Walburgiskerk in Zutphen

Walburgiskerk: hoogtepunt in Zutphen

De oude Hanzestad Zutphen is nou echt zo’n stad in de categorie ‘klein maar fijn’. Gelegen aan de IJssel met nog geen 40.000 inwoners, maar met een geschiedenis die zo’n 1700 jaar lang is. En dat betekent dus een heerlijk oud centrum met veel steegjes en hofjes waar je heerlijk doorheen kunt struinen. Zutphen wordt ook wel de ‘Torenstad’ genoemd en dan niet om dezelfde reden waarom Rotterdam ‘Manhattan aan de Maas’ heet. Nope, hier geen nieuwbouw, maar oude gebouwen die de skyline vormen. Absoluut hoogtepunt is de Walburgiskerk.

Walburgiskerk in Zutphen

Ongepland bezoek

Het was nou niet dat ik in Zutphen was met als doel om de Walburgiskerk te bezoeken. Sterker nog, ik was niet eens in Zutphen met als doel Zutphen te bezoeken. We verbleven met vrienden in de buurt, hadden net zo’n 10 kilometer hardgelopen, iedereen had honger en de dichtstbijzijnde supermarkt was dus in Zutphen.

Elementen uit de 11e eeuw

De Walburgiskerk is niet te missen. De Romaanse kerk is in de 11e eeuw gebouwd door de bisschop van Utrecht. Tenminste, in opdracht van, want ik kan me niet voorstellen dat de bisschop zelf stenen heeft staan sjouwen. Anyway, daarom lijkt de kerk wellicht wat op de Dom. Hoewel de kerk veel te verduren heeft gehad door de eeuwen heen zie je nog altijd vele oude elementen uit die tijd in de kerk terug.

Aan de ketting

Indrukwekkend is het oude orgel (uit 1639), maar helemaal bijzonder is de Librije. En dan bedoelen we uiteraard niet het fenomenale restaurant, maar in dit geval gaat het om een zogenaamde ‘kettingbibliotheek’ (uit 1561). Hierbij liggen de boeken aan kettingen om diefstal te voorkomen. Er zijn nog maar twee andere ‘kettingbibliotheken’ bewaard gebleven, in Cesena (Italië) en Hereford (Engeland).

Voor weinig naar boven

Oorspronkelijk was de kerk hoger dan de Dom in Utrecht, maar tegenwoordig is de toren 76 meter hoog. En dat was nou precies de reden dat ons triggerde de kerk te bezoekende, want we zagen mensen boven staan. In de maanden juni, juli en augustus kun je de toren iedere donderdag, vrijdag en zaterdag beklimmen. Wij waren er in april, maar er was toch een rondleiding. Voor €5,00 per persoon konden we toren op (en ook meteen de kerk bezichtigen).

Bimbam

In de kerk hangen zes klokken die met de hand worden geluid. Na enige aandringen konden we Zutphen rond 14.17 laten afvragen waarom de klokken aan het galmen waren. Je kunt niet helemaal tot boven in de toren komen, maar het uitzicht over Zutphen, de IJssel en het achterland is ook fenomenaal.

En zo zie je Zutphen dus op een niet zo alledaagse manier. Los van het uitzicht is het ook de moeite waard om de binnenkant van de toren en de indrukwekkende klokken te zien!

Uitzicht over Zutphen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *