Maleisië: 4 tips voor het luxepaard onder de backpackers

Als je door Zuidoost Azië gaat trekken is het vasteland van Maleisië vaak niet het eerste land waar je uitkomt. Thailand, Vietnam of Indonesië zijn bekendere bestemmingen en trekken dan ook hordes backpackers. Niet dat die landen nou zo vervelend zijn, integendeel, maar Maleisië verdient ook wat liefde. Het heeft weliswaar niet de echte backpackersfeeling doordat het relatief wat rijker is, maar dat heeft ook zo zijn voordelen. Maleisië is namelijk ook gewoon minder straatarm dan een aantal van haar buurlanden. En da’s, zeker voor de iets luxere reizigers onder ons, toch ook weer niet oneven. Maar wat is er dan zoal te doen aldaar?

Kuala Lumpur: de urban experience van Maleisië

Het handigst is om je tocht te beginnen in Kuala Lumpur. De Maleise hoofdstad, welvoeglijk bekend van de Petronas Towers. Überhaupt heeft de stad een vrij behoorlijke skyline, dus zoek vooral een plek om die te bekijken (zoals bijvoorbeeld in het park bij het Planetarium). Vooral in vergelijking met bijvoorbeeld Bangkok is dit een verademing qua Aziatische stad. Het is er schoon, overzichtelijk en je vindt er een behoorlijk luxeniveau (met name in de winkelcentra, mocht je dat wat interesseren. Daar kun je zelfs naar een themapark ín een winkelcentrum, inclusief achtbaan) en zelfs een futuristische skytrain van en naar het vliegveld! Tegelijkertijd kun je er ook nog steeds full backpacker gaan en voor één a twee euro jezelf helemaal ongans eten. Kortom; een toffe stad ergens halverwege West en Oost.

Taman Negara: jungle voor beginners

In het midden van het Maleisische schiereiland ligt Taman Negara, wat je zou kunnen omschrijven als een jungle voor beginners. In deze prachtige omgeving kun je namelijk op een redelijke relaxte manier kennis maken met al wat er in een jungle te vinden is aan doodenge beesten en andere natuurlijke ongein. ’s Avonds kun je een tocht maken waar de plaatselijke gids je de 15 tarantula’s aanwijst die zich langs een afgebakende route door het woud bevinden en overdag kun je een mooie trektocht maken tegen een heuvel op of over een Canopy walkway. Je kunt er voor kiezen om in het woud te slapen, maar wie wil dat nog als je weet dat er op een willekeurig stuk pad 15 tarantula’s zitten. Er schijnt ook een boel ander wildlife te zijn overigens (van tijgers tot olifanten), maar gezien de drukte op de gebaande paden is de kans dat je die tegenkomt nihil. Een andere activiteit die je kunt ondernemen is een (vorm van) rafting over de rivier en op bezoek bij een dorpje van een inheems volk, maar eigenlijk wil je dat niet. De heen- en terugreis gaat overigens via boot en kan zo een dik uur duren.

Haal je PADI op de Perhentian Islands

Als je dan toch in de buurt van de evenaar begint te komen, dan wil je dus ook gewoon een bounty-eiland zien. En dat kan dus. Je kunt hier vooral heel veel op, onder en bij het water doen. Denk daarbij aan zonnebaden, je PADI halen of gewoon lekker snorkelen. Onderwater krioelt het van de exotische (alhoewel dat woord in deze context nergens op slaat natuurlijk) vissen en schildpadden. Ook zijn er verschillende duikspots voor ieder niveau. Het nachtleven is niet al te bruisend en de laatste paar jaren worden ook de nodige resorts uit de grond gestampt. Kom hier dus vooral naartoe als het onderwaterleven en fraaie zandstranden je fascineren.

Beleef het oude koloniale Maleisië in Georgetown en Penang

Aan de westkust vind je dan weer een ander schiereiland, met daarop de oude Engelse koloniale nederzetting Georgetown. Hier hangt dan weer een totaal andere sfeer dan in Kuala Lumpur, met forten en gebouwen uit de tijd van de Engelse overheersing. Maar ook hier is er weer genoeg te beleven op het gebied van flora en fauna; tijdens een boottochtje langs de kust word je afgezet op verschillende plekken, zoals daar bijvoorbeeld is Monkey Beach. Moet ik deze verder nog uitleggen? Ook zie je leguanen zonnebaden langs de kust en zeearenden door de lucht zweven.

Maleisië, voor als je backpack-experience iets minder gedoe mag zijn

Het heeft minder rauwe randjes dan andere landen in de regio en de Islamitische wetgeving maakt het soms wat minder ongedwongen en vrij. Echter, de fantastische natuur en redelijk kapitalistische cultuur maakt Maleisië een prima instap-vakantieland. Hier kun je de kneepjes van het backpacken onder de knie te krijgen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *