Landgoed Twickel: een typisch stukje Twente

Herken je dit? Je bent ooit verhuisd naar een ander deel van Nederland en pas dan leer je je geboortegrond écht te waarderen. Dat gold ook voor Reisman Tinus. Ooit ruilde hij zijn Twentse thuisgrond in voor het Brabantse Tilburg. Sindsdien gaat hij door het leven als hunker-Tukker en gaat familiebezoek vaak gepaard met een bezoekje aan één van de vele Twentse pareltjes. Eén daarvan is Landgoed Twickel.

Landgoed Twickel: Twente in het klein

Reisman Arjen van U. beschreef al eerder in zijn lofzang over het Twentse land dit prachtige stukje Nederland in het verre oooooosten van ons land. Het kleinschalige coulisselandschap, houtwallen, beekjes en watermolens, dat is wat het Twentse landschap kenmerkt. Dit alles vind je terug op het 4300 hectare grote Landgoed Twickel, met als grootste blikvanger het gelijknamige kasteel in het hart van het landgoed.

Twents tafereeltje op Landgoed Twickel

Twents tafereeltje

Waar vind je Landgoed Twickel?

In Twente dus. Om precies te zijn: vlakbij het stadje Delden. En als je daar nog nooit van hebt gehoord, dat ligt op zijn beurt onder de rook van Hengelo(ooooo). Het middeleeuwse Delden met zijn smalle straatjes en mooie panden nodigt overigens ook uit tot een bezoekje. 

De Markt in Delden

De Markt in Delden

Vanuit Delden is het niet moeilijk Landgoed Twickel te vinden. Steek de rondweg over en je bent er. Handig oriëntatiepunt is de Watertoren Twickel.

Watertoren Twickel

Watertoren Twickel

Kasteel Twickel

Dit imposante en chique kasteel dat teruggaat tot 1347 nodigt uit voor een bezichtiging. Maar helaas, het is niet toegankelijk voor publiek. De laatste barones van het kasteel, barones Van Heeckeren van Wassenaer, liet vastleggen dat haar ruim bemeten optrekje na haar dood (in 1975) bewoond moest blijven. Aldus geschiedde. Haar nazaten wonen er sindsdien en hebben, net als elke andere gewone sterveling, natuurlijk ook recht op een beetje privacy. De prachtig aangelegde tuinen kan je -tegen betaling- dan weer wel bezichtigen. En mochten die gesloten zijn, pal voor het kasteel ligt een uitgestrekte parkachtige omgeving die uitnodigt voor een adellijk ommetje.

Kasteel Twickel

Kasteel Twickel

Wandelen op Landgoed Twickel

Landgoed Twickel behelst veel meer dan alleen het kasteel. Erop uit dus! Er zijn meerdere uitgezette routes. De bekendste is de zogenaamde Umfassungsweg (UW), vernoemd naar een Duitse landschapsarchitect die aan de wieg stond van deze route. Een mooie tocht vind je in de Rother wandelgids van Nederland. Deze tocht van een kleine 3 uur geeft je een goede indruk van het hele landgoed, en dus ook van Tukkerland. Een groot deel ervan gaat over de Umfassungsweg. Start- en eindpunt liggen in Delden.

In het park voor Kasteel Twickel

In het park voor Kasteel Twickel

Twentse platteland

Twente staat haast synoniem voor platteland. Maar dan wel van het kleinschalige, misschien zelfs romantische soort. Dat merk je maar al te goed als je op Landgoed Twickel loopt. Je begeeft je in een mozaïek van weilandjes, doorkruist statige bospercelen en passeert licht glooiende essen met her en der een traditionele boerderij, allemaal voorzien van de voor het landgoed zo kenmerkende zwartwitte luiken.

Zwartwitte luiken op Landgoed Twickel

Zwartwitte luiken op Landgoed Twickel

Twickelervaart

Een aanzienlijk deel van de tocht voert je langs de Twickelervaart. Deze watergang is ooit in de achttiende eeuw door de toenmalige eigenaar van Kasteel Twickel aangelegd. Het ene moment ligt deze vaart lieflijk tussen de weilanden, dan weer volg je haar door donker bos. Dan doet ze, door het door vallend gebladerte donkerkleurig water, zelfs wat sinister aan.  

Een populaire Instagramlocatie bevindt zich waar de Twickelervaart de Bornsestraat kruist. Gebogen bomen aan beide oevers zorgen hier voor iets betoverends.

Noordmolen Twickel 

Een eind verderop stuit je op een wel heel schilderachtig tafereeltje: de Noordmolen. Bij deze oude watermolen uit de veertiende eeuw komen de Twickelervaart en de Oelerbeek praktisch bij elkaar. De directe omgeving van de Noordmolen heeft alles wat de regio zo karakteriseert: Twente in één beeld gevangen.

Vlonderpad Twickel

Een beetje verstopt en iets van de Rother-route af tref je een totaal ander landschap aan. Een houten vlonderpad leidt je over het natuurgebied Koematenveld. Dit moerassige gebied met meer verspreide boomgroei en daardoor een meer open karakter doet niet per se Twents aan, maar is de moeite van een extra ommetje meer dan waard.

Vlonderpad Twickel

Vlonderpad Twickel

Landgoed Twickel dus. Gewoon in eigen land, in het onmeunig mooie Twente. Je zou me als geboren en getogen Tukker van een WC-eendje kunnen betichten, maar oordeel zelf en kom tot de slotsom dat dat niet het geval is.

Tips

  • De Wendezoele ligt eveneens op het landgoed. Deze museumboerderij toont het Twentse boerenleven uit de eerste helft van de vorige eeuw.
  • Liever iets actievers? Je kan je er prima uitleven op de mountainbike op de bijna 70 km lange Twickelroute.
  • Wil je wat langer op het landgoed verblijven? Dat kan! Midden op het landgoed kan je overnachten in een luxe boerenlodge.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *