Gezinsvakantie in Nederland

Gezinsvakantie in Nederland: de Holterberg

Als je jonge kinderen laat bepalen wat de specificaties van een midweek uitwaaien moeten zijn, kom je tot interessante compromissen. De jongste van 6 dicteerde een huisje, op een park, niet zo maar in het bos, dat is stom. De oudste van 8, klimgeit als ze is, bliefde een berg. Beide hebben een hartgrondige hekel aan autorijden dus alles in overweging nemende kwamen moeder de vrouw en Google overeen dat onze gezinsvakantie naar Landal Twenhaarsveld ging. Min of meer gelegen aan de voet van de Holterberg. Midden in de bossen gelegen is dit park, voor een park, een prima park.

Bekijk het coulissenlandschap van Nederland

De Holterberg ligt bij het plaatsje Holten op de grens van Twente en Salland. Deze streek in het Oosten van het land wordt ook wel het coulisselandschap van Nederland genoemd. Door de afwisseling van weilanden, akkers, bossen, houtwallen en heidevelden, is er een soort gelaagdheid in het landschap ontstaan. Zeker waar het landschap licht glooit, de Holterberg is bijna 60 meter hoog, kun je de coulissen ontwaren. Eind april zie je frisgroene blaadjes op de voorgrond, daarachter ontluikende heide en in de verte afwisselend donkergroene vlekken van naaldbossen en vlakke akkers. Een kerktoren in de verte maakt het romantische plaatje compleet.

Lokale specialiteiten voor papa

Lokale specialiteiten voor papa

Boswandelen en natuurmusea

Struinend door bos en heide waan je je op en rondom de Holterberg even helemaal weg van alle drukte en hectiek van het dagelijks leven. Wij starten onze eigen boswandeling in het Natuurmuseum Holterberg. Als je ook het imposante natuurhistorisch in Wenen hebt gezien en als Rotterdammer verwend bent met een keur aan kwaliteitsmusea, oogt dit lokale museum een beetje aandoenlijk. Tegelijkertijd biedt het zeker met een kinderen, een goed behapbaar overzicht van de geschiedenis van het gebied. Met een speurtocht in de hand, dwalen we langs wolven, elanden en jager-verzamelaars die hier lang geleden de steppen bevolkten. Uitleg over de ijstijd maakt duidelijk waarom we ook in Oost-Nederland ‘bergen’ hebben. Al zijn ze wat betreft dochterlief niet zo imponerend als gehoopt.

Gezinsvakantie in Nederland

Plaatselijke flora

Loop het Wereldtijdpad!

Voor mensen die zowel van geschiedenis als natuur houden, ontvouwt zich een mooie verrassing langs de wandelroute die we vervolgens kiezen; het Wereldtijdpad. Overal staan, bevestigd aan paaltjes, een soort kleine kubussen die een veelheid aan historische informatie bieden. Voor elk jaartal is er een kubus te vinden. Ook op ons park staan deze paaltjes. Samen maken ze het wereldtijdpad. Het zijn er zoveel dat ook ik als geschiedenisliefhebber op een gegeven moment afhaak. Maar hey, ze staan er wel en nodigen uit tot een herhaalbezoek.

Moraal van het verhaal: op zoek naar een locatie voor je gezinsvakantie in eigen land? Holterberg en omgeving zijn absoluut een bezoek waard!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *