Noord-Ierland’s Causeway Coastal Route: ga hiken!

Wat komt bij je op als je aan Noord-Ierland denkt? De murals in o.a. Belfast zullen hoog scoren. Maar waarschijnlijk nog bekender is de Causeway Coastal Route langs de adembenemende noordkust van het land. Hier vind je een aantal toeristische hoogtepunten op relatief korte afstand van elkaar. De meeste toeristen gaan deze hotspots af met de auto of per touringcar. Maar als je de tijd (en energie) hebt: ga dan te voet!

Van highlight naar highlight langs de Causeway Coast

Wij hebben de wandeltocht tussen 2 van de bekendste punten langs de Causeway Coastal Route gedaan: starten bij de touwbrug van Carrick-a-Rede en eindigen bij de beroemde Giant’s Causeway. Toegegeven: dit doe je niet zomaar eventjes. Deze tocht is immers 22 km!

Touwbrug van Carrick-a-Rede

Eigenlijk valt deze populaire attractie net buiten de route, maar als je er dan toch bent…Vanaf de parkeerplaats aan de oostkant van het dorpje Ballintoy loop je via de ticket office een kilometer in oostelijke richting, voordat je bij de hangbrug bent die het eilandje Carrick-a-Rede verbindt met het vasteland. Als je hoogtevrees hebt, is deze brug misschien geen aanrader. Je moet 20 meter oversteken op een schommelende brug die 30 meter boven de zee en rotsen hangt. Op het eilandje heb je een fantastisch uitzicht op de de kust, een vogelrots en op Rathlin Island, het enige bewoonde eiland van Noord-Ierland.

Carrick-a-Rede touwbrug langs de Causeway Coast

Carrick-a-Rede touwbrug

En dan: de échte tocht langs de Causeway coast!

Als je weer terug bent op de parkeerplaats, steek je deze over in westelijke richting. Dan begint de hike echt. Ongeveer 19 km lang klim je over tig wildhekken, loop je langs de indrukwekkende kustlijn en passeer je meerdere locaties die gebruikt zijn in Game of Thrones. je komt achtereenvolgens langs het idyllische haventje van Ballintoy, het prachtige strand van White Park Bay en de ruïne van Dunseverick Castle. Soms loop je op zeeniveau, maar meestal loop je boven langs de rand van de steile, tot ruim 100 meter hoge kliffen. Zeker in het voorjaar word je vaak omringd door de felgele bloemen van de gaspeldoorn.

Veel afwisseling langs de Causeway Coast

Naarmate je dichter bij de finish komt, denk je bij het zien van wéér een klif: “nu zal die Giant’s Causeway toch echt een keer opdoemen!?” Dan kom je toch een paar keer flink bedrogen uit. Maar niet getreurd: de tocht verveelt geen moment. De landschappen wisselen elkaar telkens af. Je hebt bovendien altijd een prachtig panoramisch uitzicht over zee en Rathlin Island en bij helder weer zie je het Schotse Mull of Kintyre (jaja, die van dat liedje) ook liggen. Tot slot werkt de ruisende zee heerlijk rustgevend.

Panoramisch uitzicht Causeway Coastal Route

Panoramisch uitzicht

De finish: Giant’s Causeway

Als je dan uiteindelijk toch bent afgedaald naar de Giant’s Causeway worden je inspanningen meer dan beloond. De 40.000 achthoekige basaltstenen die een pad dat in zee loopt lijken voor te stellen, geven een surrealistische aanblik. Volgens de legende heeft de Ierse reus Fionn Mac Cumhaill dit pad gebouwd als onderdeel van een brugverbinding met Schotland. Wetenschappers menen echter dat afkoelende lavastromen zo’n 60 miljoen jaar geleden deze achthoekige structuren hebben gevormd. Minder spannend, wel geloofwaardiger.

Giant's Causeway

Giant’s Causeway

Via een asfaltweggetje wandel je tenslotte in ongeveer 1 km naar boven naar het bezoekerscentrum.

Opvallende rust

We hadden verwacht dat we tijdens deze hike tussen 2 highlights toch wel een flink aantal wandelaars tegen zouden komen. Niets bleek echter minder waar. Gedurende de hele tocht tussen deze 2 toeristische hoogtepunten van Noord-Ierland hebben we misschien 25 mede-hikers gezien. En dat bij goed weer! Kortom: heerlijk rustig!

Dat veranderde uiteraard toen we bij de Giant’s Causeway aankwamen. Daar gingen we op in de massa die per auto of bus een bezoekje bracht aan dit geologisch wonder. Hier bevestigden busladingen met (vooral Chinese) selfiestick of tablet gebruikende, belachelijk veel foto’s van god mag weten wat makende, totaal niet op hun omgeving lettende toeristen alle clichés. Maar dat mocht de pret niet drukken. Deze wandeltocht is geweldig en biedt zoveel meer dan een paar autostops!  

Tips

  • Reserveer de touwbrug van tevoren (via de website) voor een timeslot van een uur. Binnen dat uur moet je dan je ticket afhalen en betalen (9 Pond p.p.). Je mag zolang als je wil (tot sluitingstijd uiteraard) op Carrick-a-Rede blijven. Let op: de touwbrug wordt in het winterseizoen weggehaald.
  • Ga naar de touwbrug zodra die open gaat. Je bent dan de grote massa voor en hebt de brug en het eilandje bijna voor je alleen.
  • Waarschijnlijk overbodig, maar vooruit: zorg voor winddichte kleding en voldoende eten en drinken.
  • De strandpassages kan je bij vloed niet zonder natte voeten oversteken. Check dus van tevoren wat het getij is.
  • Als je bij de Giant’s Causeway aankomt, ga dan direct naar beneden (gratis i.p.v. 12.50 Pond). Boven bij het Visitor Centre kan je altijd nog besluiten dit te bezoeken en daarvoor te betalen.
  • Nog tijd over? Dan kan je met een historische stoomtrein naar het dorp Bushmills en whiskey proeven bij de lokale stokerij.
  • Wij hadden onze huurauto geparkeerd op de parkeerplaats bij de ticket office van de Carrick-a-Rede touwbrug. Aan de doorgaande weg bij de Giant’s Causeway kan je met een OV-bus terug naar beginpunt. En moet je even wachten op de eerstvolgende bus? Dan kan je vlakbij de bushalte terecht bij The Nook voor een hapje en een drankje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *