Parijs: een alternatieve stedentrip

Ik ga al sinds een jaar of 10 met een grote vriendengroep op jaarlijkse stedentrip in Europa. Belfast, Zadar, Riga, Valencia en Bologna werden de afgelopen jaren aangedaan en elk jaar is het lastiger om een bestemming te kiezen die voor de deelnemers verrassend, leuk en nieuw is. Dit jaar kozen we voor een stad waar iedereen weleens geweest is. Champs Elysees, Louvre, Arc de Triomphe en natuurlijk de Eifeltoren. De lijstjes met highlights van Parijs zijn op internet soms wel 25 of 30 mustsees lang. We hebben echter amper een highlight gezien, want we hadden als motto ‘Parijs, maar dan anders’. De TGV bracht ons naar Gare du Nord en we sliepen in een hotel in de wijk Bercy.  In willekeurige volgorde vertel ik je in deze blog wat we zoal deden en wat ik je graag wil aanbevelen!

Jeu de Boules in Parc de Bercy

Parijs: Jeu de boules in Parc de Bercy, met vin, pain en fromage

Parijs: Jeu de boules in Parc de Bercy, met vin, pain en fromage

Beetje zeulen voor een goed doel. Neem zelf van thuis de jeu de boules ballen mee en zoek een mooi park. Wij hebben in de Boulodrome (zo heet dat ding echt) in Parc de Bercy ruim een uur lang een flinke competitie gespeeld. Natuurlijk eerst even de lokale supermarkt in voor ‘du pain, du vin et du fromage’. Het park is overigens sowieso de moeite van een bezoek waard met een serie prachtige standbeelden van kinderen, een wijngaard, een rozentuin, diverse waterpartijen, een balkon om over de Seine uit te kijken en outdoorsportfaciliteiten.

Promenade Plantée

Een ander park dat je niet snel zult bezoeken, maar wat je wat mij betreft niet mag missen is het ruim 4 kilometer lange park Promenade Plantée. Ken je de Highline in New York? Die is dus door deze oude, tot park getransformeerde, oude Parijse spoorlijn geïnspireerd. Het deel tussen Le Bastille en Park Reuilly ligt verhoogd en is prachtig. Je loopt wel 10 meter boven straatniveau over oude spoorbogen, langs rozentuinen en vijvers, soms dwars door gebouwen heen, door de lucht over drukke kruispunten. En je krijgt naast mooie uitzichten een oase in de Parijse hectiek. Ook geen stoplicht te bekennen.

La Felicità

Deze foodhal van 4500 m2 wordt wel omschreven als het grootste restaurant van Europa. Het ligt achter Bibliotheek Mitterrand in Arrondissement 13. Initiatiefnemer is Big Mamma, die in Parijs een hele serie aan populaire Italiaanse restaurants heeft. Bij La Felicità staan in een oud treindepot diverse treinwagons en foodtrucks waar je eten kunt bestellen. Van pizza’s of ceviche tot Italiaans ijs en Poke Bowls; alles gemaakt van verse producten, zeer goed betaalbaar en in een inspirerende en aansprekende omgeving. De toiletten zijn trouwens alleen een bezoek al waard. Een beetje absurdistische, rijkelijk gethematiseerd met Barbies op de deur, een als kunstwerk dienende WC op het plafond (balen als je net zo nodig moet) en raampjes van het ene naar het andere toilet.

Freaky Tour

Op deze Nederlandstalige horrortour neemt theatermaker en storyteller Rachelle Kingswijk je mee door de duistere kanten van het oude centrum. Parijs bekijken door de ogen van kanibalen, seriemoordenaars en duivelsaanbidders. Sommige verhalen zijn zelfs nog relatief recent. Brrrrr.. Niet gratis, maar wel zeer de moeite waard.

Parijs per fiets

Parijs per fiets

Parijs per fiets

Georganiseerd door Paris by Bike waar de Nederlandse Yvonne aan het roer staat. Gids Britt ging samen met ‘rode lantaarn’ Diego met ons op pad langs de buitenwijken (nee, niet de Banlieues, maar de wijken binnen de ring die je normaliter niet zo snel zou bezoeken). We kwamen langs multiculturele plekken met veel streetart. Mijn hoogtepunten tijdens deze fietstocht waren enerzijds de Canal Saint Martin; alsof je in Utrecht langs de gracht zit. Levendig. Groen. Sfeervol. Met veel hoogteverschil en daardoor veel sluisjes. Je kunt er ook waterfietsen. En anderzijds, met afstand, het Parc Buttes Chaumont. Dit park kent veel hoogteverschil en op de top staat een prachtige pagode van waaruit je over het park, maar ook over de stad kunt kijken. Er zijn verschillende gezellige kiosken en cafeetjes voor een biertje of een wijntje, maar ook een ‘bring your own’ picknick is een goed idee.

Heb je nog ruimte in je weekend of houd je, net als ik, van een vol programma dan kun je de volgende zaken nog overwegen:

  • Zondagavond pubquiz bij Highlander, een leuke, kleine pub met dagelijks activiteiten.
  • Ga op de elektrische steps van Lime door Parijs. Enkele reisgenoten pakten deze om toch even langs het Louvre en de Eifeltoren te scheuren.
Parijs: Atelier Lumieres

Parijs: L’atelier des Lumières

  • Het vrij recent geopende Atelier des Lumières nabij Père-Lachaise, voor een unieke 4D film- en muziekervaring. Tot eind 2019 is er nog de zeer indrukwekkende voorstelling ‘Starry Night’ rond de werken van Vincent van Gogh.
1 antwoord
  1. Gerben
    Gerben zegt:

    Aangezien m’n vriendin er een aantal jaar gewoond heeft kennen we best wel wat leuke plekken in Parijs, maar het Atelier des Lumières was nieuw voor ons. En erg indrukwekkend inderdaad, goeie tip, dus thanks Simon!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *