Berlijn: rauw of regels?

De nieuwe Berlijnse muur: rauw of regels?

Ik ben een beetje de tel kwijt over het aantal keer dat ik in Berlijn ben geweest. Ik was er met vrienden, de reismannen, vriendinnen, mijn ouders, mijn vriendin en met groepen studenten. Iedere keer weer is de stad fascinerend. De stad biedt bij ieder bezoek een brok aan culturele inspiratie. In deze blog vertel ik je wat mij zo trekt aan deze stad!

Over de muur…

Jarenlang deelde de Muur Berlijn in tweeën. De Oostkant somber communistisch en de Westkant schreeuwend kapitalistisch, zoals je kon horen in het nummer Over de Muur. Ga je de eerste keer naar Berlijn? Zoek even de tekst op en je kunt zo je eerste paar dagen vullen. Kortom; zoek het brood bij de Gedächtniskirche of op het Alexanderplein, wandel langs vlaggen en vaandels op Unter den Linden en ga döner eten bij de Turken in Kreuzberg!

Streetart en kunstenaars; go underground!

Streetart in Berlijn

Streetart in Berlijn

Kenmerkend voor Berlijn is de grote underground scene. Al kun je gelijk het woord underground in twijfel trekken, daar de stad is volgeklad met graffiti, variërend van meesterwerken van Banksy tot lelijke tags van beginnelingen. Lantaarnpalen kenmerken zich door een bolling van oude stickers en zuilen kondigen vuige feestje met vage dj’s aan op duistere locaties.

Lopend door Berlijn ben ik graffiti ook beter gaan waarderen. Je vraagt je soms af hoe de (veelal) jongens het gelukt is bepaalde plekken te bereiken. Daar hebben ze niet zelden professionele klimuitrusting voor nodig gehad. Ik ben stijlen gaan herkennen, bijvoorbeeld de jongens van 1up, en zie de verschillende technieken die gebruikt zijn.

Eten, drinken en dansen in het park

Mauerpark Karaoke

Mauerpark – Bearpit Karaoke

Bezoek je Berlijn in de zomer? Zoek dan zo snel mogelijk een park op. Je loopt door een doolhof van smeulende barbecues, snuift de geuren van oosterse kruiden op en hier en daar staat een dj een dansende menigte op te zwepen. Top tip: ga op zondag naar het Mauerpark. Niet alleen voor de hipsterbraderie maar vooral voor de openlucht Bearpit Karaoke, wat precies is wat je denkt dat het is! Super affentitengeil!

Maar: hoe rauw is Berlijn nog?

Deze rauwe kant van Berlijn is fantastisch! De stad voelt aan als een grote vrijplaats, of een voortdurend festival. Echter, Berlijn is ook de hoofdstad van Duitsland en een hoofdstad heeft aantrekkingskracht. De afgelopen jaren zie je dan ook steeds meer hijskranen in de Berlijnse skyline. Er komt bijvoorbeeld een nieuw winkelgebied vlakbij de Warschauer Strasse. En dat heeft consequenties voor de rauwe kant van deze straat. Vroeger struikelde je over de zwervers in slaapzakken zodra je de U-bahn uitkwam en kon je drugs in alle soorten en maten kopen, terwijl je jezelf vertwijfeld afvroeg of de tip voor het feestje wel zo betrouwbaar was.

Inmiddels zijn alle zwervers geruimd, zijn de straten verlicht en kennen de discotheken een Tripadviser score (Suicide Circus krijgt een ‘heel goed’) . Groepen toeristen worden weliswaar nog vaak geweigerd, al is dat, zeker als je een enthousiast reisblog wil schrijven, zowel een vloek als een zegen. Zo heb ik mijzelf de walk of shame naar Berghain, het grootste Berlijnse clubfenomeen, bespaard.  Het deurbeleid staat erom bekend dat er amper iemand binnen komt. Van diegenen die er geweest zijn, begreep ik dat je daar als argeloze toerist ook weinig te zoeken hebt. De camera van je telefoon wordt bij binnenkomst met een sticker afgeplakt en binnen tref je alles van queers tot gay tot hetero, al dan niet copulerend en dansend, naakt of gekleed. Ik zou mezelf ook niet binnenlaten.

Regels, richtlijnen en kraakpanden

Streetart in Berlijn

Streetart in Berlijn

De clubscene bevindt zich in een spagaat. De dancescene is begonnen met underground feestjes in kraakpanden, maar inmiddels heeft de scene een grote groep fans en een internationale aantrekkingskracht waardoor de organisatoren een professionaliseringsslag hebben moeten maken. Echter, de panden zijn nooit berekend op een grote feestende massa. En Duitsers houden van regels, ook in de horeca, waar de clubs niet aan voldoen. Er gelden strikte regels voor aantallen toiletten, nooduitgangen en deugdelijkheid van trappen, vloeren en plafonds, waar clubs het geld niet voor hebben. Bovendien willen ze de underground uitstraling en vibe behouden. Het stadsbestuur ziet de waarde van deze creatieve industrie ook in en is er ook wel klaar mee iedere week een politiemacht in te zetten tegen de feestende jongeren en toeristen. Ook de clubeigenaren snappen dat het niet wenselijk is wanneer een feestende groep omkomt bij een brand of ingestort pand. Beide doen inmiddels wat water bij de wijn.

Berlijn: blijvend verdeeld

Door deze regelgeving en professionalisering en door economische bedrijvigheid van shopping malls en megakantoren van Mercedes worden de creatieve geesten verdreven uit de stad. Er ontstaan nieuwe broedplaatsen als Teufelsberg, wat tot de paradoxale consequentie leidt dat de stad minder aantrekkelijk wordt. Kortom, Berlijn is nog steeds verdeeld. Enerzijds wil het aantrekkelijk zijn voor kunstenaars en artiesten. Dat creëert culturele en economische meerwaarde, maar stijgende huren en toenemende druk op de woningmarkt betekent helaas ook vaak het einde voor deze groepen in deze wijken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *