Oregon Magic: per camper door de Beaver State

We hebben pech. Toen we Mount Mazuma opreden, met metershoge sneeuw aan beide kanten van de weg, diende het zich al aan: mist. Wanneer we de 2000 meter grens passeren kunnen we hooguit een paar tientallen meters vooruit kijken. En laat het zicht nu juíst de reden zijn dat we deze plek bezoeken. Vanaf de parkeerplaats lopen we een paar honderd meter door de sneeuw tot de plek waar het Crater Lake zich voor ons uitstrekt. Althans, dat vermoeden we.

We waren al gewaarschuwd door de vriendelijke dame van het RV Park in Bend waarvandaan we die ochtend vertrokken. Er is een kans dat je niets zult zien van Amerika’s diepste kratermeer (600 meter diep, diameter van zo’n 10 kilometer). Het heeft ook wel iets mysterieus: de natuur die haar eigen wonderen versluiert. Als schraal alternatief bakken we pannenkoeken in onze ‘25 feet’ camper op de parkeerplaats.

Sneeuw en mist bij Crater Lake

Sneeuw en mist bij Crater Lake

Oregon: de wereld in één staat

Niet dat we veel reden tot klagen hebben. De tien dagen hiervoor vielen we van de ene verbazing in de andere tijdens onze roadtrip door Oregon. Aanvankelijk zou de Beaver State slechts het decor vormen van onze stedentrip langs de kust van Vancouver naar San Francisco. Maar al vanaf het moment dat we over de Columbia River de staat aan de noordkant binnenrijden, is duidelijk dat steden in Oregon een bijrol spelen. De natuur maakt hier de dienst uit. ‘Oregon is de hele wereld in één staat’, verzekerde een enthousiaste Oregonian ons. Dat is misschien wat overdreven, maar toch.

Het gaat van prachtige zandstranden van Cannon Beach tot de oerreus Mount Hood (3400 meter). En van de ruige Columbia River kloof tot de tientallen microbrouwerijen in het laidback stadje Bend. Van metershoge sneeuw naar zomerse temperaturen in minder dan twee uur rijden. Oregon is vele prachtige naaldbossen rijk, maar geeft je ook het gevoel in de Sahara te zijn tijdens een bezoek aan de Oregon Sand Dunes. Over bijna 60 kilometer langs de kust zijn dit een van de meest uitgestrekte natuurlijke zandduingebieden ter wereld. En ja, natuurlijk kun je er quads en buggy’s huren!

Oregon Sand Dunes

Oregon Sand Dunes

Het progressieve Wilde Westen

En dan hebben we het tot nu toe alleen nog maar over de natte kant van deze 33staat van de VS. Aan de andere kant van de Cascades, de bergketen waar naast Mount Hood ook de mysterieuze drielingberg 3 Sisters deel van uitmaakt, strekt zich een weer compleet ander landschap uit. Hier waan je je ineens in het Wilde Westen, inclusief alle clichés: huifkarren, rodeo’s en uitgestrekt niemandsland. Toch is dat absoluut niet het imago dat we Oregon gunnen. De mensen, de sfeer, het beleid: het lijkt er nog wel progressiever dan bij buurman Californië.

Het is dan ook niet vreemd dat veel progressieve Amerikanen The Golden State verruilen voor deze iets minder zonnige staat. Niet dat wij last hebben van gebrek aan zon overigens. Als we na twee weken via de prachtige kustweg 101 Californië inrijden om ons aan de Redwoods te vergapen, hebben we precies 3 uur regen gehad in Oregon. In deze staat noemen ze je dan een lucky bastard. Dat waren we zeker, in meerdere opzichten…

Een van de vele kustwegen in Oregon

Een van de vele kustwegen in Oregon

Crater Lake: het absolute hoogtepunt

Tijdens het bakken van de laatste pannenkoek in onze camper op de parkeerplaats van Crater Lake kijk ik onbewust uit het raam. Ineens ontwaar ik een gebouw op een meter of 50 van de camper vandaan dat ik eerder niet zag. Waar komt dat gebouw ineens vandaan? Wacht eens even… Ik denk er nog net aan het gas uit te draaien, graai de camera mee en sleur vriendin en kind mee naar buiten. We  snelwandelen opnieuw het sneeuwpad op in de richting van waar het meer zou moeten zijn. En dan gebeurt het.

Binnen een tijdsbestek van enkele minuten lost het wolkendek op en vormt zich pixel voor pixel, steeds helderder, een magisch beeld. Het helderblauwe kratermeer omringd door de nog maagdelijker witte kraterrand – en dat op een hoogte van dik 2000 meter. In stilte beleefden we het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van onze reis.

Crater Lake bij helder weer

Hoe reisden we?

We reisden per camper van Vancouver (CA) naar San Francisco. Voor zo’n one-way camperhuur betaal je een toeslag, maar het voordeel is dat je niet terug hoeft te rijden naar de stad van vertrek en daardoor een grotere actieradius hebt. Overweeg je een one-way? Er zijn verhuurders die goedkopere opties bieden, waarbij je een camper na een voorgaande one-way trip terugrijdt naar de plek van herkomst. Aangezien internationale one-ways niet mogelijk zijn, haalden we de camper op in Seattle en reden vanaf daar de grens over naar Vancouver.

Tips en trics

  • We huurden een 25ft camper (7,5 meter) bij Cruise America. Deze verhuurder heeft ook een maat kleiner (voor 2 personen)  of groter (4-6 personen). Service en kwaliteit zijn in orde, maar als je goed zoekt vind je vast (lokale) aanbieders die voor minder geld dezelfde kwaliteit bieden.
  • Wij huurden in het voorjaar (april – mei). Wanneer je gaat kan belangrijk zijn, omdat er een groot verschil in kosten is tussen het voor- en hoogseizoen.
  • Houd bij de begroting van je reis ook rekening met brandstofkosten. Benzine is in de VS (flink) goedkoper dan in Nederland, maar als je bijna dagelijks reist lopen de kosten toch flink op.
  • Wij hebben het reizen per camper met een kind (van bijna 2) ervaren als een ideale reisvorm. Je kunt relatief veel kilometers maken (wij reden vooral tijdens de middagslaap van onze zoon) en je kind hoeft niet steeds te wennen aan een nieuwe woonomgeving.
Cannon Beach

Cannon Beach

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *