onze reizen door Namibië perfect. Kilometers lange kaarsrechte wegen over imposante lege en droge vlaktes, soms van asfalt, vaak ook onverhard. En, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Kenia of Tanzania, waar je doorgaans aangewezen bent op een privé-chauffeur, kan je hier prima zelf rijden. Ideaal als je zelf de regie wilt voeren en wilt kunnen stoppen of afslaan (indien je daar überhaupt de gelegenheid voor krijgt) wanneer jij dat wil. En dat willen we. Wij laten ons niet graag (rond)rijden.

Immer gerade aus...

Immer gerade aus…

Bovendien hoef je wat kaartlezen betreft niet bang te zijn voor ruzie; zoveel wegen zijn er niet, dus wat kan er nou fout gaan? Nog één van onze ongeschreven vakantieregels trouwens: navigatie is taboe; lekker old school de wegenkaart op schoot. Aanrader is wel om een grote 4×4 te huren, zelfs als je maar met z’n tweeën bent; dat rijdt een stuk relaxter en comfortabeler over gravel roads dan een normale middenklasser. De kans op een poffertjespan als bodemplaat door opspringend gesteente is dan immers een stuk kleiner. En ik spreek uit ervaring.

Kenmerkend voor de immense schaal en leegte van Namibië is misschien wel het ‘plaatsje’ Solitaire aan de rand van de Namib-woestijn, beroemd om de heerlijke verse appeltaart die je er kan eten. Honderden kilometers van tevoren zie je Solitaire al langs de weg aangegeven staan. Dan moet het haast wel flink wat voorstellen zou je denken. Niet dus. Eigenlijk verraadde de naam al genoeg. Veel meer dan een benzinepomp, lodge, bakkerij en cafeetje, omgeven door roestige autowrakken is het niet. Maar wel de enige serieuze bebouwing in de wijde omtrek.

Solitaire: in the middle of nowhere

Solitaire: in the middle of nowhere

Reizen naar Namibië

Non-stop vluchten naar Windhoek, de hoofdstad, zijn relatief schaars. Aanvankelijk vloog alleen Air Namibia vanaf Frankfurt hier naartoe. Sinds de herfst van 2016 (net nadat wij terug waren helaas) heeft KLM deze bestemming ook in hun portfolio opgenomen. En tegenwoordig is het aantal airlines en luchthavens alweer iets uitgebreid. Een interessant alternatief is vliegen via Zuid-Afrika. Met het toenemen van de vliegopties zie je (niet geheel onverwacht, denk bijvoorbeeld ook aan IJsland) het land direct ook populairder worden. Vraag en aanbod…wie dicteert nou wie?

Overnachten in Namibië

De te overbruggen afstanden in Namibië zijn zoals gezegd groot. Houd dus ook rekening met de tijd als je van de ene naar de andere bestemming reist. Heel veel accommodaties tref je onderweg niet aan. Maar de lodges die er zijn liggen doorgaans prachtig en hebben een prima uitrustingsniveau. Waarschijnlijk zijn het tegelijkertijd ook de enige plekken in de wijde omtrek waar je kunt eten. Je kan als alternatief ook jeeps met daktent huren voor een echt safarigevoel.

Duitse invloeden

Het gros van de toeristen dat je in Namibië tegenkomt zal Duits zijn. Je komt ze ook echt overal tegen hè. In dit geval is dat niet zo verrassend. Van 1884 tot 1919 was het immers een kolonie van Duitsland. Daarna is het deel gaan uitmaken van Zuid-Afrika en pas sinds 1990 is het land onafhankelijk en heeft het z’n huidige naam. Duitse invloeden kom je dan ook nog steeds regelmatig tegen. Van Duitse plaatsnamen als Lüderitz, Helmeringhausen en Swakopmund (dat aan de riviermonding (‘Mund’) van de vrijwel altijd droge Swakop ligt), Duitse architectuur en straatnamen tot typisch Duitse gerechten.

Zo genoten we (na ‘s middags al een ‘typisch Namibische’ Schwarzwälder Kirschtorte bij Café Anton gehad te hebben) op een avond bij het Beiers ingerichte Swakopmund Brauhaus van Schweinebraten mit Rotkohl und Semmelknödeln en een goed glas bier (vanzelfsprekend gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot uit 1516). Als liefhebber van een goed stuk vlees en de Duitse keuken kon ik m’n lol hier wel op. Overigens is Namibië over het algemeen niet zo vegetariërvriendelijk; daarover zo meer.

7 highlights van Namibië: beloofd is beloofd

Na het bovenstaande wil je vast ook weten wat de must-sees zijn van Namibië. Oké dan, hier volgt een aantal plekken dat wij tijdens onze 2 vakanties bezocht hebben. Je kunt ze op deze kaart terugvinden.

1. Windhoek

Vrijwel elke vakantie in Namibië begint en/of eindigt in de hoofdstad, Windhoek. Je merkt het haast niet, maar de grootste stad van het land, met ruim 200.000 inwoners vergelijkbaar met Reisman-Heimat Tilburg, ligt op de Khomashoogvlakte op 1700 meter. Dat betekent dat het flink af kan koelen ‘s nachts. Behoudens enkele gebouwen in Duitse koloniale bouwstijl heeft Windhoek niet zoveel hoogtepunten. De grootste toeristische attractie is waarschijnlijk een restaurant: Joe’s Beerhouse. Deze rijkelijk versierde rietgedekte pub met biertuin is een ervaring op zich. En, niet onbelangrijk, de grote lappen (koedoe)vlees smaken verrukkelijk! 

2. Fish River Canyon

Dé highlight In het zuiden is de diepste kloof van Afrika en de op 2 na grootste kloof ter wereld: Fish River Canyon. Ruim 160 km lang en meer dan 500 m diep heeft de Fish River een soms wel 27 km brede kloof uitgesleten in het woestijnlandschap. Overweldigend!

3. Namibwoestijn

De Namibwoestijn, of specifieker het Namib-Naukluft Park, het grootste natuurgebied van Afrika, is de belangrijkste trekpleister. Boek zeker een excursie naar de Sossusvlei. Bij zonsopkomst kleuren de enorme zandduinen, tot bijna 400 m hoog en waarvan Duin 45 de bekendste is, prachtig rood. Bezoek dan zeker ook de surrealistische Dead Vlei. Dit is een door duinen omgeven witte kleivlakte met dode, zwartgeblakerde acaciabomen. 

Aan de westkant van de Namib aan de Atlantische Oceaan ligt Swakopmund. Vanaf hier kan je tal van activiteiten en excursies boeken. Aanrader is de Living Dunes Experience. Je verwacht eigenlijk totaal geen leven in de Namib, maar dat is er toch echt. In een 4×4 speur je met een ervaren gids naar de ‘little 5’: een witte spin, gekko, hagedis, adder en een kameleon.

4. Damaraland

Voor geo- en archeologische hoogtepunten is Damaraland the place to be. Twyfelfontein staat o.a. bekend om z’n rotstekeningen en Wave Rock. Een eind verderop bij de Ugab Terraces krijg je het gevoel dat je in de Monument Valley in Amerika bent. Hier doemt ook de imposante en toepasselijk genaamde rotsvinger Vingerklip op. Meer naar het zuiden vind je Spitzkoppe: 2 granieten bergen met daartussen tot bizarre vormen geërodeerde granietformaties. 

5. Cape Cross

Een totaal andere, want zeer intensieve, ervaring krijg je bij Cape Cross. Na een flinke rit langs de desolate Skeleton Coast bereik je Cape Cross Seal Reserve, thuisbasis van een paar honderdduizend (!) Kaapse pelsrobben die het daar gezellig met elkaar hebben. En dat zie, maar vooral hoor en ruik je! 

6. Etosha

Als je in Afrika bent, mag een safari natuurlijk niet ontbreken. Dé plek daarvoor in Namibië is Etosha National Park. Dit uitgestrekte natuurgebied dat ruim half zo groot is als Nederland beschikt over ruim 700 km aan wegen.

Drinkpauze in Etosha

Drinkpauze in Etosha

3 Dagen lang hebben wij dit enorme wildpark doorkruist en ons vergaapt aan vrijwel alle wilde dieren die je in Afrika verwacht. Eén van die dieren verdient toch wel speciale aandacht: de überschattige dikdik. Dit schuchtere beestje is één van de kleinste antilopensoorten ter wereld. Door z’n grote Bambi-ogen zou je ‘m graag mee in je koffer naar huis nemen (hetgeen nog zou passen ook!).

7. Caprivi

Tot slot, helemaal in het noordoosten ligt de door Angola en Botswana ingeklemde, 450 km lange en maximaal 30 km brede Caprivistrook. Ook hier kan je goed terecht om wilde dieren te spotten, bijvoorbeeld in Bwabwata National Park of Mudumu National Park. Vanuit de oostpunt van de Caprivistrook is het niet ver naar de Victoria Falls op de grens tussen Zambia en Zimbabwe, waar de Zambezi onder luid geraas naar beneden dondert. 

Verliefd op Namibië

Wij gaan graag op reis naar bijzondere bestemmingen, waarbij we de rust opzoeken en natuur op 1 staat. Namibië voldoet hier zeker aan en heeft onze harten gestolen. Het is dan ook niet de vraag of, maar wanneer we voor de derde keer naar dit magische land gaan! 

Reisman Tinus in de Namib woestijn

Reisman Tinus in de Namib woestijn

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *