Pinnen in het buitenland

Opgelicht in het buitenland: pinnen

De eerste keer dat ik ben opgelicht in het buitenland kan ik me nog goed herinneren. Ik was een jaar of 20 en het was op Bali, ergens rond de eeuwwisseling. Op zoek naar een wisselkantoor met de beste koers tussen Australische dollars en de lokale munteenheid kwam ik uit bij een nogal vaag ‘kantoor’ met een paar jonge Balinese gasten. Eigenlijk hadden er toen al alarmbellen moeten gaan rinkelen, maar goed, je bent jong, je denkt dat je de hele wereld aankan en met een simpele wisseltruc ging ik voor zeker veertig Australische dollar het schip in. Achteraf bleek dat ze bij het tellen de bankbiljetten aan de rand van een tafel hielden zodat er ongezien een aantal naar beneden vielen. Even slikken en weer doorgaan, maar dit zou me niet meer overkomen.

Pinnen in het buitenland

Pinnen in het buitenland

Pinnen in het buitenland

Fast forward naar 2017. Tijdens een bezoek aan de Tsjechische stad Český Krumlov had ik wat Tsjechische Kronen nodig. Idee was om zo’n 100 euro aan lokaal geld uit de muur te trekken. Vooraf wist ik dat dit zo’n 2500 Tsjechische Kronen zou zijn. Na de selectie van de Tsjechische Kronen gebeurde er iets vreemds. Uiteraard was mijn pas door de lokale bank herkend als een buitenlandse pas en ik kreeg een voorstel dat ik niet kon weigeren.

Gegarandeerde wisselkoers

In het groen, groot afgebeeld en knipperend stond er een ‘Guaranteed exchange rate’ in beeld van € 119. Links daarvan in het klein, stonden de 2500 Tsjechische Kronen, met daarbij de mededeling dat niets hier zeker aan was en ik totaal in het ongewisse zou zijn wat er uiteindelijk van m’n rekening zou worden afgeschreven.

Creatieve wisselkoers

‘Vreemd verhaal’, was mijn eerste gedachte en ik koos voor de 2500 Tsjechische Kronen. Toch wel met een beetje onzeker gevoel, want de conversie specialist bij de bank had z’n werk goed gedaan. Nog een keer kreeg ik de melding of ik het wel zeker wist, maar een paar seconden later spuugde de digitale bankier het geld uit z’n gleuf. Vijf minuten later checkte ik m’n mobiel bankieren app. Er was € 98 afgeschreven. Een verschil van € 21,00 met wat de bank mij door de strot wilde duwen. Dat noem je in het jargon waarschijnlijk een ‘creatieve wisselkoers’.

Van Tsjechië naar Schotland

Verbaasd en toch wel enigszins pissig (want hoeveel mensen zouden wel niet voor die ‘veilige’ optie kiezen), deed ik het uiteindelijk af als een actie van een, laten we zeggen, ‘land in opkomst’, waar dit soort praktijken nog mogelijk waren. Totdat ik mei 2019 in Schotland was. Ook daar is de machtige Euro niet het gangbare betaalmiddel, maar moet er in Pound Stirling worden afgerekend. Anyway, lang verhaal kort, bij het pinnen van 250 Pound Stirling werd er uiteindelijk zo’n € 295 van mijn rekening afgeschreven, terwijl de pinautomaat mij probeerde te verleiden tot de ‘gegarandeerde wisselkoers’ van, let op, € 335! Met andere woorden, met één druk op de knop zou ik voor ongeveer € 40,00 genaaid worden.

De Balinese schoffies van tegenwoordig

Blijkbaar verschillen de werelden van Bali in 2001, het Tsjechië van 2017 en Schotland van 2019 eigenlijk helemaal niet zoveel met elkaar. Met de lokale banken nu op de plaats van een stel Balinese schoffies. Gelukkig hebben we nu de EU om ze daar in het Verenigd Koninkrijk misschien een keer op te wijzen. Oh wacht…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *