Wiener Steffie

Kansloos stappen na de kerst in Keulen

Om de vijf jaar gaat een deel van de reismannen (Reisman Lars, Mark, Hugo, niet reisman Flip en ondergetekende) naar Keulen. Dat wil zeggen we zijn tweemaal naar Keulen geweest en daar zat vijf jaar tussen. Overigens gaan we soms ook ieder jaar naar Keulen, want na de succesvolle tweede editie van 2017 zijn we in 2018 nogmaals geweest. Daarom deze drie tips voor een succesvol en tikkie fout weekendje weg naar Keulen, na de Kerst.

Tip 1: Ga naar de Kerstmarkt

Kerstmarkt in keulenTraditiegetrouw spijbel op je op vrijdagmiddag van je werk en rijd je naar Keulen. Aldaar aangekomen check je in in een kleurloos hostel (bijvoorbeeld Down Town Hostel) met goede bedden, waar je met je vrienden op één kamer ligt. Vanwege de troosteloosheid van het hostel spoed je je dan zo spoedig mogelijk richting stad, alwaar je je settelt in een lokaal Brauhaus (bijvoorbeeld Mühlen Kölsch). Daar vloeien dan de eerste Kölschjes en kan er een hapje gegeten worden. Dan kun gelijk even een goed gesprek hebben, want later op de avond is daar minder ruimte voor.

Omdat er doorgaans een gat zit tussen het eten en de kroeg, moet die tijd gevuld worden. Je kunt er uiteraard voor kiezen om lekker door te drinken in het Brauhaus, maar daar betaal je dan later een prijs voor (hoor hier de ervaring eens klinken). En dan hebben we het niet over een financiële consequentie… Precies voor dát moment tussen eten en kroeg komt de Kerstmarkt dus goed van pas. Duitsers hebben de neiging nogal uit te pakken met Kerst. De doorgaans zo ingetogen en degelijke Duitsers schromen niet de alle met wansmaak doordrenkte kitscherigheid uit te stallen rondom de kerstdagen. Dit alles omringt door een dikke lucht van vet eten en vergane traditie.

Er zijn meerdere Kerstmarkten in Keulen. Feitelijk maakt het niet zo veel uit naar welke je gaat, wij gaan meestal naar der Alter Markt. Maar laat je vooral niet door mij tegenhouden om de andere markten te bezoeken. Hoewel ik je zou willen aanraden om het bij één markt te laten en niet te overdrijven door er meer aan te doen.
Poppen aan het dansenHet hoogtepunt van deze Kerstmarkt is de houten bar in het midden van de markt. Al bij binnenkomst weet je dat je de fout in gaat, wanneer je een van je vrienden hoort zeggen: “Zal ik Gluhwein halen?” Gluhwein… niemand vindt Gluhwein lekker, maar in een kerstal in Keulen lijkt dat opeens het beste idee ooit. Al nippend aan je warme Gluhwein zal je ontdekken dat in het etablissement waarschijnlijk een vorm van muziekentertainment aanwezig is. Wij hebben het geluk gehad twee levensgrote poppen te vinden, waar je voor slechts een euro de poppen aan het dansen kunt krijgen. De vreugde kan niet kapot wanneer je ontdekt dat de muziekkeuze een keur is aan in het Duits vertaalde carnavalsnummers en to-be carnavalsnummers (een gratis tip aan alle carnavalsartiesten).

Tip 2: De Wiener Steffie

Wiener Steffie
Het wordt tijd om de waarlijke reden te bekennen dat we na de Kerst naar Keulen gaan. Dat is niet om het staartje van de kerstmarkt mee te pakken, maar het heeft alles te maken met de verjaardag van Reisman Lars. Dat is belangrijke informatie. In Duitsland is het blijkbaar voor kroegen belangrijk dat ze jarig publiek binnen hebben, want ze overladen je met gratisheden wanneer je jarig bent. Zo geeft de Wiener Steffie (tip 2 waar je nu over leest) niet alleen gratis entree aan de verjaarde persoon en zijn gezelschap, binnen staat er een bereidwillige ober klaar met twee kransjes Kölsch (= 22 gratis biertjes). Of iets anders als je dat wil… maar dat wil je niet want je moet nog de hele avond.

Zorg er overigens wel voor dat je er op vrijdag bent in de week dat één van je groepsgenoten jarig is. Zorg er bovendien voor dat je ruim op tijd bent, want de aanbieding is alleen aan het begin van de avond geldig. Ons advies is er om er rond 21:00u te zijn. Dan is de tent net een uurtje open en is er niemand anders binnen (gênant), nou ja… in de leegte zal je enkele andere groepjes vinden die jou aan het uitchecken zijn. Want dat is wat je doet wanneer een kroeg nog leeg is.

Wees overigens dankbaar dat je deze blog hebt gevonden, want de Wiener Steffie vind je niet zomaar! Gelegen in de kelder van een treurig winkelcentrum, was je hier nooit toevallig terecht gekomen. Noteer daarom het adres wanneer je naar Keulen gaat: Quatermarkt 5. En verwacht geen klein obscuur (nou ja obscure misschien wel, maar geen klein) tentje.

In de Wiener Steffie zal je kennis maken met hits van onder andere Peter Wackel, Tim Toupet en Johnny Däpp. En je wil natuurlijk de Eisbären sehen (al komen die dan weer uit Berlijn). Peter Wackel, der erfolgreichsten Party-Künstler, is een waar fenomeen als het om muziek gaat. Denk aan carnaval meets Oktoberfest, Aprés Ski met een vleugje Mallorca. Kortom goede moderne Schlager. Daar worden we blij van. Luister zelf maar:

De aankleding in de Wiener Steffie wordt gekenmerkt door schreeuwerige aankondigingen van avonden wanneer het drukker lijkt te worden dan wanneer jij er zo aan het begin van de avond staat. Ook kenmerkend voor de aankleding is een boom. Een boom? Ja een boom. Het meest vermakelijk zullen overigens de overige gasten zijn. Omdat je een beetje op tijd binnen bent, zal het je waarschijnlijk gelukt zijn een ronde ton te bemachtigen om tegenaan te leunen. Vanaf je ton kun je dan verscheidene groepjes in de gaten houden. Vrouwen in te dikke broeken, mannen met iets te veel buikvet, overmatig enthousiaste meisjes en dj’s die oefenen voor vollere zalen.

Vergeet overigens niet om te tijd in de gaten te houden! Ik raad je zelfs aan om een wekker te zetten om 22:30u. Die wekker is nodig om de taxi te halen voor tip 3.

Tip 3: De Klapsmühle

Na de gratis biertjes en gratis entree in de Wiener Steffie wil je daar eigenlijk niet weg. Dat snap ik. Immers het begint eindelijk een beetje druk te worden in de Wiener Steffie en de biertjes missen de uitwerking niet. Bovendien voelt het wat ongemakkelijk om de ober na twee kransjes (lees 4,5 gratis biertje per persoon) nee te verkopen op zijn vraag of we nog iets willen drinken. Maar we moeten door. Het is namelijk tijd voor Partylokal Nr. 1, naar eigen zeggen: De Klapsmühle. Ook daar is gratis bier en entree voor de jarige en zijn metgezellen! Met vijf personen krijg je een meter bier gratis voor je verjaardag, maar dan moet je net als bij de vorige gelegenheid wel vóór 23:00u binnen zijn. Daarom is het aan te bevelen een taxi te nemen en rekening te houden met een kleine rij bij binnenkomst en tijd om je jas ophangen. Mocht je van controle houden, zet dan de eerder genoemde wekker om 22:15u en drink een beetje door.
Klapsmule

De Klapsmühle… wat moet je daar nu over zeggen. Mijn staat van nuchterheid is doorgaans bij aankomst niet meer nagenoeg volledig te noemen. Maar wat een tent! Er zijn meerdere verdiepingen en barren. Maak niet de beginnersfout door bij de eerste de beste bar te blijven hangen, maar ga vroegtijdig op verkenning uit. Zo kan het zijn dat je jezelf beneden terugvindt in een ronde dansomgeving. Daar mag je niet drinken, maar wanneer je dat vergeet is dat geen probleem. Er is altijd wel een onvriendelijk medewerker die je daaraan helpt herinneren. Over herinneren gesproken… Er staat mij bij dat er boven karaoke is. Maar dat weet ik niet zeker. Er is in ieder geval ook een boven.

Wees overigens niet verbaasd wanneer je dezelfde nummers hoort, als die je een uur eerder hoorde in de Wiener Steffie. De dj’s weten niet van elkaar wat waar gedraaid wordt. Naast een fijne après ski schlager, moet je niet opkijken van bijvoorbeeld een Duitse versie van So einen Nacht (Levensecht). De Klapsmühle is een prima plek om de rest van de avond te vertoeven. Je kunt wachten tot de tent dicht gaat, of je besluit zelf dat het mooi geweest is. In de straat van de Klapsmühle vind je verschillende plekken waar je de inwendige mens kunt versterken met bijvoorbeeld döner. Mét kool uiteraard, want we zijn in Duitsland.

Na so einen nacht loop je dan met je vrienden naar je hostel toe. Het is dus belangrijk om een kleurloos hostel te boeken, daarmee voorkom je dat je dat je bij aankomst in het hostel in de verleiding komt om nog een paar Kolschjes te bestellen. Kölschjes hebben namelijk nogal de neiging om een weeige smaak achter te laten te volgende ochtend. En dat is niet per se aangenaam.

De volgende ochtend is het mooi geweest… Je hebt alleen nog schoenen aan, je droomt ervan je lichaam te verkopen en met de weeïge smaak van Kölsch en de klanken van Wo war ich in der Nacht (Von Freitag auf Montag) in je hoofd wordt je wakker. Je bent blij dat het kleurloze hostel een redelijk douche heeft. Daarna is het linea recta naar Bocklemünd, waar de auto geparkeerd staat. Vanaf daar ben je binnen twee uur weer thuis, alwaar de vrouw verbaasd is en blij verrast is dat je zaterdag al weer thuis bent. Schönen tag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.