3 redenen waarom Vancouver de ideale stad is

Vancouver. Een beetje ver weg maar mocht je toevallig in de buurt zijn dan móet je erheen, vindt Reisman Martijn. En hij is niet de enige: de Canadese stad staat hoog in lijstjes met meest aantrekkelijke en meest leefbare steden wereldwijd. Martijn vond drie oorzaken voor dit succes.

Vancouver: Winterspelen, regen en Coevorden

Bij het horen van de naam Vancouver denk je wellicht aan de Winterspelen van 2010. Of aan regen. En heeft die naam niet iets te maken met ons eigen Coevorden? Over dat laatste heerst een misvatting: de stad is niet (direct) vernoemd naar de Drentse plaats maar naar de Britse ontdekkingsreiziger George Vancouver, afstammeling van het Nederlandse geslacht Van Coevorden, dat dan weer wel. Hoe dan ook, het beeld dat de gemiddelde Nederlander heeft van de stad doet geen recht aan de werkelijkheid. Vancouver is misschien wel de ideale stad. En dat terwijl de grootste stad van British Columbia het tot voor kort nog moest doen met bijnamen als The Big Smoke, Raincouver en NoFunCouver. What happened?

Vancouver downtown: gevangen tussen bergen en water

1. Ideale ligging en omgeving: natuurstad

‘De belangrijkste factor die het succes van de stad verklaart is iets waar we zelf niets aan gedaan hebben’, vertelt Gordon Harris me. ‘Kijk om je heen, dit zou ieder stad zich toch wensen?!’. Stadsontwikkelaar Harris doelt op zowel de Vancouver Mountains die het decor van de stad vormen als op het water dat de gehele downtown omringt. De natuur is altijd en overal aanwezig in deze stad. Even de piste op? Meteen ten noorden van de stad vind je geweldige skigebieden. En als je aan de andere kant van de stad de ferry neemt ben je in anderhalf uur op Vancouver Island, een fantastisch natuurgebied. Ja, mèt beren en wolven. En denk bij eiland in dit geval niet aan formaatje Texel: Vancouver Island is zo’n 450 kilometer lang en is qua oppervlakte groter dan België.

2. Ideale ontwikkeling: Vancouverism

Natuurlijk, Vancouver is niet de enige stad die zich de afgelopen decennia opnieuw uitgevonden heeft. En toch verschillen de ideeën die de stad hervormd hebben van die in de meeste andere steden. Al vroeg realiseerde Vancouver zich dat steden steeds voller zouden worden en dat daarom het leefbaar houden van de stad centraal moest komen te staan. Bijna alles wat je nu in downtown Vancouver ziet en ervaart vloeit voort uit die gedachte. Zo heeft de stad een wet die ervoor zorgt dat de zichtlijnen in de binnenstad gewaarborgd zijn – want wat heb je aan die prachtige bergen als je ze niet kunt zien!

Aantrekkelijk uitzicht vanaf Stanley Park

Een van de meest aantrekkelijke elementen van Vancouver is de waterfront. Niet alleen het feit dat de hele binnenstad aan het water ligt is uniek, maar vooral het feit dat die waterkant overal even aantrekkelijk is: parken, speeltuinen, horeca, jachthavens, aanlegplaatsen en overal bankjes. Wandel langs het water en je hebt een geweldige dag. En Vancouverism heeft ook de rest van de binnenstad aantrekkelijk gemaakt: er is veel groen in de straten, de woontorens zijn zo gebouwd dat ze op straatniveau een optimale sfeer uitstralen en het openbaar vervoer is er uitstekend.

3. Ideale voorzieningen: de juiste schaal

Ook wat betreft voorzieningen is Vancity een ideale stad. De stad heeft de ideale schaalgrootte: vanaf het leuke maar toeristische Granville Island loop je zo Yaletown in. Dit voormalige industriegebied heeft zijn oude karakter behouden maar is nu een van de hipste wijken van de stad. De aanjager van die transformatie was de Wereldtentoonstelling van 1986. Sowieso is deze stad goed in het functioneel inzetten van grote evenementen: de Olympische Spelen van 2010 hebben een soortgelijk effect gehad op het gebied aan de andere kant van False Creek. En wat te denken van Stanley Park: op de kop van het schiereiland dat downtown vormt, ligt een door water omringd park dat groter is dan Central Park in NY. Ondanks de miljoenen bezoekers per jaar vind je er zonder moeite een plek om tot rust te komen.

De bekende totempalen van Stanley Park

Ideaal?

Klinkt geweldig toch? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de enorme diversiteit in de stad en de vriendelijke mensen. Is er dan helemaal geen slecht nieuws over Vancity? Toch wel: om er te wonen is de stad langzamerhand onbetaalbaar geworden. In een ranking van Business Insider is Vancouver de een na duurste woonstad ter wereld, deels als gevolg van het grote aantal Aziatische investeerders in de stad. Als bezoeker heb je daar echter weinig last van. En wat betreft die regen: ja, er valt in BC gemiddeld twee keer zoveel neerslag als in Nederland. Maar dat valt vooral in de wintermaanden, dus als je tussen mei en september gaat, is de kans op een nat pak een stuk minder groot.

Oké, laten we eerlijk zijn: het idee dat een stad ideaal zou kunnen zijn is natuurlijk onzin. Al was het maar omdat wat een inwoner van een stad ideaal vindt bijna altijd haaks staat op wat een bezoeker ideaal vindt. En omdat ook een stad als Vancouver natuurlijk nog steeds haar (sociale) problemen kent. Het klinkt ook helemaal niet zo aantrekkelijk eigenlijk, een ideale stad. Maar mijn punt zal inmiddels duidelijk zijn: wat is Vancouver een f*cking geweldige stad!

Markt op Granville Island

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *