Eilandhoppen op Kaapverdië: Santiago

Als je gaat eilandhoppen op de Kaapverdische eilanden, dan ontkom je bijna niet aan Santiago. Door tussenstops beland je altijd wel een keer (of vaker) op dit grootste eiland van de archipel. En ach, als je er dan toch bent, waarom dan niet wat langer blijven en het eiland verkennen? Reisman Tinus verbleef er 3 dagen. Lees erover in deel 4 van zijn Kaapverdië serie.

Santiago: belangrijkste eiland

Santiago is niet alleen het grootste eiland, maar ook het economisch en politiek hart van Kaapverdië. In en rondom de hoofdstad Praia, met ruim 130.000 inwoners ook veruit de grootste stad en hoofdstad van de hele eilandengroep, zie je dat er flink wat ontwikkelingen gaande zijn. Zo is er een nieuwe ringweg aangelegd. Ook worden er, vaak met behulp van internationale investeerders, talrijke bouwprojecten uit de grond gestampt. Hotels, winkelcentra, en zelfs een datacenter worden er neergezet. Praia heeft echter slechts geringe toeristische waarde. Wij hebben de hoofdstad dan ook links laten liggen.  

Laagseizoen

Tijdens onze verblijven op Boa Vista, Brava en Fogo was het ons al wel duidelijk geworden dat het op Kaapverdië bepaald geen hoogseizoen is in de zomermaanden, integendeel. Maar Santiago sloeg wat dat betreft alles. Gedurende onze 3 dagen in Quinta da Montanha in Rui Vaz, een in het binnenland prachtig op een bergkam gelegen hotel, hebben we 1 dag een Duits gezin gezien. De andere 2 dagen waren we de enige gasten. En dat voor een hotel met 28 kamers! I rest my case.

Uitzicht vanaf Quinta da Montanha op Santiago

Uitzicht vanaf Quinta da Montanha

En toch, alhoewel bak-ze-bruin-eiland Sal wel volgeboekt schijnt te zijn, vind ik het vreemd dat het op de overige eilanden zo rustig is. Wat ik dan natuurlijk wel weer helemaal prima vind. Het hoogseizoen blijkt op Kaapverdië te beginnen in november. Dan zijn de eilanden een stuk groener na het regenseizoen. Als er tenminste een fatsoenlijke regenbui valt; dat is de laatste 3 jaar al niet meer gebeurd. 

Trek erop uit en huur een auto op Santiago!

De beste manier om het eiland te verkennen is door een auto te huren. Voor zo’n 60 tot 70 euro per dag heb je er eentje. Als alternatief kan je je een hele dag door een taxi laten rondrijden voor ongeveer 80 euro. Wil je je nog wat avontuurlijker en goedkoper, maar ook tijdrovender over het eiland verplaatsen, stap dan samen met de locals in een aluguer, een minibusje dat zonder dienstrooster rondrijdt. De aluguer vertrekt doorgaans pas als de chauffeur vindt dat die vol zit. En met vol bedoel ik stampvol. Lekker knus. 

Met de huurauto in het binnenland van Santiago

Met de huurauto in het binnenland

Als je besluit zelf achter het stuur van een huurauto te kruipen, let dan wel goed op alle verkeersdrempels. Die liggen echt overal, te pas en te onpas en op de ogenschijnlijk meest vreemde en onlogische plekken in het wegdek verscholen. Je ziet ze bijna niet.

Santiago: het meest Afrikaanse eiland

Kaapverdië hoort bij Afrika. Maar op veel van de eilanden lijken de koloniale Portugese invloeden de boventoon te voeren. Niet op Santiago. En zeker niet zodra je buiten de hoofdstad Praia komt. Dan krijg je meer het gevoel dat je echt in Afrika bent. Verwacht geen safaritoestanden of lemen hutjes zoals in bijvoorbeeld Namibië, maar toch. De huizen zijn wat eenvoudiger en overal tref je honden, kippen, geiten, (pak)ezels en varkens op en langs de wegen. En er wordt ook lustig op los geslacht en gebarbecued op straat.

Geitjes en eenvoudige huizen

Geitjes en eenvoudige huizen

Highlights van Santiago

Voor zo’n relatief groot eiland heeft Santiago opvallend weinig echte hoogtepunten. Toch zal ik je er nog met 4 kennis laten maken.

1. Het binnenland van Santiago

Het binnenland kenmerkt zich door smalle, uit vreemde vormen bestaande bergen, van elkaar gescheiden door zogenaamde ribieras, rivierdalen. Als je over de hoofdweg van zuid naar noord dwars over het eiland rijdt, krijg je een prima indruk van dit bergachtig gebied.

Binnenland van Santiago

Binnenland van Santiago

2. De markt van Assomada

Veel Afrikaanser wordt het niet. Elke dag is er een Afrikaanse markt in het stadje Assomada, midden op het eiland. Maar op woens- en zaterdag is deze markt het grootst en meest overweldigend. Je raakt zowat verblind door alle kleuren. Vrijwel alles is hier te koop. Textiel, groente, fruit, vis, kippen, zowel levend als dode, levende biggetjes, je kan het zo gek niet bedenken.

3. Het strand van Tarrafal

Helemaal in het noordwesten ligt het plaatsje Tarrafal aan de gelijknamige baai. Hier vind je één van de weinige gele zandstranden. Vooral in het weekend is dit mooie strand populair onder de lokale bevolking. Lokale vissers parkeren hun vissersbootjes hier op het strand. En als zo’n vissersbootje terug van de oceaan weer aan land komt, verzamelt men zich eromheen om de vangst te bekijken en te verdelen. Een boeiend schouwspel. Rijd terug naar het zuiden via de oostkust. Een mooie route en je passeert dan een aantal karakteristieke dorpjes

Praia do Tarrafal op Santiago

Praia do Tarrafal

4. Cidade Velha

Ten westen van Praia ligt Cidade Velha. Dit plaatsje, dat vroeger Ribeira Grande heette, vormt het begin van de geschiedenis van Kaapverdië. In de 16de en 17de eeuw was dit een uiterst welvarend stadje. Nu zie je dat nog terug aan een aantal ruïnes van verschillende kerken en een kathedraal. Bovendien waakt een groot fort op een bergtop boven het dorp over Cidade Velha. Ook leuk: slenteren door de Rua de Banana, het oudste door Europeanen geurbaniseerde straatje in sub-Sahara Afrika en de tropen.

Santiago: van alles wat

Eigenlijk is Santiago van alle markten thuis. Maar tegelijkertijd blinkt het ook nergens echt in uit. Je hebt er een mooi zandstrand bij Tarrafal, maar voor de beste stranden moet je op Sal of Boa Vista zijn. Ook kan je in het bergachtige binnenland prima hiken, maar de mooiste wandelingen vind je op Brava, Fogo en Santo Antão. Kortom: grijze middenmoot dus. Maar als je er toch bent, plan dan wat meer tijd in om wat meer te zien dan alleen het vliegveld.

Wil je meer over de Kaapverdische eilanden lezen, bekijk dan de blogs over Boa VistaBrava en Fogo.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *