Familiereisje skiën in Les Sybelles

Ver voordat we lockdown numero zoveel indoken, plande reisman Arjen van U. op aanraden van Arjen de G., mede-reisman en ski-goeroe, een familiereisje skiën in het uitgestrekte skigebied Les Sybelles. Dat bleek best lekker glijden in de Franse Alpen.

Stukje ontspanning

Het skigebied Les Sybelles ligt op een kleine 1100 km van Utrecht. Aangezien wij, zeker op weg naar Frankrijk, van het laissez faire reizen zijn, rijden wij die kilometers liever niet in één keer. Ook onze immer zoete kroost doen wij niet persé een plezier met een lange dag in de auto. Het geluk wil dat Frankrijk op moment van reizen (vertrek op 1 januari 2022) niet op slot zit en je daar dus nog prima een hotel met zwembad en restaurant kunt boeken. Met ons dachten vele Nederlanders hetzelfde. Dat maakte het boeken van een hotel nog best een uitdaging. Ons oog viel uiteindelijk op l’Orée du Bois in de buurt van Vittel.

Dit hotel is nou echt wat je noemt een prima hotel van binnen. Prima kamers, prima zwembad en een vrij goed restaurant. Van buiten ziet het er echter uitermate troosteloos uit. In de zomer op het terras kijk je liever ergens anders tegen aan. Daarmee is het de ideale tussenstop op wintervakantie. We slapen in geschakelde kamers. Dat is handig als je jonge kinderen hebt of anderszins graag tussen slaapkamers hopt. In het restaurant laten we ons verrassen door de Franse keuken met excellente wijnen voor weinig. Dat smaakt naar meer voor een volgende keer. Ook de trolley met kaas is een aanrader. Ben je fusion veggie moleculaire keuken liefhebber, zoek dan een deurtje verder.

“Efficiëntie? Pourquoi?”

De volgende dag rijden we uitgerust en met een volgeladen auto (handig, een lader bij het hotel) de tweede etappe. Voordeel van het opknippen van de heenreis is dat je bijtijds op je eindbestemming komt. Daarmee, dachten wij, zijn we de aanmelddrukte voor en kunnen we op het gemak inchecken en ons installeren. Dat bleek een denkfout. Als je via een reisorganisatie een appartement in Frankrijk boekt, in de drukste week van het jaar, kom je in de grootste chaos terecht die je je maar kunt voorstellen. Mocht je inmiddels gewend zijn aan gekoppelde datasystemen, gesmeerde processen aan de balie en improvisatietalent van geschoold personeel, dan kun je hier je lol op. Het is niet overdreven als ik stel dat ze 20-25 minuten per gezin nodig hebben om ze in te checken en een sleutel van het appartement te geven. En zoals het de Nederlander betaamt, klaagt die luidkeels en steen en been over de Franjool en zijn gebrek aan kennis en kunde. Maar goed, als je dat als entertainment beschouwt, is het een prima onderdeel van je vakantie.

Lekker te lopen met kids

Wij resideren in een niet al te groot appartementencomplex, genaamd Le Balcon des Neiges. Het is eenvoudig van aard maar netjes, compleet ingericht en slechts enkele minuten lopen van de piste. Dat maakt het een aantrekkelijke plek. Wij hadden een appartementje op de begane grond, waarmee je ook lekker buiten kunt zitten op de strandstoelen die aanwezig zijn. Het is een rustig complex. Maar omdat Saint Sorlin d’Arves, waarover dadelijk meer, ook een geliefde bestemming is voor jongeren en studenten, kun je de pech hebben tussen twee uitgelaten jaarclubs in te bivakkeren. Officieel moet het om 22.00 uur stil zijn, hoe dat er in de praktijk uit ziet in een dergelijk geval laat zich raden. Alles wat je nodig hebt is op loopafstand. De tourist info, skischool, restaurantjes en supermarkt. Dikke prima dus. Als je 5 minuten lopen toch te lang vindt na een dag ploegen in de Tiefschnee kun je nog altijd de skibus pakken die met hoge frequentie op en af rijdt.

Waarom Les Sybelles?

Goed, Les Sybelles dus. De belangrijkste reden om daar naartoe te gaan, als verstokte Oostenrijkganger, was de tip van Arjen de G. om dit jaar Frankrijk aan te doen in de eerste week van januari. Normaliter hebben de Fransen deze populaire vakantieweek vrij en bevolken zij menig skigebied. Maar dit jaar was dat anders en bijgevolg waren er uitermate aantrekkelijke aanbiedingen beschikbaar. Wij betaalden rond de € 1800 voor een vierpersoons appartement inclusief zes dagen skipassen voor het hele gezin. Wij kozen voor het dorp Saint Sorlin d’Arves. Een relatief klein plaatsje waar niet de bekende Franse betonnen woontorens het beeld domineren maar er zowaar ‘gezellig’ gebouwd is. Het dorp is in alle opzichten relatief aantrekkelijk geprijsd en biedt met de aansluiting op een uitgebreid pistenetwerk voor elk niveau voldoende uitdaging.

Waarom Saint Sorlin d’Arves?

Les Sybelles is een mooi en uitgestrekt skigebied maar niet per se beter dan allerhande andere gebieden. Het dorp Saint Sorlin d’Arves daarentegen is een hele fijne bestemming als je met kinderen op wintersport gaat die het vak nog moeten leren. En dat is gelegen in het feit dat je vanuit het dorp twee stoeltjesliften hebt die je naar een heel leuk netwerk van afdalingen over groene pistes brengt. Of je nou voor de tweede dag op de ski staat of er al een paar jaar op hebt zitten: je kunt heel snel met je kroost ‘omhoog’ en echt al tochtjes maken. Zijn de kinderen al wat verder maar nog geen pro, ook dan kun je een hele week zoet zijn met het doorkruisen van een groot gebied over groene en blauwe pistes. Of het corona gerelateerd was weet ik niet, maar een ander bijkomend voordeel is dat niet elk restaurant een stokdove dj op het terras heeft staan die er alles aan doet om te voorkomen dat je een gesprek voert. Ook dat is fijn met de jonge oortjes aan je zijde. Kortom, een aantal fijne voordelen voor gezinnen met jonge kinderen!

Doen? Dat is wel afhankelijk van wat je zoekt. Het dorp mist de Oostenrijkse gezelligheid en het kan er wel heel druk zijn (zeker in deze week). Maar wil je na de skilessen lekker met je familie toeren en met een klein wandelingetje of de skibus snel weer in je hotel zijn dan is dit zeker een aanrader. Wil je meer weten over het gebied? Dan kun je onder andere hier terecht. Heb je echt kleine kinderen maar wil je wel naar de sneeuw? Lees dan hier wat de overlevingstips van reisman Martijn Mulder zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *