Duik in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog

In 2018 was het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam. ‘La Grande Guerre’ zoals de Fransen deze oorlog noemden eiste maar liefst 8,5 miljoen slachtoffers. Frontlinie van de oorlog lag lange tijd in de buurt van de stad Verdun. Nog altijd zie je hier de gevolgen van de oorlog in de vorm van compleet verwoeste dorpen en veranderingen in het landschap, bijvoorbeeld veroorzaakt door de loopgraven.

Tranchée de Chattancourt

In het dorpje Chattancourt, op zo’n 20 minuten rijden van Verdun, is een van de loopgraven opnieuw gebouwd, exact zoals deze ook in de oorlog in gebruik was. Deze ‘Tranchée de Chattancourt’ of ‘Tranchée de Toulouse’ is absoluut de moeite van het bezoeken waard!

Frontlinie

De ‘Tranchée de Toulouse’ was de achterste van de loopgraven die de frontlinie vormden. Hier vochten de Fransen, Amerikanen en huurlingen uit diverse landen (o.a. uit Nederland) tegen de Duitse vijand, die hun loopgraven een paar honderd meter verderop hadden liggen.

Kleine samenleving

In de loopgraven krijg je een beeld hoe het leven geweest moet zijn. Nauwelijks beschermd tegen de elementen en al helemaal niet tegen de mortieren die richting de loopgraven werden afgevuurd, vormde zich hier een kleine samenleving. Er was een noodziekenhuis (nou ja, ziekenhuis, een soort stretcher waarop noodoperaties uitgevoerd konden worden), maar ook een smid, schoenmaker en de ‘vertrekken’ van de soldaten en hun oversten.

Granaatscherven en gasmaskers

Aan de andere kant zie je de granaatscherven en de gasmaskers liggen. Ook lees je persoonlijke verhalen van soldaten die de nachten beschreven als ‘de hel op aarde’. Dat wordt ondersteund door een wand met foto’s van jonge mannen van allerlei nationaliteiten die hun leven hebben gelaten tijdens deze veldslag.

Nog recent gevonden

Bij de loopgraven is ook een piepklein museum waar je allerlei zaken uit de oorlog kunt bekijken. Van granaatscherven tot onderscheidingen en van helmen tot kostuums. Bijzonder is dat veel van de spullen vrij recent nog gevonden zijn. Zo liggen er enkele handgranaten die in 2014 in een veld gevonden zijn.

De moeite waard dus!

Anyway, vind je de Eerste Wereldoorlog interessant dan moet je de ‘Tranchée de Chattancourt‘ bezocht hebben. Na een uurtje heb je het allemaal wel gezien, maar daar is de prijs ook naar. Volwassenen betalen € 4,00 en kinderen € 2,00. In dit artikel vind je meer tips over de Eerste Wereldoorlog in de regio van Verdun. Reisman Hugo bezocht daarnaast de frontlinies van de Somme!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *