Naar de sneeuw met kleine kinderen: 4 overlevingstips

Stel: je hebt een onbedwingbare aandrang om op de piste te staan, precies op het moment dat je thuis vol in de luiers, spenen en slapeloze nachten zit. Van alle opties die je dan hebt, koos Reisman Martijn de meest uitdagende: de baby ging mee naar de sneeuw. Martijn overleefde het en geeft tips voor als je op hetzelfde idee komt.

Alle alternatieven waren inmiddels afgevallen. Een jaartje niet naar de sneeuw? Dat was de vier jaar daarvoor al het geval geweest (met verschillende oorzaken) en inmiddels was m’n snowboard zo loaded dat ie bijna uit z’n hoes knalde. De voor een (reis)man meest voor de hand liggende optie dan: je eigen vriendin het thuis lekker uit laten zoeken met de kids (no offense!), paar vrienden bellen en een week lang knallen – dat maakt de après-ski ook een stuk leuker (no offense!). Helaas, niet gelukt. De laatste optie dan: onder het mom van teambuilding met collega’s naar de sneeuw? Ging ‘m ook niet worden. En toen zat er niets anders op: kids in de skibox gegooid en op goed geluk naar Tirol gereden. En léuk dat het was. Dit is het geheim:

1. Kies een klein gebied

Heerlijk, al die fantastische skigebieden in de Alpen met honderden kilometers aan piste. Voor deze trip maakten wij een andere keuze en kwamen uit in Fendels, een prachtig gelegen dorp in Tirol met zo’n 15 kilometer aan piste. ‘15km?’, hoor ik je denken, ‘gaat het over Snowworld Landgraaf?’ Toch was het ideaal. De gondel ligt midden in het idyllische dorp en de meeste pistes komen op die centrale plek uit. Ideaal met kleine kinderen; je bent altijd in de buurt van je appartement én van de skiklasjes (mochten je kinderen wel al oud genoeg zijn voor de skiklas; vanaf ongeveer 4 jaar). Er is één restaurant / bar maar da’s wel een goeie (voor carnivoren). Bij het tussenstation op de piste kun je heerlijk op het terras zitten en apfelstrudel eten. Tegenover dat terras is een speeltoestel en trampolines, ook handig. Tenzij daar 2 meter sneeuw op ligt natuurlijk…

Bijkomend voordeel van onze keuze voor een klein gebied: ondanks dat het kerstvakantie was, was ik regelmatig bijna de enige op de piste. Het kleine aantal pistes blijkt nog makkelijker te accepteren wanneer ze zo leeg zijn. Fendels maakt overigens deel uit van het Kaunertal wat betekent dat ook de Kaunertaler Gletscher tot het gebied behoort. Hoewel, daar moet je wel een stukje voor rijden. En nog beter: op sneeuwbalworp afstand liggen de 200km piste van Serfaus-Fiss-Ladis. Kun je alsnog een dagje ontsnappen aan vrouw en kind(eren)!

2. Ga met anderen

Vaak kiezen gezinnen met jonge kinderen ervoor om opa en oma mee te nemen als ze gaan skiën. Dat kan ideaal zijn maar ook nadelen hebben, om het diplomatiek te zeggen (no offense!). Wij kozen ervoor ons appartement te delen met een bevriend stel die ook jonge kinderen hebben. Deze gedeelde smart heeft ten eerste voordelen voor jezelf: je hebt meer mensen om mee af te wisselen om bij de kleine kids te blijven en je hebt het ’s avonds ook gezellig zonder naar de après-ski bar te hoeven. Of anders gezegd: de mannen kunnen de kroeg in terwijl de vrouwen bij de slapende kids blijven. Ten tweede heeft het voordelen voor je kinderen, die een week lang speelmaatjes hebben. En ook als je dreumes soms ’s nachts het halve dorp bij elkaar huilt (hadden wij weer, schijnt met de hoogte te maken te hebben) is het fijn als je gezelschap daar begrip voor heeft omdat ze de situatie herkennen.

3. Zoek de juiste voorzieningen

Veel Nederlanders gaan naar de sneeuw met als doel om zo veel mogelijk piste-tijd te hebben. Bij de oriëntatie wordt dan vooral gegeken naar het aantal pistes en de kwaliteit daarvan. Als je met kleine kids gaat is het handig om je iets breder te oriënteren bij het kiezen van je bestemming. Een zwembad in de buurt is ideaal om de sneeuwpret mee af te wisselen. Ook is het handig om een dorp te kiezen dat (deels) autoluw is. Al is het maar omdat je dan vrij baan hebt met de slee. Onze kleinste van ruim een jaar heeft een groot deel van de week op een slee (met rugleuning en riempje) doorgebracht en kreeg daar geen genoeg van. Ook voor onze oudste van 4 jaar was de slee een uitkomst; in het gebied was een rodelbaan vanaf het tussenstation naar het dal. Die baan gaat behoorlijk hard en samen met papa of mama op de slee kreeg ook hij er geen genoeg van.

Verder is het goed om na te denken welke accommodatie het beste bij je situatie past. Wij hadden weinig zin in een Landal park of om ergens op auto-afstand van de pistes te zitten. Dus kozen we voor een appartement aan de piste met een ruim balkon. In een dorp als Fendels is dat zelfs met kerst nog best te betalen. Zo heeft degene die in het appartement achterblijft met de kleine toch het gevoel midden in de wintersportsfeer te zitten. En geef toe: eind december in de zon op je balkon chillen met uitzicht op witte Alpentoppen is geen straf. Ook al gaat het ten koste van je effectieve pistetijd.

4. Ga met andere doelen

Toegegeven: ik ben nooit een enorme piste-killer geweest. Ook voordat ik kinderen had ging ik naar de Alpen met het motto ‘bourgondisch wintersporten’. Dat ziet er ongeveer zo uit: goed ontbijten, een paar pistes, koffie in de zon, een paar pistes, uitgebreide lunch, een paar pistes, halve liters in de zon. Natuurlijk moest ik mijn doelen aanpassen met twee kleine druktemakers erbij. Maar toch, van bovenstaande zeven fasen van mijn doorsnee ski-/snowboarddag hoefde ik eigenlijk maar één of hooguit twee onderdelen te skippen. En nee, níet de halve liters in de zon. Op de minst productieve dag stond ik slechts een uur of twee op de piste maar op andere dagen maakte ik wel ruim voldoende meters.

Het uitzicht vanuit ons appartement in Fendels

Het uitzicht vanuit ons appartement in Fendels

Ik moet eerlijk zeggen, dat beviel eigenlijk best goed. Laat duidelijk zijn: er blijft niets fijner dan op je snowboard een lege piste af knallen in de zon. Maar waar ik het lezen van een boek in die zelfde zon op het eerdergenoemde balkon voorheen als verloren pistetijd beschouwde, realiseerde ik me nu dat ook dat gewoon vakantie is. Kortom, ga met kleine kinderen niet op ‘wintersport’ – ik heb dat altijd al een rare term gevonden – maar ga op ‘wintervakantie’.

Praktische tips

Concluderend, wel of niet doen zo’n sneeuwvakantie met kleine kids? Als je bereid bent je doelen bij te stellen en een paar juiste keuzes maakt, dan is het zeker aan te raden. Ik zeg er wel bij dat wij een week lang zon hadden, dat maakte het voor ons wel wat makkelijker. Tenslotte nog een paar praktische tips:

  • kies een niet te hooggelegen bestemming. Jonge kinderen kunnen sneller en meer last kunnen hebben van het verblijven op hoogte. Onze zoon van net 1 jaar sliep de hele week slecht. Pas later begrepen we dat de kans groot is dat dat met de hoogte te maken had. Fendels ligt op 1350 meter, dus ik zou je adviseren om zeker niet boven de 1500 te verblijven met een baby/dreumes.
  • neem een draagzak mee. Vanzelfsprekend heb je in de sneeuw weinig aan een buggy en als je je kind meeneemt in de stoeltjeslift of gondel is een draagzak ook makkelijk mee te nemen. En nee, gebruik die draagzak nou niet óp de piste… Daarnaast, hoe klein je kind ook is, ook een zonnebril is aan te raden gezien de lichtweerkaatsing van de sneeuw.
  • in het gebied waar wij verbleven waren genoeg sleeën beschikbaar. Zowel in ons appartement als (te huur) bij de winkel in het dorp. Zelf meenemen hoeft dus niet, scheelt weer een berg ruimte.
  • skiles is – afhankelijk van je kind – vanaf ongeveer 4 jaar nuttig. In Fendels werden ook lesjes voor de leeftijd 3-4 aangeboden maar dat was meer kinderopvang dan skiles (kan ook handig zijn). Onze zoon van 4,5 jaar kreeg wel echt les en kon na een paar dagen al aardig uit de voeten op z’n ski’s.

En tenslotte: mocht zich tóch nog een mogelijkheid aandienen om je eigen vriendin het thuis lekker uit laten zoeken met de kids, een paar vrienden te bellen en een week lang te knallen op de piste en in de bar…DOEN!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *