IJsland: Europa’s waterval-walhalla

IJsland…een aantal jaar geleden al eens in de zomervakantie bezocht en toen al verkocht. Wat een indrukwekkende natuur en prachtige watervallen! Maar een winters IJsland is weer van een totaal andere dimensie. Watervallen die dan deels bevroren zijn, dat heeft iets magisch! ’s Zomers is een aantal wegen in het binnenland al niet begaanbaar voor normale personenauto’s of 4WD’s, in het winterseizoen zijn er nog meer wegen volledig afgesloten. Toch kan je er -naast de 3 klassiekers in het zuidwesten (Gullfoss, Seljalandfoss en Skógafoss)- nog meer dan genoeg bezoeken.

1-Hjalparfoss

Deze waterval die eigenlijk uit 2 delen naast elkaar bestaat ligt relatief ver in het binnenland, maar is vrij eenvoudig te bereiken. Vooral de basaltrotsformaties rondom de waterval maken deze een bezoek waard. Als je de route (wegnummer 32) verder landinwaarts zou volgen, kom je nog een aantal watervallen tegen. In de winter is dit echter niet of nauwelijks mogelijk.

Hjalparfoss in IJsland

Hjalparfoss

2- Faxafoss

Onderweg naar de beroemde geiser Strokkur en Gullfoss in de Golden Circle, het meest populaire toeristengebied in IJsland, hoef je maar een heel klein ommetje te maken voor de Faxafoss (ook wel Faxi of Vatnsleysufoss). Toch doen niet veel mensen dit; wij waren hier vrijwel alleen. Het water van de rivier Tungufljót valt slechts 7 meter naar beneden, maar de waterval is wel 80 meter breed. En is het slecht weer? Vanaf de parkeerplaats heb je ook een prima uitzicht op de waterval, dus je hoeft de auto niet eens uit!

Faxafoss in IJsland

Faxafoss

3-Öxarárfoss

Deze waterval ligt in het nationaal park Þingvellir (spreek uit: Thingvellir), eveneens onderdeel van de Golden Circle. Hij is via verschillende paden na een korte wandeling te bereiken. Je zou het niet zeggen, maar waarschijnlijk is eeuwen geleden de loop van de rivier Öxará door mensen verlegd, waardoor deze waterval is ontstaan. Het ijs maakt deze waterval ’s winters extra fotogeniek.

Öxarárfoss

Öxarárfoss

4-Þórufoss

Op slechts een half uurtje van Reykjavik vindt je de 18 meter hoge Þórufoss, nét buiten de Golden Circle. Alhoewel het slechts een paar minuten lopen is vanaf de parkeerplaats langs wegnummer 48, wordt deze waterval in de Laxá í Kjós rivier niet door veel mensen bezocht; wij waren de enigen. Dat komt misschien ook doordat hij niet overal even duidelijk aangegeven staat.

Þórufoss in IJsland

Þórufoss

5- Urriðafoss

Wanneer je vanuit Reykjavik over de ringweg (1) oostwaarts rijdt naar highlights als de Seljalandfoss en de Skógafoss, ben je snel geneigd de Urriðafoss over te slaan. Niet doen! Een kleine 20 km voorbij het stadje Selfoss, vlak voor een brug over de rivier Þjórsá (waarin ook de Hjalparfoss ligt), vind je de afslag naar deze machtige waterval. De prachtige ligging aan de rand van het lavaveld Þjórsárhraun nodigt absoluut uit voor een fotostop!

Urriðafoss

Urriðafoss

6-Gljúfrabúi

Vanaf de Seljalandfoss kan je via een wandelpad langs de bergwand in 10 minuten lopen naar deze tussen de rotsen verscholen 40 meter hoge waterval. Via een nauwe kloof kan je heel dichtbij de Gljúfrabúi komen. Zorg wel voor waterdichte schoenen!

Gljúfrabúi in IJsland

Gljúfrabúi

7-Kvernufoss

Net als de Seljalandfoss heeft de Skógafoss ook een kleiner, meer verscholen en daardoor minder bekend (en bezocht) broertje: Kvernufoss. Vanaf het Skogar museum loop je er in ongeveer 20 minuten door een mooie kloof langs een riviertje naartoe. Bijzonder aan deze waterval is dat je -wederom net als bij de Seljalandfoss- achter de waterval kan lopen. Wees wel voorzichtig: toen wij er begin maart waren, was een deel van het pad vlakbij de waterval spekglad door ijsvorming. Bovendien werden we haast omvergeblazen door de hevige storm.

Kvernufoss

Kvernufoss

8-Brúarfoss

Deze waterval is het moeilijkst te vinden, dat blijkt ook wel als je hem googelt. Vanaf een parkeerplaats langs wegnummer 35 wandel je er in ongeveer 3,5 km naartoe, onderweg eerst nog een paar kleinere watervallen passerend. Je ontkomt echter niet aan tresspassing: lokale landeigenaren menen dat teveel mensen Brúarfoss bezoeken en hebben een deel van de route afgesloten. Vaak is het wandelpad ernaartoe erg modderig, waardoor wandelaars van het pad afwijken en de vegetatie wordt aangetast.

Brúarfoss in IJsland

Brúarfoss

Gelukkig was in ons geval het pad bevroren en konden we dit zonder problemen volgen. De waterval valt slechts een meter of 3 naar beneden, maar is van ongekende schoonheid. Van bovenaf komt de waterval samen in een diepe kloof door vulkanisch gesteente. Dit veroorzaakt helderblauwe stroomversnellingen, wat Brúarfoss de eretitel “IJslands meest blauwe waterval” heeft opgeleverd.

Ohja, mocht je het nog niet door hebben gehad, “foss” is IJslands voor waterval…

8 minder bekende watervallen in IJsland
Bekijk hier de bijbehorende Google Maps

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *