GIethoorn

Giethoorn: to visit or not to visit

Giethoorn, misschien wel het bekendste dorp van Nederland. Dat is in ieder geval waar voor de buitenlandse toeristen die Nederland met een bezoekje vereren. Een bezoek aan het Venetië van het Noorden, inclusief bijbehorende boottocht, mag voor hen niet ontbreken. Ik bezocht het dorp samen met mijn vriendin. Enerzijds omdat zij een heel romantisch beeld had bij het bootje varen, anderzijds om eens te zien of deze aantrekkingskracht terecht is. Per jaar trekt dit dorpje (zo’n 3000 inwoners) namelijk 1,5 tot 2 miljoen toeristen, waarvan 350.000 uit China!

Een poging tot Giethoornse idylle

Laten we beginnen met het beeld van mijn vriendin. Door de weersomstandigheden was het helaas niet echt mogelijk om in een klein fluisterbootje weg van de menigte te gaan varen. Dit was mijn oorspronkelijke plan, aangezien ik zelf op zijn zachtst gezegd geen groot fan van ben grote drommen (veelal Aziatische) toeristen. Ik had dit zo afgesproken met de eigenaar van de Bed and Breakfast waar we verbleven in Giethoorn-Noord.

De werkelijkheid…

Giethoornse toeristenhel

Giethoornse toeristenhel

De rustige boottocht met zijn tweetjes kon dus helaas niet doorgaan. Dan maar naar Giethoorn-Dorp voor een boottocht in een overdekte toeristenboot… Aan een kade, die vooral te karakteriseren valt als de hel (eettentjes, souvenirshops, dat soort werk), stappen we aan boord. Onze schipper/gids vaart ons in ruim een uur door het toeristische deel van Giethoorn met zijn boerderijtjes en bruggetjes en brengt ons over de Wieden weer terug. En passant varen we drie toeristenbootjes aan die het wel aandurfden om in weer en wind zelf te gaan varen. Het was nu een rustige dag (gelukkig), maar in totaal varen er in Giethoorn zo’n 50 grote toeristenboten, 600 verhuurbootjes, boten van de mensen zelf en boten van de vakantieparken rond. Dat maakt zeker zo’n 1000 boten. Tel maar uit hoe dat eruit ziet qua drukte en aanvaringen (zowel letterlijk, als figuurlijk) op een drukke dag. Al met al is zo’n boottocht dus moeilijk ‘romantisch’ te noemen en dat beeld is dus behoorlijk vertroebeld. Ook onze schipper is vrij cynisch geworden onder de drukte, maar goed, het is wel zijn boterham…

Maar waarom dan toch?

Dan de vraag: is het terecht? Eerlijk is eerlijk, het is wel echt een toffe plek. Prachtige oude boerderijtjes die alleen te voet of met de boot te bereiken zijn, omgeven door het prachtige Nationaal Park Weerribben-Wieden. De kenmerkende hoge bruggetjes maken het pittoreske plaatje compleet. Zelfs in de toeristenboot is dit mooi om te zien, maar ik kan me zo voorstellen dat je er op een echt drukke dag niet wil zijn.

De Weerribben

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Giethoorn: de moeite waard?

Ik zeg ja, maar zorg dat je niet in het hoogseizoen gaat. Verblijf buiten het dorp en sla het toeristische centrum over. Giethoorn-Noord is wat rustiger en zoals gezegd kun je ook daar de pittoreske plaatjes vinden. En verken ook de omgeving: Nationaal Park Weerribben-Wieden is heel waterrijk en een prachtige omgeving om te wandelen of te varen.

Culinaire tip: Wij hebben gedineerd bij restaurant De Lindenhof (2 sterren) op loopafstand van onze Bed and Breakfast. Ietwat klassiek en qua bediening wat norser dan ik fijn vind, maar het eten was fantastisch! Ga dus niet voor de ambiance, maar voor het heerlijke eten.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *