Streetart in Parijs

Street Art 13: een waar openluchtmuseum in Parijs

Tijdens mijn alternatieve stedentrip door Parijs weekendtrip belandden we ook in Arrondissement 13 aan de zuidkant van de Seine. Dit 13e arrondissement was lange tijd misschien wel het enige arrondissement dat absoluut niks had om je als toerist naartoe te begeven. Dankzij Street Art 13 is dit een onterechte gedachte en kun je spreken van een waar openluchtmuseum. Om hier te komen ga je simpelweg met de metro de Seine over. Of neem de voetgangersbrug Passarelle Simone de Beauvoir, die een wandelingetje ook wel waard is!

Meer dan 35 kunstwerken in de openbare ruimte

Ongeveer 10 jaar geleden begon op initiatief van Itinerrance Gallery, in samenwerking met het stadhuis van het arrondissement, een project waarbij (zeer) grote muurschilderingen geplaatst werden op de zijkanten van flatgebouwen en publieke instellingen. Tegenwoordig zijn meer dan 20 Franse en internationaal befaamde kunstenaars met in totaal meer dan 35 werken te zien in de publieke ruimte, onder de naam Street Art 13. De meeste kunstwerken zitten letterlijk van onder tot boven op flatgebouwen en zijn dan ook tientallen meters hoog. Indrukwekkend te noemen.

Street Art 13: zoveel meer dan graffiti

Het project is ook echt een samenspel van de wijk. Verhuurders van gebouwen of publieke sector stellen muren beschikbaar. Itinerrance slaat een brug naar de kunstenaars. Materialen zoals steigers en verf worden vaak door organisaties uit de wijk gesponsord. En bewoners mogen geregeld meedenken over het kunstwerk op hun gebouw of waar zij tegenaan kijken. Ze hebben geen volledige inspraak natuurlijk, want het blijft grotendeels autonome kunst. Maar bewoners kunnen kiezen uit enkele voorstellen van een kunstenaar, of vooraf thema’s en verhalen aandragen. Dit betekent al heel wat qua betrokkenheid, wat zich uitbetaalt in een collectief gevoel van trots in de wijk. Veel kunstwerken vertellen dan ook een verhaal met een maatschappelijke boodschap en refereren aan emoties zoals blijdschap, woede, verdriet of beelden een gebeurtenis uit.

Streetart als toeristentrekker

Door de de wijk als etalage aan grote kunstenaars aan te bieden is het van een voor toeristen nietszeggende plek aan het veranderen in een mustsee met internationale reputatie, zeker voor streetartkenners en -liefhebbers. Enkele werken uitvoerig uitlichten zou geen recht doen aan de diversiteit en breedte van de betrokken kunstenaars en schilderingen. Daarom geef ik via deze blog gewoon een impressie van mijn bezoek. Het was regenachtig en over het algemeen grijs en geen prachtig zonnig weer, maar je zult zelf zien hoe indrukwekkend de schilderingen zijn.

Zelf op pad?

Er is een inspirerende website beschikbaar met aandacht voor elke kunstenaar; het verhaal achter elk kunstwerk. En er is een zeer handige en duidelijke kaart van de wijk met aanduiding waar je welk kunstwerk kunt vinden.

Hoe er te komen?

Wij stapten uit bij metrohalte Nationale (lijn 6) die mooi in het midden van de grootste concentratie schilderingen ligt. Een mooie bijkomstigheid is trouwens de prachtige, op hoogte lopende, bovengrondse rails en bijbehorende metrohaltes (naast Nationale ook Chevaleret en Place d’Italie).

Honger of dorst?

In de buurt kun je lekker lunchen of dineren bij La Felicità dat op een minuut of 5 lopen van diverse metrostations ligt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *