Staycation zonsondergang

Staycation in de Delfste Hout; van de nood…

Er was goed nieuws en er was uitdagend nieuws. Het appartement bleek na de crisis ineens weer wél gewild en was binnen een week verkocht. Voor de twijfelende lezer; dat is dus het goede nieuws. Het uitdagende nieuws was dat we in ruil voor een zak geld verzocht werden asap op te zouten. En zonder nieuwe woning die je direct kunt betrekken, blijft er dan een periode van ronduit gekmakende onzekerheid over je huisvesting over… Of een heerlijke kans om een paar maanden een totaal andere woonomgeving te kiezen en er een staycation van te maken. Het is maar hoe je in het leven staat. Aangezien ik een Reisman ben (#proud), is de laatste geestesgesteldheid de mijne.

Tussen de tomatenplukkers of gepensioneerde Brexiteers

De oplichtende huisjesmelkers die hemeltergende huurprijzen vragen voor shortstay aan de ene kant en stadscamping Rotterdam aan de andere laten we beiden links liggen. Hoezeer we ook houden van de stad, dit is een uitgelezen mogelijkheid om een paar maanden in de natuur te vertoeven. Na diverse droevige, door arbeidsmigranten bevolkte, parken bezocht te hebben (die overigens ook een betere plek verdienen), viel ons oog op de camping in de Delftse Hout. In de prima ogende, Zweeds aandoende chaletjes zagen wij onszelf wel van augustus tot en met oktober zitten. Tussen scheepsladingen Britse pensionado’s in campers, dat dan weer wel. Wellicht de laatste mogelijkheid voor ze om makkelijk rond te reizen, voordat we het eiland afsluiten (geintje mensen).

Staycation in Camping Delftse Hout

Camping Delftse Hout

Delftse Hout; een mini groene hart

Je zou de Delftse Hout kunnen beschouwen als een mini groen hart aan de oostkant van Delft en ten noorden van Rotterdam. Het heeft op het eerste gezicht eigenlijk niet zo heel veel spectaculairs te bieden. Het is een bos met een grote plas, omringd door weilanden. Echter, als je tijdens je staycation een maand of drie op de grens van natuurgebied en platteland verkeert, ga je dingen ontdekken en opmerken die je wel degelijk laten zien dat je ‘buiten’ bent.

Staycation in Delftse Hout

Wakker worden in de natuur

..met de nodige historie

Eén van die dingen is dat het je al struinend over landpaadjes of fietsend door de weilanden begint op te vallen dat er nog bijzonder veel historie in het landschap is te ontdekken. De oude molens en boerderijtjes springen het meest in het oog. Niet in de laatste plaats omdat ze in de afgelopen decennia en masse van de ondergang lijken te zijn gered door ze een nieuwe bestemming te geven. De B&B’s, biologische landwinkeltjes en pannenkoekenmeelmolens vliegen je om de oren. En al die initiatieven worden gretig bezocht door stadsen die hun schuldbewustzijn over de eigen vervuiling afkopen door biologisch geteelde pastinaak te kopen voor € 7,50 per bos. Niettemin, het biedt een fraai gezicht en dito beleving.

En wat (niet zo local) wildlife

En als je week in week uit de avonden op je veranda doorbrengt, ga je ook zien wat er allemaal leeft en beweegt tussen het groen. De eerste kreeft die ik met opgeheven scharen ontwaarde op mijn minigazon leek een ontdekking uit duizenden. ‘Jongens kijk eens wat papa heeft gespot!’. Al snel bleek het hier om de invasieve Amerikaanse Kreeft te gaan die uitermate schadelijk is voor de oorspronkelijke flora en fauna plus en passant ook dijken vernielt. Maar hij wandelt er wel rond, dat zie ik in mijn eigen wijk niet gebeuren.

Invasieve exoten: de Amerikaanse kreeft

Invasieve exoten: de Amerikaanse kreeft

Doen?

Ja, doe maar. Hoewel je niet in een natuurgebied vol spanning en sensatie komt met de meest exotische flora en fauna, ga je wel waarderen hoe lekker het is om buiten te zijn gedurende een langere periode. Staycation in de Delftse Hout is een aanradertje.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *