Legoland Billund: naar de bakermat van de Legosteentjes

In 1968 is Legoland in Billund onstaan als showroom naast de Legofabriek die in Billund gevestigd is. Billund is een typisch Deens zogenoemd ‘bedrijfsplaatsje’ waar alles vanuit het bedrijf Lego ontwikkeld is. De luchthaven, tegenwoordig de op een na grootste in Denemarken, is door Lego gebouwd. Veel van de slechts (!) 7000 inwoners zijn op een of andere wijze werkzaam bij Lego. Je kunt je voorstellen dat er doorgaans een veelvoud van het aantal inwoners rondloopt vanwege alle toeristen die Billund uitstekend weten te vinden.

Waarom precies naar Legoland Billund?

Inmiddels zijn de Legoattracties in Billund onderdeel van het mondiale Merlin Entertainments conglomeraat dat bijvoorbeeld ook de Madame Tussauds, The Dungeons & Sea Life’s in bezit heeft. Van Japan via New York tot in Dubai vind je tegenwoordig Legoparken of discovery/experience centers. Toch blijft die in Billund de enige die er als eerste was. Wat mij betreft is de bakermat van de Legosteentjes een bezoek meer dan waard.

Towerview Legoland Billund

Veel attracties compact bij elkaar.

Legoland Billund

Legoland is te vergelijken met een combinatie van de Efteling, Madurodam en de Tilburgse kermis. De oudste attracties (1968) zijn daadwerkelijk van Lego gebouwd. Zo kun je in Miniatuurland prachtige nagebouwde landschappen en steden zien. Je zult ook de nodige Nederlandse elementen herkennen. De Amsterdamse grachten, geelblauwe treinen, bollenvelden en kassen. Er zijn daarnaast een heleboel wat meer eenvoudige attracties te vinden die ik eerder zou scharen onder de noemer kermisattracties. Typisch ronddraai vermaak zoals een breakdance of een rups. Maar kermisachtig zeker ook gezien de wijze waarop de attracties dicht op en door elkaar gebouwd zijn. Verwacht niet overal de ruimtelijke en natuurlijke opzet van een Efteling. Al zijn de nieuwste, en meer spectaculaire attracties wel ruimtelijker opgezet en over het algemeen mooi gethematiseerd.

Tof: je wordt zelf betrokken bij de attracties

Je vindt er wat dat betreft tussen de tientallen attracties ook een aantal mooie ‘achtbaan en boot rides’. Soms zelfs inspannend interactief  en competitief zoals Ninjago en Fire Brigade. Bij Ninjago zit je zo met je armen te zwaaien om een goede score te halen dat het gelijkstaat aan 5 minuten sportschool. Bij Fire Brigade strijd je tegen andere families bij het blussen. Dat wil niemand verliezen toch. “Kom op pap, sneller…”.

Al met al is het een compact park waar je vooral voor kinderen tussen 2 en 12 vermaak zult vinden. Wij waren er een dag maar op je gemak is 2 dagen Legoland ook zeker aan te raden.

Koop nooit kaartjes zonder korting!

De entreeprijs van Legoland Billund is wel bijhoorlijk aan de maat, zoals eigenlijk alles in Denemarken. Boven de 50 euro pp betaal je en ook gewoon voor kinderen. Dus zorg dat je ergens een korting regelt waarbij je ofwel een kind gratis kunt meenemen ofwel een 2e ticket gratis krijgt. Gelukkig lijkt iedereen zich daarvan wel bewust want onze extra kortingsbon konden we in de rij niet kwijtraken. Kortingsbonnen vind je bijvoorbeeld via de Legocatalogus van de speelgoedwinkel, in de Postcodeloterij voordeelagenda, via Groupon en via nog veel andere organisaties. Google er gewoon op. Overigens is toegang voor 2 dagen kopen veel voordeliger per dag dan wanneer je 1 dag gaat net als wij.

Lego House sinds 2017

Recentelijk is, door de kleinzoon van Lego-oprichter, in het centrum van Billund Lego House geopend. Een experience center waar je je makkelijk een dag kunt vermaken. In het betaalde gedeelte heb een serie ‘experience zones’ voor zowel jong als oud. Je wordt in elke zone uitgedaagd om (inter)actief bezig te zijn en kunt bouwen met 25 miljoen steentjes dat het een lieve lust is. Je kunt bij Lego House ook een heleboel activiteiten gratis doen. Zo is het gebouw dat lijkt op een stapel Legosteentjes al prachtig. Je vindt op elk dakterras een speeltuintje. En voor de ouders: je kunt mooi over de omgeving kijken. Binnen zijn diverse restaurants en is een grote speelgoedwinkel. In een van de restaurants kun je via Legosteentjes je maaltijd bij elkaar bouwen en vervolgens het maakproces via een iPad volgen.

Zelf Legopoppetjes samenstellen

In de winkel kun je, naast alle prachtige dozen Lego ook iets heel eenvoudigs doen. Maar oh zo leuk. Je kunt voor ongeveer 8 euro zelf 3 Legopoppetjes samenstellen. Uit duizenden min-onderdeeltjes van Lego kan je zelf een unieke combinatie van hoofdje, hoedje/haardracht, shirtje, broekje en attribuut kiezen. Wij waren hier ongeveer een halfuur zoet. Liefst was ik gebleven. Gelukkig kon het op de luchthaven ook nog een keer.

Zelf Legopoppetjes maken

Zelf Legopoppetjes samenstellen. Wat een feest.

Reis en verblijf

Billund ligt binnen het uur vliegen. KLM brengt je vanaf Schiphol met meerdere vluchten per dag. Of als vliegen je tegenstaat dan is het ook op rijafstand van Nederland. Er zijn behoorlijk veel plekken om te slapen waarvan het overgrote merendeel aan bedden in gethematiseerde hotels en resorts ligt. Lego heeft bijvoorbeeld een Piratenpark en een Kastelenhotel. Vakantiepark Lalandia is daarnaast ook een attractiepark op zich. Met een zwemparadijs en bijzonder veel faciliteiten. Wij vonden overdag de drukte van Legoland wel voldoende en zochten voor onze slaapplek de natuur en de rust op.

Luchthaven Billund

Luchthaven Billund.

TOP TIP: B&B Gregersminde

Wij verbleven middenin de natuur bij Bed and Breakfast Gregersminde. We hadden een eigen chaletje op 10 minuten fietsen (die zijn te huur) van Legoland. Let op: als je net als wij 173 cm kort bent, prima. Maar anders is het bed misschien wat te kort en kun je beter een andere kamer boeken bij de B&B. Op het rustige en ruimtelijke terrein is voor de kinderen het nodige te doen. Er zijn pony’s, een trampoline, een voetbalveldje en een zandbak. Je kunt er bovendien gebruik maken van een heerlijk en betaalbaar ontbijt. Wij lieten het in een mand bezorgen om het te nuttigen op de picknickbank middenin de natuur.

Op de fiets bij de ingang van onze oase in de pretparkdrukte: Greggersminde.

Op de fiets bij de ingang van onze oase in de pretparkdrukte.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *